ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SRETNI IZBORNIK

Dalić: ‘Krama i ja smo riješili jednu stvar! Kanadski izbornik? Gospodin je očito ljut...‘

Dalić: Protiv Belgije idemo na pobjedu, ne na bod; Herdman: Hrvati su ubojiti u tranziciji!
Piše: SNObjavljeno: 27. studeni 2022. 19:55

Hrvatski su nogometaši s visokih 4:1 svladali neugodnu Kanadu u drugoj utakmici katarskog SP-a. Kanađani su poveli već u drugoj minuti, no Kramarić s dva gola, Livaja i Majer fantastično su preokrenuli te pokazali da momčad Vatrenih pobjeđuje kad je najpotrebnije.

Euforiju je pokušao ublažiti oprezni i staloženi izbornik Zlatko Dalić:

"Prvo bih čestitao dečkima. Gubiš od početka od takve ekipe koju to dodatno napali... A moji se momci uspiju vratiti - to mogu samo velike momčadi. Njih odlikuje jedna vjera i jedan veliki karakter. Hrvatska je pokazala kvalitetu, ali nećemo se uzdići i idemo pokazati da možemo proći dalje. Mi smo se dosta borili da se vratimo u utakmicu, tražili smo od Perišića i Kramarića da se vrate u širinu... Ali moram istaknuti - može govoriti tko što hoće, no Modrić, Kovačić i Brozović najbolji je vezni red na svijetu. Imamo sjajne individualce u napadu, stavili smo Marka (Livaju op. a.) koji je to izvrsno iskoristio. Na kraju je Petković ušao jer je smireniji, Budimir je agresivniji. A Krama, što da kažem... Znamo se dugo, on i ja smo riješili tu stvar hoće li on igrati 15 centimetara lijevo ili desno, on šuti i radi svoje, to mu se vratilo. Mi smo pratili Maroko, znali smo što mogu. Sjajna su ekipa, a mi nismo ništa riješili. Moramo ići na pobjedu protiv sjajne Belgije, bit će teško, ali moramo tražiti tri boda. Ja mislim da Hrvatska to može. Neću govoriti o velikoj sreći ili velikoj euforiji, to je tako pa što bude."

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kanadski izbornik John Herdman pokušao je naći bilo što pozitivno iz ovoga poraza:

"Zabili smo prvi gol na svjetskim prvenstvima, znali smo da ljudi doma slave. No kada su poveli s 2:1, znali smo da će biti teško i da se moramo otvoriti, a to je takva momčad koja je ubojita u tranziciji i zna čuvati rezultat. No, moram biti ponosan, borili smo se i dali sve od sebe."

Dalićeva presica

Zlatko Dalić bio je vrlo zadovoljan, ali na press-konferenciji je "ošinuo" izbornika Kanade Engleza Johna Herdmana.

- Čestitam svojoj reprezentaciji na sjajnoj utakmici, a izbornika Kanade nakon utakmice nisam vidio. Kad ja izgubim, uvijek čestitam suparniku. On se nije pojavio, to je njegovo. Gospodin je očito ljut. Dobar je trener, kvalitetan, ali mu treba reći da se malo drugačije ophodi...

Kod svakog je gola skakao kao malo dijete, ali kod Livajina za 2:1 čini se posebno. Što mu je sve tijekom susreta prolazilo glavom?

- Igrali smo protiv sjajne Kanade, koja ima golemu energiju i moć, a onda nam je još i dala gol praktično u prvoj minuti, te su s time dobili još više energije i moći. No, uspjeli smo othrvati se svemu tome u prvih petnaest minuta i vratiti se. Naravno da mi je bilo drago kad smo dali prvi i drugi gol. Ponovno smo s time bili u igri. Moglo se dogoditi da primimo drugi pogodak i naravno da su emocije velike. To je Svjetsko prvenstvo, skupina je teška, o tome sam govorio. Sve je neizvjesno. Kad se vratiš protiv tako poletne i agresivne ekipe, onda je to tvoja kvaliteta. Veselilo me što je Hrvatska ponovno pokazala moć, snagu i kvalitetu, naravno da sam bio presretan zbog toga.

Javio mu se i makedonski novinar, koji mu je čestitao u ime simpatizera Hrvatske iz Makedonije. Zanimala ga je izmjena Kramarića, je li bila unaprijed planirana?

- Hvala vam na podršci, zaista me veseli što se uz nas.

Razmišljali smo o promjenama jer Kramarić je dao dva, a zapravo tri gola. Potrošio se jako puno u fazi obrane, trčao je gore-dolje, pomagao je. Bio je izmoren i htjeli smo napraviti promjenu da ga sačuvamo. Potrošio je mnogo energije i snage, te smo stavili igrača koji je svjež kako bismo imali isti ritam. Treći pogodak je bio zaista sjajan. Primanje, štopanje lopte, šut na drugu stranu. U ovih mojih pet izborničkih godina Andrej je toliko dao važnih i bitnih golova. Također i ovako lijepih. Dolazi na svoje, kvaliteta je neupitna, zreliji je, ne bori se više u svojoj glavi igra li metar lijevo ili desno. Šuti i radi, to mu se vraća.

Vatrene čeka Belgija i odlučujuća bitka za prolaz dalje.

- Bit će to težak susret. Ovo je Svjetsko prvenstvo, na kojem nema lakih utakmica. Belgiji ništa ne preostaje nego da ide na pobjedu, a i mi ćemo ići na pobjedu, nećemo čekati i kalkulirati. Najvažnije je da se dobro spremimo i ponovimo ovo što smo prezentirali s Kanadom - dobar, brz i discipliniran nogomet te zajedništvo!

U našem Mundocastu odmah nakon utakmice između Hrvatske i Kanade je gostovao Ilija Lončarević i donio prvu analizu meča. Uz neupitne heroje, Kramarića i Livaju, jednog je Vatrenog Lončarević proglasio najboljim na svijetu na svojoj poziciji. O kome se radi, ali i cijelu ostalu analizu pogledajte u Mundocastu:

Linker
20. travanj 2024 01:34