TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NEOBORIVI ARGUMENTI

Priča o ‘ratu svjetova‘ u hrvatskoj reprezentaciji je - budalaština: Pa on zabija češće od Šukera!

Za samo 60 minuta protiv Kanade je zabio, pucao triput, promašio jednu veliku priliku, asistirao Kramariću...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 30. studeni 2022. 15:23

Marko Li.., Marko Liva..., Marko Livajdž... Marko Livaja, I‘m sorry..."

Bila je to velika borba čovjeka i imena. Najavljivaču utakmice Hrvatske i Maroka na Al Baytu, u matineji otvaranja hrvatskog Mundijala, trebalo je vremena da tehnički ispravno prozove hrvatsku "četrnaesticu". Četiri dana kasnije, na Khalifi, ususret srazu s Kanadom, muka je smanjena. U četvrtak na Al Rayyanu, tih problema više sigurno neće biti...

Dalić preskače Bilića

Dok Zlatko Dalić važe hoće li u utakmici u kojoj će u broju izborničkih nastupa preskočiti Slavena Bilića (66), Belgijcima u napadu suprotstaviti agresivnijeg Budimira, koji je jaka opcija za tu ulogu, Marko Livaja u miru očekuje njegovu odluku. Da, reći će nam i u reprezentaciji da je nakon ozljede spreman za sat vremena nogometa, no tih sat vremena nije suludo utrošeno. Štoviše. Livaja, ujedno, i statistički najbolje stoji među trolistom golgetera koje Dalić ima na raspolaganju, nakon što je Kramarić zadužio slobodarsku poziciju desnog krila.

image
JEWEL SAMAD Afp

Ako analiziramo napadački učinak u dresu hrvatske reprezentacije, doći ćemo do sljedećih saznanja: Livaja u dresu Hrvatske zabija gol svake 124 minute, Petkoviću treba ravno 200, Budimiru, s obzirom na jedan gol za "vatrene", njih 711, dok Kramarić za nacionalnu mezimicu poentira svakih 179 minuta.

Prema tom učinku, hajdučki "spiritus movens" ima apsolutni primat, no stvari poprimaju i ozbiljnije obrise kada ga stavimo u kontekst ponajboljih hrvatskih strijelaca: Mariju Mandžukiću trebalo je 194 minute za gol, Goranu Vlaoviću 198, Ivanu Klasniću 208, Dadi Prši 281, Ivici Oliću 284, a čak je i velikom Eduardu da Silvi trebalo tri minute više da matira suparničke vratare (127). Nevjerojatno, pritom, zvuči da Livaja zabija češće i od velikog Davora Šukera, kojem je za 45 pogodaka u 65 nastupa trebalo u prosjeku 126 minuta za gol!

image
SN

Naravno, svi nabrojani igrači odigrali su nemjerljivo više utakmica za "vatrene" od Marka Livaje, no tajmer unutar odigranih minuta raspoređenih u 16 nastupa, doista može koješta reći o njegovim golgeterskim instinktima. Na kontu zasad svijetli samo četiri, no dojam je da će se ti brojevi multiplicirati.

Dokazao da pripada ovdje

O važnosti i utjecaju Marka Livaje na Hajduk, Split i Dalmaciju, kroz silne tekstove izgrađen je gotovo već monumentalni totem usred Zvončaca, no njegova uloga u reprezentaciji bezrazložno je dovodila do "rata svjetova". Dalić ga je ispočetka zvao da "popuni kvotu hajdukovaca", ili zato što je i "sam hajdukovac", ili zato što HNS, kao, "Hajduku nešto duguje". Igre Livaje za reprezentaciju same su demantirale takve budalaštine iz smjera teoretičara zavjere, uvjerenih da je hrvatski nogomet ravna ploča. Livaja je igrač kakvog Dalić nema, i to je jedina istina.

Trebale su godine sazrijevanja da do tog statusa dođe, no u identičnim je godinama svoj put u reprezentaciji krčio i Dado Pršo. Univerzalne istine u nogometu nema. Niti jednakih, ponavljajućih formula. Daliću bi sigurno idealan bio netko poput "ruskog Mandžukića", no kako takvog nema, izbornik je sa stručnim stožerom počeo tražiti rješenje, pogotovo nakon onog perioda potpunog gašenja Brune Petkovića. U tom periodu Livaja je počeo kucati na reprezentativna vrata, a sam ih je otključao konkretnošću: u posljednjih devet službenih utakmica za Hrvatsku, ima učinak od četiri gola i jednu asistenciju. Tu računamo kvalifikacije za Katar, Ligu nacija, te gol u rušenju Kanade, na najvećoj nogometnoj pozornici svijeta. Golovi Sloveniji i Cipru, pa i Austriji, pritom, bili su silno važni...

60 minuta je dovoljno

To su argumenti koji su neoborivi. Kako ujedno i Kramariću savršeno odgovara takav tip igrača, što se savršeno vidjelo u nekoliko zajedničkih minijatura, kojima su skidali kanadsku obranu poput javorova lista, ali i Perišiću s kontra strane, tako je Livaja došao do pozicije koju mu je Dalić i kanio namijeniti. Petković je tu da dodatno smiri loptu, jak na njoj i lucidan, Budimir da razbija agresijom suparničke obrane. Da ih spojiš u jednog igrača, dobio bi Lukakua iz najboljih dana, no i ovako fragmentirani jako su dobar "match".

Uostalom, ako je spreman za samo 60 minuta, a u tom je periodu protiv Kanade zabio, pucao triput, promašio jednu veliku priliku, asistirao Kramariću za gol, doduše iz zaleđa, a sve to u 25 dodira s loptom, to je dokaz da mu partije tijekom Mundijala mogu samo rasti.

Ovisno o suparniku i našem planu igre, Zlatko Dalić donijet će odluku, no važno je znati da Livaja otpočetka, ili ulascima s klupe, donosi opipljive stvari. Uzorak nije prevelik za grandiozne zaključke, no to jasno govore i intervali njegovih golova, uspoređujući ih s velikanima, hrvatskim "devetkama" koje pamtimo.

Daleko je od njihova statusa, no ovakvim partijama ima mogućnost da pokuca i na taj panteon. Konačno, prvi je od njih koji to čini iz HNL-a, a ne stranih liga, što je još jedan detalj za respekt. U utakmici protiv Belgije, hrvatski izbornik morat će donositi neke teške odluke, i pravovremene, birajući iz arsenala konkretno oružje. Prije ili tijekom utakmice pokazat će na Hajdukova talismana. A stadionski najavljivač ovaj će put sigurno vrlo tečno izgovoriti: mâːrko liʋǎːja. Jer, imali su dobrog instruktora.

Njega samoga...



"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
15. svibanj 2024 08:24