Zlatko Dalić

 MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp
BLIŽI SE OBJAVA

Dalić ima nekoliko tereta uoči Eura, evo kad će objaviti popis putnika za Njemačku

Velika briga je svakako stanje Ivana Perišića, super važnog aktera Dalićeve trofejne ere
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. svibanj 2024. 14:30

Prema ne još objavljenom protokolu, šira delegacija Vatrenih trebala bi u srijedu, 5. lipnja, avionom krenuti u Rim. Tamo bi ih, u odajama Vatikana, u audijenciju trebao primiti Papa Franjo. Izbornik Zlatko Dalić do tog će posebnog putovanja umnogome znati u kakvom će stanju reprezentacija otputovati 9. lipnja prema Berlinu.

Okupljanje je 26./27. svibnja, ali zbog obveza neće svi biti odmah u Rijeci. Luka Modrić igra finale Lige prvaka 1. lipnja, u najboljem slučaju stići će 3. ili 4. lipnja u reprezentativnu bazu. Marcelo Brozović do 27. svibnja igra prvenstvo Saudijske Arabije, a još nije definiran datum finala King’s Cupa. Očito neće biti prije 1. lipnja. Mateo Kovačić i Joško Gvardiol igraju s Manchester Cityjem finale Kupa na Wembleyju 25. svibnja. Kako je za očekivati da će City osvojiti i Premiership, sigurno je da će dan poslije biti svečanih događanja proslava. No, i bez toga će Gvardiolu i Kovačiću trebati 3-4 dana predaha jer su imali iznimno napornu sezonu sa Cityjem...

Zlatko Dalić, lišen puno dvojbi oko liste za Euro, koju će objaviti u preliminarnom izdanju u ponedjeljak (12.00), i zbog povećane kvote putnika (s 23 na 26), i zbog ozljede Vlašića, trenutno živi mirnu fazu do priprema. Doduše, postoje određeni tereti njegovom raspoloženju. Prije svega to je briga hoće li ovakvo dobro fizičko stanje igrača, uz izuzetak Vlašića, biti i nakon zaključenja klupske sezone (1. lipnja).

Barem prihvatljivo

Druga briga je svakako realno stanje Ivana Perišića, super važnog aktera pogotovo Dalićeve trofejne ere. Objektivno je nemoguće očekivati da bi Perišić bio u svojoj standardnoj formi za Euro. Pauza je bila duga, težina ozljede iznimna. Perišić je intenzivirao ritam, odigrao je i prvu utakmicu kao starter, a ima još mjesec dana do berlinskog sraza sa Španjolcima. No, svi na čelu s Dalićem mogu biti sretni ako će Perišić moći biti u, za tu razinu turnira, barem prihvatljivoj formi od 20-30 minuta. Što je, pogotovo za igrača, već velika pobjeda...

Hrvatska treba svakog igrača koji ima reprezentativni potencijal, zato je i logična briga prioritetno za njihovo zdravstveno stanje dok ne krenu pripreme. Ponavljamo, ovog trenutka Dalić može biti vrlo zadovoljan po tom pitanju. Vratio se u pogon Ante Budimir, gotovo svi igrači koji su bili u nekom slabijem statusu ipak igraju dovoljno da bi bili u ritmu za Euro.

Dodatni iskorak

Na planu motivacije Hrvatska u pravilu nije imala problema, a otkako je ova grupa s Dalićem u akciji, na motivacijskom planu kao da se učinio i dodatni iskorak. Simbol toga je, naravno, Luka Modrić, koji će na pragu 39. godine povesti Hrvatsku na svoje deveto natjecanje i to tamo gdje je i počelo 2006. godine. Modrić je u vrlo dobroj formi, prilično svjež jer nije “potrošen” u Realovoj sezoni, gladan je uspjeha kao i uvijek. Realno je moguće da će doći na pripreme kao rekorder u osvajanju trofeja Reala (26), s duplom krunom i šest europskih naslova.

U ovom trenutku još je igrača koji imaju realne opcije da ostvare velike dosege. Gvardiol i Kovačić su pred osvajanjem duple krune u Engleskoj, Mario Pašalić će igrati finale Eurolige u Dublinu, protiv Stanišićevog Bayera, prvaka Njemačke. Njihove su sezone odlične, kao i Budimirova, Pongračićeva... Sve su to dobre doze energije i to ne samo za te aktere, nego i za cijeli tabor Vatrenih.

Naravno da će i prijateljski susreti s Makedoncima (3. lipnja) i Portugalcima (8. lipnja) biti novo iskušenje za sve navedene plusove da takvima ostanu do početka Eura. U dobrim vibracijama, doduše, možemo napomenuti kako postoji i faktor remećenja mira igrača koji se zove klupski status. Završetkom klupskih sezona više je reprezentativaca koji neće ostati u aktualnom klubu ili će željeti promijeniti sredinu neovisno o ugovoru.

Modrić, Perišić, Erlić, Stanišić, Majer, Livaković, Petković, Pjaca, Sosa, J. Šutalo, Kramarić, Mario Pašalić... legitimni su kandidati za promjene dresa. Neko iznenađenje i kod drugih ne treba odbacivati. No, moguće je da te dvojbe nekome pridonesu dodatnom dozom energije na Euru...

POZITIVNI REFLEKSI

1) ZDRAVSTVENO STANJE

Nije još sve gotovo po klubovima, ali najvažnija pozitivna vijest trenutka jest kako je većina kandidata za Euro zdrava. Vratio se Budimir, pa će izgleda jedini koji će morati preskočiti Njemačku biti Vlašić.

2) NOVA ENERGIJA

Gvardiol i Kovačić, Stanišić, Pongračić, Budimir (do ozljede), Mario Pašalić, uz održavanje standarda Modrića, Kramarića, dobru formu Petkovića te drugih, odaju natjecateljski vrlo dobru spremnost Vatrenih.

3) TRADICIJA MOTIVACIJE

Vatreni često pričaju o Euru posljednjih mjeseci i potvrđuju kako su im motivi "do neba" pred svaki veliki turnir. U ovom slučaju imat će još dojmljiviju potporu jer u Njemačkoj će Hrvatska biti u "domaćem okruženju". (rm)

NEGATIVNI ODRAZI

1) VLAŠIĆ AUT

Tko ga je pomnije pratio ove godine u dresu Torina, mogao je vidjeti da je bio u kvalitativnom iskoraku. Fizički je Vlašić djelovao moćno, raznovrstan u igri i poziciji. Nažalost, ozljeda u donjem dijelu trbušnog zida lišila je Dalića igrača promjene ritma.

2) STANJE PERIŠIĆ

Hrvatska s i bez Perišića dvije su različite reprezentacije. Ruši barijere Perišić u terminu, ritmu oporavka od vrlo teške traume koljena. No, stalna je briga hoće li biti sve u redu i koliko će Perišić u Njemačkoj biti spreman.

3) ROAD TO BERLIN

Dok ne istrči na Olimpicu u Berlinu, kao i prije 18 godina s Brazilom, izbornik neće imati mira. U srijedu, 5. lipnja, leti se u Rim na audijenciju kod Pape i Dalić će se s igračima moliti samo da svi budu zdravi kad 15. istrče pred Španjolce. (rm)

Linker
18. svibanj 2024 14:31