Sučić i Baturina

 CROPIX, AFP
ČUDESNI TALENTI

Dva HR dragulja spremaju se za okršaj, a legenda Dinama tvrdi: ‘Oni su idealan par, stvoreni da igraju zajedno‘

Negdašnji pomoćnik izbornika U-21 o dvojici mladih hrvatskih ofenzivnih veznjaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. listopad 2022. 15:10

U srijedu ćemo u rosterima Salzburga i Dinama imati dva ogromna talenta hrvatskog nogometa, Luku Sučića (20) i Martina Baturinu (19). Radi se o dečkima koji su već sad nakrcani s toliko pohvala kad se radi o nogometnom znanju da ih i ne treba posebno ponavljati.

Čvrsto i zapanjujuće brzo probili su se na veliku nogometnu scenu. Oba su vezni igrači, dečki kojima se predviđa velika nogometna budućnost. Luka i Martin bili su dio mlade U-21 reprezentacije Hrvatske koja se plasirala na Euro 2023. Sučić je igrao i za Vatrene, svakako je jedan od onih koji se može nadati putu s A vrstom u Katar. S obojicom je u mladoj vrsti bio i Mihael Mikić, trenutačno pomoćnik Damira Krznara u Mariboru. Kao što vjerojatno znate, bivši odlični nogometaš Dinama svojevremeno je bio i asistent Igoru Bišćanu...

image
JOE KLAMAR Afp

Kad smo jučer razgovarali s Mikićem, najprije je nešto kazao o prvom srazu Salzburga i Dinama u srijedu.

- Najviše bih htio da nakon utakmice u srijedu bude sreće i veselja za sve nas koji volimo Dinamo. Modri imaju kvalitetu i ozbiljan su europski suparnik svakoj momčadi, ali u srijedu će trebati imati i malo sreće. Morat će im sve krenuti od noge jer Salzburg je jako, jako dobra momčad. Mnogi dečki iz Dinamovog rostera igraju skupa već pet-šest godina, prošli su stvarno “sito i rešeto”. Plavi dečki imaju i iskustvo i kvalitetu. To je najbitnije u ovakvim europskim utakmicama. Zato svi možemo biti optimisti pred sraz u Salzburgu - kazao je Mikić u uvodu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

A onda smo ga nešto priupitali o Sučiću i Baturini jer ih odlično poznaje. Kako bi ih usporedio?

- Luku Sučića vidim kao igrača koji savršeno igra u posloženom sustavu, tamo gdje se točno zna tko što radi. Tada će Sučić sve odraditi na vrhunskoj, perfektnoj razini. On je više igrač koji drži poziciju, discipliniran je, izvršava zadatke koji se od njega traže. Ima ogromnu kvalitetu u pas igri, te u povratnoj trci kad se radi o defenzivi, u obveznoj igri.

Kad se radi o Baturini, ima ovakvo mišljenje...

- Martin je igrač poteza. Silno je talentiran, nepredvidiv. Može riješiti svaku utakmicu golom ili asistencijom. Baturina je veliki kreativac. Iz bilo kakve gužve, lagano može okrenuti stranu. On je vrhunski talent.

Onda je ponudio jedno zanimljivo mišljenje.

- Kad obojicu skroz seciramo, Sučić i Baturina su zapravo - idealan par! Oni bi najbolje funkcionirali kad bi igrali skupa u istoj momčadi. Stvoreni su da igraju jedan kraj drugoga.

image
PIXSELL PHOTO & VIDEO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pixsell Photo & Video Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Onda je dodao još nešto o Baturini...

- Imao sam priliku igrati s Lukom Modrićem, s Mateom Kovačićem nisam... Baš sam neki dan pričao o njemu sa svojim šefom Damirom Krznarom. Martin Baturina u ovim godinama igra puno bolju obranu i ima puno bolju obveznu igru nego što su u njegovim godinama imali Luka Modrić i Mateo Kovačić!

Dodao je Mikić još nešto, vratio se na ono kad je govorio da su Sučić i Baturina stvoreni da u istoj momčadi igraju skupa.

- Luka i Martin bi, a uvjeren sam i da hoće, danas-sutra igrati skupa u A reprezentaciji Hrvatske! Recimo, mislim da je Baturina igrač kakvih nema puno. Kao što kaže naš slavni trener Ćiro Blažević, on je pravi - nogometaš! Sjajan igrač poteza i driblinga, vidi sve situacije na terenu. Ovog trena ne igra toliko u kontinuitetu, no svakim danom sve će se više adaptirati i napredovati. S druge strane, Sučić je standardni igrač Salzburga zadnje dvije godine. No, obojica su već na vrhunskoj razini, velika je to stvar za hrvatski nogomet - zaključio je Mihael Mikić.

Linker
23. travanj 2024 17:55