Petar Musa (lijevo)

 PEDRO FIUZA Nurphoto Via Afp
POGLED PREMA PORTU

Žele ga velikani, a u Dalićevoj potrazi za ‘devetkom‘ nije bio niti na mapi: ‘Ne mogu se sam pozvati...‘

Hrvatski napadač u portugalskom prvenstvu je ove sezone postigao deset golova za svoju momčad
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. travanj 2022. 06:47

I dok izbornik naše reprezentacije Zlatko Dalić grčevito traži pravoga centarfora, najavljujući da će čekati buđenje već mjesecima mamurnog Brune Petkovića, jedan hrvatski napadač, klasična “devetka”, ove sezone uredno zabija golove. I to ne bilo gdje, nego u Portugalu, u majici Boaviste, kluba koji se bori za ostanak u Prvoj ligi.

Ljetos je, naime, naš bivši mladi reprezentativac, 24-godišnji Petar Musa, otišao iz praške Slavije na posudbu u klub iz Porta. I odigrao je ove sezone u portugalskom prvenstvu 24 utakmice, postigao je deset pogodaka, posljednji je put tresao suparničku mrežu u subotu. Boavista je gostovala kod Famalicaa, izravnog suparnika za ostanak u društvu najboljih i slavila je 2:1, Musa je u 37. minuti zabio pogodak za 2:0 vodstvo gostiju.

Otkup od Slavije

Ovom je pobjedom, šest kola prije kraja, Musin klub preskočio Famalicao na ljestvici i Boavista je sad na 11. mjestu s 30 bodova, ima pet bodova više od Tondele, koja je na 15. poziciji, s tog se mjesta ide u doigravanje za ostanak u ligi. A na posljednja su dva mjesta, koja vode u Drugu ligu, zasad Belenenses (21 bod) i Moreirense (28)...

- Ovo je bila iznimno vrijedna pobjeda i napravili smo veliki korak prema ostanku u ligi. Ali, ništa nije gotovo, pred nama je još šest teških utakmica i ne smijemo prokockati ovu prednost, vjerujem da ćemo zadržati prvoligaški status - rekao nam je Musa.

Posudba vam istječe na ljeto - ostajete li u Boavisti, ili ćete, pak, promijeniti dres?

- Vidjet ćemo što će biti na kraju sezone. Boavista ima opciju otkupa mog ugovora od Slavije, ne znam što će klub napraviti, ali ni ne razmišljam o tome, usredotočen sam samo na svoje igre. Želim dobro igrati i postizati pogotke, a onda će sve doći samo po sebi. Uglavnom, sve je otvoreno, sve su opcije “u igri” - kaže Musa.

Nije tajna da su zanimanje za ubojitog hrvatskog napadača pokazali brojni europski klubovi, između ostalog Anderlecht i Feyenoord, a već se pisalo da bi Musu u svoje redove željeli dovesti i portugalski velikani, Sporting, Benfica i Porto. U tamošnjim medijima (i ne samo u medijima!) nisu Musini zgodici ostali bez odjeka i na ljeto će biti još kako “tražena roba” na nogometnom tržištu, naš je napadač definitivno pred ugovorom karijere.

Međutim, dobre igre i deset pogodaka u jakoj ligi, u dresu prosječnog kluba, ostale su “ispod radara” hrvatskog izbornika. Iako je jedan od ciljeva nedavne turneje u Kataru bio i traženje rješenja za “devetku”, Muse nije bilo “ni na mapi”, nitko ga nije spomenuo ni u širem krugu kandidata za ovu deficitarnu poziciju...

- Ne znam što bih rekao. Igram dobro, postižem pogotke, svoj posao na travnjaku radim onako kako treba i vjerujem da ću tako i nastaviti. Ali, ne mogu se sam pozvati u nacionalnu vrstu. Izbornik je taj koji bira igrače...

Jeste li bili razočarani, budući da vas nije bilo ni na najširem popisu kandidata?

- Nisam bio razočaran, jer se ne želim zamarati potankostima na koje ne mogu utjecati, niti ću sebi dopustiti da budem razočaran. Imam svoj cilj, želim iz utakmice u utakmicu biti sve bolji i siguran sam da će mi se u budućnosti dogoditi lijepe stvari. Pa možda stigne i izbornikov poziv, tko zna! Svi se mi nadamo reprezentativnom pozivu, neizmjerna je čast i ponos igrati za svoju zemlju.

Oprezni u skupini

Vjerujete li da biste mogli biti hrvatska “devetka”?

- Uh, teško pitanje... Igrao sam za mladu selekciju, ali još nikad nisam dobio poziv za A reprezentaciju. I tek kad se to, daj Bože, dogodi, onda bih mogao detaljnije govoriti o svemu tome, tek kad osjetim ozračje u nacionalnoj vrsti.

A kako ocjenjujete skupinu u kojoj će igrati Hrvatska na SP Kataru?

- Skupina je dobra, ali moramo biti oprezni. Na velikim natjecanjima nema slabih suparnika, svaka momčad ima svoju vrijednost, međutim ne treba bježati od spoznaje da smo, uz Belgiju, favoriti skupine i imamo velike šanse za prolaz - smatra Musa, napadač koji je u majici mlade selekcije Hrvatske (do 21. godine), na 11 utakmica postigao četiri zgoditka.

Najviše prvoligaških golova Hrvata u 2022.

9 - Marko Livaja (Hajduk)

6 - Gabriel Debeljuh (CFR Cluj)

5 - Dion Drena Beljo (Istra 1961), Tomislav Mrkonjić (Radomlje), Petar Musa (Boavista), Mislav Oršić (Dinamo), Stipe Perica (Maccabi TA)

Najviše udaraca prema vratima u prvenstvu Portugala

75 - Mehdi Taremi (Porto)

73 - Paulinho (Sporting)

69 - Petar Musa (Boavista)

68 - Pedro Goncalves (Sporting), Samuel Lino (Gil Vicente)

Linker
13. svibanj 2024 00:16