Luka Modrić

 BURAK AKBULUT/Anadolu Via Afp
Tomislav Juranović
NOGOMETNI PETAR PAN

Pobjegao je Srni i Puskásu, ali Modrić još ima posla. Za 20 dana želi u društvo legendarnog ‘Capitana‘

Osvajanjem Lige prvaka, na milimetar bi se primaknuo Paolu Maldiniju koji je najstariji osvajač Lige prvaka
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 10. svibanj 2024. 12:24

Ugovor traje do ljeta i iako je svaki od zadnja tri bio posljednji, nekako je uspijevao doći do novog. Što je veća nagrada i od ove. Doći i trajati, kredo je kojim je, konačno, i kupio poštovanje nogometnog svijeta. I kojim je postao amblem "kraljevskog kluba". I preko kojeg je, nakon Dinama i Tottenhama, počeo svoju berbu klupskih trofeja, priznanja i individualnih nagrada. Koja, može se dogoditi koja omaška, vrti oko brojke - 115!

Luka Modrić od dolaska na Santiago Bernabeu u ljeto 2012. osvojio je 23 trofeja s Real Madridom, od čega pet Liga prvaka, no same suhe brojke ne dokazuju dovoljno njegov značaj ne samo u Realu, već i utjecaju na nogometnu igru općenito, unisoni je stav tamošnjih komentatora na račun igrača kojem ugovor s "kraljevima" istječe za mjesec i "kusur" dana. I to dovoljno govori. Kao što u njegovo ime, ipak, govore i svi ti trofeji, uspjesi, priznanja, koji će stajati kao spomenik.

Kroz povijest je kroz ovu igru prošlo puno više talentiranijih igrača, no rijetko se tko igri dao kao on

Naime, kada se zbroji 31 klupski trofej (Dinamo plus Real Madrid), potom tri medalje s reprezentacijom (srebro i bronca na Mundijalu plus srebro s Lige nacija), a onda i, ugrubo, 80-ak individualnih nagrada i priznanja, od hrvatskih, španjolskih, europskih, svjetskih, sve do krune, što je bilo osvajanje Ballon d‘Ora 2018. godine kada je srušio hegemoniju Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Teško je izbrojati tko je u povijesti nogometa najtrofejniji po pitanju zbroja klupskih i individualnih trofeja, no posve je jasno da Luka Modrić (i) po tome spada u definitivni, povijesni Top 10 svjetskog nogometa! A ovo nije epitaf, već, zapravo, informacija i prolazno vrijeme, "pit-stop" za zamjenu guma uoči novih zavoja...

image
JAVIER SORIANO Afp

Da rezimiramo: Luka Modrić je odnedavno najtrofejniji hrvatski igrač u povijesti, gdje je uspio napokon pobjeći Dariju Srni, koji je karijeru okončao s okruglih 30 "kanti". Luka Modrić ujedno je i uz Nacha, Benzemu i Marcela najtrofejniji igrač Reala u povijesti, a pritom je redom skinuo Paca Buya i Ferenca Puskása kao najstariji igrač Reala u svim natjecanjima u kojima je "kraljevski klub" nastupao. A 1. lipnja na Wembleyju, zajedno s Danijem Carvajalom, imat će priliku odlijepiti se vrhu najtrofejnijih igrača u povijesti Lige prvaka, i sa šest titula zasjesti na tron, čime bi se, pak, na milimetar primaknuo velikom Paolu Maldiniju, koji je Ligu prvaka 2007. s Milanom osvojio dok je imao 38 godina, 10 mjeseci i 28 dana; Modrić će u slučaju uspjeha brojati 38 godina, osam mjeseci i 24 dana.

image
SOFASCORE

Trajanje kao lajtmotiv, ali i hommage izvrsnosti, bez roka trajanja simbol je hrvatskog velemajstora koji odbija odustati. Šarmom diskretnog heroja i elegancijom najljepšeg nogometa, izrastao je u jednog od najboljih veznjaka svih vremena - maestra, metronom, švicarski sat, playmakera, španera, igračinu. Kojem, poput kakvog superheroja, vrijeme ne može ništa. Kroz povijest je kroz ovu igru prošlo puno više talentiranijih igrača, no rijetko se tko igri dao kao on. Posvetio joj se potpuno i zato mu je lopta sve vratila. Ne samo kroz trofeje, ne samo kroz ruski marš, već kroz činjenicu da taj Petar Pan nogometa i u 39. godini ne zaostaje.

Dovoljno je svjedočiti respektu s kojim mu prilaze suigrači, suparnici, izbornici, novinari, analitičari, navijači

Bio je i ostao simbol neodustajanja, vjere, kuraže, pomicanja granica. Lopti je poklonio čitavoga sebe, a ona mu je uzvratila na identičan način... Najveći igrač u povijesti Hrvatske nije opipljiv kroz plastiku brojki, već kroz ono što je predstavljao na terenu. Rijetko koji igrač iza sebe ostavlja takvo nasljeđe, ne kao teret, već apsolutnu inspiraciju.

Od Zadra, Zrinjskog, zaprešićkog Inkera pa sve do apsolutnog panteona sporta u kojem uspijevaju samo oni najotporniji. Dovoljno je svjedočiti respektu s kojim mu prilaze suigrači, suparnici, izbornici, novinari, analitičari, navijači. Osjetiti u prvom licu taj golemi respekt zapravo je najvažniji i najbolji opis onoga što je Luka Modrić izgradio. Imperij u kojem stanuju rijetki, izabrani. Luka Modrić nije samo institucija hrvatskog, već svjetskog nogometa, čitave povijesti ove igre. U ta 172 centimetra skriven je DNK kod nogometa. I da se malog čarobnjaka na neki najjednostavniji način mora opisati, to bi se u biti moglo napraviti vrlo lako.

Luka Modrić je zapravo - gospodin Nogomet. S najvećim N.

Linker
10. svibanj 2024 12:25