Borna Sosa

 ANTE CIZMIC Cropix
TEK SMO KRENULI

Treba li taj bod na Poljudu aktivirati zvono za uzbunu u Hrvatskoj? Povijest daje jasan odgovor

I u prošlim ciklusima Hrvatska je znala svakojako otvoriti pa bi se kasnije uglavnom prolazilo
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. ožujak 2023. 18:39

Protiv Walesa je osvojen mršavi domaći bod, ali puno je do kraja, pred Hrvatskom, kao i ostalim reprezentacijama u skupini D kvalifikacija za Euro 2024. godine, još je mnogo testova i mnogo bodova koji se mogu osvojiti ili izgubiti. Pozabavili smo se malo prošlošću, koliko je start europskih kvalifikacija za EP i SP, učinak u prve dvije utakmice, bio važan za konačni plasman u skupini.

Analizirali smo kvalifikacijske skupine u kojima je bilo pet reprezentacija počevši s ciklusom za Euro 1996. godine kad je prvi put pobjeda honorirana s tri umjesto s dva boda. Nije, jasno, situacija bila ista kao danas kada će plasman na EP izboriti sve prve i druge momčadi iz svih skupina, ranije su sustavi plasmana bili drugačiji, no tu smo prošlost prilagodili aktualnoj priči, kao da su i tada prve dvije pozicije donosile prolaz na veliko natjecanje.

Hrvatska je izgubila šansu za maksimalni učinak nakon dva kola, no ni s tih željenih startnih šest bodova ne bi bila sigurna za Njemačku. Od 42 reprezentacije koje su krenule šesticom, svaka peta izabrana vrsta na kraju nije bila u top 2 u skupini, njih skoro 20 posto. Ako pobijedi Tursku, "šanse" za prolaz Hrvatskoj bit će 67 posto, toliko je naime reprezentacija osvojilo prvo ili drugo mjesto s četiri boda u prva dva kola.

image

Ivan Perišić

ANTE CIZMIC Cropix

No ni bod iz Burse ne bi bio tako loš. Čak 60 posto reprezentacija koje su krenule s dva remija na kraju bi izborile prolaz u današnjem sustavu natjecanja. Hrvatska je, primjerice, u kvalifikacije za SP 2002. godine ušla s dva remija, prvo je neriješeno odigrala u Belgiji, potom i kod kuće sa Škotskom. Potom je krenula pobjeđivati i na Mundijal u Japan otišla je kao prvoplasirana s 18 bodova, jednim više od Belgije. Ukupno je 73 posto reprezentacija koje u prva dva kola nisu izgubile na kraju bilo među prva dva u skupini.

Poraz u Turskoj ozbiljno bi pogoršao situaciju. Tek svaka peta reprezentacija koja je krenula u kvalifikacije s jednim bodom na kraju je bila među dva najbolja, u 81 posto slučajeva te su vrste završile treće, četvrte ili pete. No i takve teške muke Hrvatska je u svojoj kratkoj, ali bogatoj prošlosti, već uspješno prebrodila. U kvalifikacijama za Euro 2004. vođeni izbornikom Ottom Barićem Vatreni su u 1. kolu osvojili tek bod u Estoniji pa potom izgubili u Bugarskoj. Nije ih to pokolebalo, skupinu su završili sa 16 bodova, bolji su bili samo Bugari, a s te druge pozicije otišli su u play-off, pobijedili Sloveniju i izborili vizu za Portugal.

Jedna je reprezentacija zaslužila poseban status u ovom pregledu. Grčka je jedina europska nacionalna vrsta koja je u skupini kvalifikacija za velika natjecanja s pet reprezentacija u eri tri boda za pobjedu, završila prva ili druga nakon dva startna poraza. Bilo je ukupno 47 takvih momčadi, no uspjeli su jedino Grci. Izgubili su na početku kvalifikacija od Španjolske pa Ukrajine i bez obzira na to završili su prvi na ljestvici. Bilo je to u kvalifikacijama za Euro 2004. godine, natjecanje koje su upravo Grci senzacionalno osvojili...

Konačni plasman u skupini kvalifikacija (5 reprezentacija) nakon učinka u prve dvije utakmice

6 bodova - 81 % ‘prolaza‘
1. mjesto - 20; 2. mjesto - 14; 3. mjesto - 7; 4. mjesto - 1

4 boda - 67 % ‘prolaza‘
1. mjesto - 11; 2. mjesto - 11; 3. mjesto - 8; 4. mjesto - 3

3 boda - 30 % ‘prolaza‘
1. mjesto - 6; 2. mjesto - 8; 3. mjesto - 14; 4. mjesto - 15; 5. mjesto - 3

2 boda - 60 % ‘prolaza‘
1. mjesto - 2; 2. mjesto - 4; 3. mjesto - 3; 4. mjesto - 1

1 bod - 19 % ‘prolaza‘
1. mjesto - 1; 2. mjesto - 4; 3. mjesto - 4; 4. mjesto - 8; 5. mjesto - 10

0 bodova - 2 % ‘prolaza‘
1. mjesto - 1; 3. mjesto - 5; 4. mjesto - 13; 5. mjesto - 28

Linker
27. travanj 2024 18:49