Sukob policije i navijače Legije

 DAVID DAVIES/PA IMAGES/PROFIMEDIA
DRAMATIČNI VAPAJ

‘Europa ima problem, napadaju nas i diljem kontinenta i na Otoku!; ‘Nikad nisam vidio takvo nasilje‘

Engleski navijači su proteklog tjedna bili na meti pri europskim utakmicama
Piše: SNObjavljeno: 03. prosinac 2023. 18:52

‘Baš kao da ste se vratili u osamdesete godine! Kultura ultrasa i droga potaknule su nasilje diljem Europe i engleski navijači su na meti... Nogomet više nije glavna priča i Europa ima problem‘. To je naslov pomalo dramatičnog teksta na Mail Online u kojem se engleski novinari bave porastom navijačkog nasilja diljem Europe.

‘Još jedan tjedan nasilja i kaosa u Europi. Još jedan tjedan u kojem navijači idu gledati svoju momčad kako igra nogomet i vraćaju se s pričama o zlostavljanju i nasilju. Još jedan tjedan u kojem nogomet više nije priča‘, pišu Englezi te podsjećaju kako su navijači Newcastlea napadnuti u Parizu, kako je među navijače Brightona u Ateni bačen suzavac te kako su navijači poljske Legije napali policajce u Birminghamu ispred stadiona Aston Ville.

image

Sukob policije i navijače Legije

LUKASZ SOBALA/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA Lukasz Sobala/imago Stock&people/profimedia

‘Porast nereda ove godine je alarmantan i izmiče kontroli jer UEFA opetovano ne djeluje. Gdje god su engleski klubovi u europskom nogometu, prate ih nevolje. Možda to dolazi s prošlom reputacijom i porijeklom nogometnog huliganizma. U ovoj zemlji i dalje postoji problem nereda na nogometnim utakmicama, ali ovogodišnji događaji i događaji u četvrtak navečer ispred Villa Parka naglašavaju kako je to preraslo u kontinentalni problem‘, pišu Englezi i nastavljaju:

‘Ne radi se toliko o tome da se engleski navijači loše ponašaju u inozemstvu. Ali bande ‘ultrasa‘ željnih pažnje koji se povezuju s europskim klubovima sada su zastrašujuća norma te otežavaju život navijačima. Od napada nedužnih navijača od strane huligana do nasilnih sukoba s policijom, porast problema i nereda u nogometu u Europi dosegnuo je zabrinjavajuću razinu‘, smatraju u Daily Mailu koji su kontaktirali i Geoffa Pearsona, stručnjaka za nogometni huliganizam.

image

Među navijače Brightona u Ateni je bačen suzavac

STEFANOS KYRIAZIS/AFP/PROFIMEDIA Stefanos Kyriazis/afp/profimedia

- Engleske navijače napadali su gotovo gdje god da su otišli u Europi, ali i kad strane momčadi dođu u Englesku. S većim brojem navijačkih skupina diljem Europe, problemi rastu, a s obzirom na to da policija djeluje različito u različitim državama, onda postoji i pitanje legitimiteta određenih skupina. Nogomet je transgresivno iskustvo za neke navijače i oni pomiču granice onoga što mogu napraviti, a za policiju to predstavlja ozbiljan izazov. U kojoj točki povući crtu — ultrase je nemoguće procijeniti prema standardima svakodnevnog života - smatra Pearson.

No, ni policijske mjere ponekad ne mogu zaustaviti nerede. Tako je policija zabranila navijačima Legije ulazak na stadion, ali onda su Poljaci napravili nered gađajući okupljene svim što im se našlo pod rukom.

- Ovo je bilo kao da sam se vratio u sedamdesete i osamdesete. Nikada nisam vidio takvo nasilje - rekao je jedan navijač Aston Ville.

Pearson ističe kako dio navijača koketira s kriminalom te da je dan utakmica među navijačima velika upotreba kokaina.

- No, bilo bi previše jednostavno sve svesti samo na droge. Ići na nogomet i biti dio društvene grupe nudi osjećaj svrhe i bijeg od svakodnevnog života. Za druge, to im omogućuje da pokažu privid muškosti koju ne mogu pokazati u drugim sferama života - tvrdi Pearson.

image

Igrači Newacstlea ispred svojih navijača

FEDERICO PESTELLINI/PANORAMIC/PROFIMEDIA Federico Pestellini/panoramic/profimedia

Sve je veća subkultura navijača koji traže iskustvo, gdje je nogomet samo dio priče. Važnije su im priče koje će dobiti sa svojih putovanja, pišu iz Daily Maila te podsjećaju na neke nerede među kojima i sukob navijača AEK-a i Dinama u kojem je jedan grčki navijač poginuo.

‘Pet godina nakon što su ga Romini navijači izboli izvan Anfielda, Sean Cox tek sada ponovno uči hodati. Ranije ove godine, navijač Blackpoola umro je nakon tučnjave s navijačima Burnleyja nakon utakmice. Razmjer nereda postavlja pitanje zašto bi ljudi i dalje željeli gledati svoju momčad u Europi kada znate da ste tamo s metom na leđima. Diljem Europe sada je uobičajeno biti zaključan na stadionu sat vremena nakon posljednjeg zvižduka kako bi domaći navijači mogli napustiti prostor. Toliko da su neki navijači rekli Mail Sportu da su otišli 30 minuta prije završetka utakmice kako bi izbjegli da ostanu zaključani. Često su nevini navijači kažnjeni zbog postupaka drugih‘, zaključuju Englezi u ovom tekstu.

image

Sukob policije i navijače Legije

LUKASZ SOBALA/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Linker
08. svibanj 2024 07:48