FOTO: AFP, Profimedia/ILUSTRACIJA: SN
MINHENSKI KAOS

Ispadanje iz Lige prvaka nije najveći problem. Bayern gubi korak za europskim divovima i nema jasnu viziju

Navijači šalju jasnu poruku upravi: ‘Brazzo + Kahn. Heroji prošlih godina - gubitnici današnjice‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 20. travanj 2023. 11:57

“Kraljevi kupa!” pisalo je na transparentu kojega su navijači izvjesili nekoliko minuta prije početka uzvratne utakmice. Tribina je svjetlucala od srebrnih zastavica raspoređenih u obliku trofeja Lige prvaka. Poruka je bila jasna: ovo je naš teren, naš teritorij, idemo napraviti preokret.

Ipak, čudo na Allianz Areni nije se dogodilo jer je Bayern po treću sezonu za redom eliminiran iz Lige prvaka, ovoga puta od Manchester Cityja nakon poraza u prvoj utakmici 3:0 u Manchesteru i remija 1:1 kod kuće. Zapravo, rezultat druge utakmice prekriva pukotine onoga što je u najboljem slučaju osrednja izvedba njemačkih rekordnih prvaka. Zima u kojoj je Manuel Neuer slomio nogu i morao ga je zamijeniti Yann Sommer bila je jedna od mnogih neravnina na putu za Bayern. Igrači se tuku u svlačionici, ‘‘projekt za budućnost‘‘ Julian Nagelsmann dobiva otkaz nakon samo godinu i pol na čelu, ostavlja dojam da u klubu ni sami ne znaju što žele?

Prošlog ljeta Bayern je prodao jednog od najboljih svjetskih napadača Roberta Lewandowskog u Barcelonu. Teško je bilo nadomjestiti izostanak igrača takve klase i logičan bi izbor bio dovođenje nekoga poput Harryja Kanea, ali za takvu ekshibiciju na Tottenhamov bi račun morali iskrcati vrtoglavu cifru. Erling Haaland nekoć je bio tip igrača kojeg bi Bayern smatrao opcijom: mladi dragulj Bundeslige, zreo i spreman za novi korak u karijeri.

Ali za razliku od Lewandowskog, Haaland se nakon Borussije Dortmund odlučio za Manchester City, a ako je ikad sumnjao u svoj odabir, stvari su mu postale jasne u srijedu. Postigao je pogodak, i zadao noćne more za Daytona Upamecana koji je pored Norvežanina izgledao kao netko iz kadeta tko je dobio priliku zaigrati od prve minute. Klizao je po terenu dok je stroj za golove marširao prema kaznenom prostoru.

image
ODD ANDERSEN Afp

Umjesto Kanea i Haalanda odabrana je jeftinija opcija, ispregovaran je ugovor o sniženoj cijeni (43 milijuna eura) za Sadia Manéa iz Liverpoola koji po vokaciji nije centarfor već krilni napadač, ali postojala je nada da će on i Choupo-Moting stvoriti dovoljno ubojit ofenzivan duo. Možda će to biti dovoljno za još koji naslov u Bundesligi iako je i tamo i dalje neizvjesna situacija.

Ni čudotvorac ne može puno napraviti

Šest kola prije kraja prvenstva Bayern ima samo dva boda prednosti nad Borussijom Dortmund. Choupo-Moting je postigao deset pogodaka u prvenstvu, ali, poput Thomasa Tuchela, on je uglavnom taktika odgađanja za ovu momčad. Ima 34 godine i sljedeća sezona ovisit će o Mathysu Telu (17). Francuz ima pet golova u svim natjecanjima gdje uglavnom ulazi s klupe, ali ako može postati sljedeći mladi fenomen koji će se probiti kroz momčad na isti način na koji je Jamal Musiala preuzeo veću odgovornost, onda se imaju za što držati u budućnosti. Naravno, Tel se može pojačati veteranima kako bi se osiguralo da preveliki pritisak nije na njegovim ramenima, ali momčad mora prijeći u svoju sljedeću eru, a on je dio toga. Ironično, ali čini se kao da Bayern skače s jednog projekta na drugi, jer ne tako davno kada je 2021. godine angažiran Nagelsmann, plan je bio da klub krene s periodom u kojemu će igrati progresivan nogomet, ali na prvi znak nestabilnosti, Oliver Kahn je odlučio krenuti u drugom smjeru.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

Doveden je Tuchel pod kako je BILD pisao, idejom da spasi sezonu. Novi trener Bayerna zapisao je samo dvije pobjede u prvih šest utakmica, što je najgori start jednog menadžera na Allianz Areni još od 1991. godine i Sorena Lerbyja. U samo šest utakmica Tuchel je ostao bez Njemačkog kupa i Lige prvaka kao glavnog cilja Nijemaca. Plamen koji gori u München zahtjeva regal aparata za gašenje požara i malo toga čak i čudotvorac poput trenera koji je u samo pola godine uspio s Chelseajem osvojiti Ligu prvaka nakon što ga je preuzeo u vrlo lošem stanju, može napraviti.

image
FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

U svlačionici je nakon prve utakmice protiv Cityja došlo do makljaže između senegalske zvijezde Sadija Manea koji je šakom u lice udario njemačkog reprezentativca Leroya Sanea. Ulja na vatru dodao je i Kahn izjavom uoči uzvrata.

Uprava pod povećalom

- Igrači Bayerna moraju znati ono što mi se po igrama koje pokazuju čini da ne znaju. Trebaju znati tko je Bayern, posebice u odlučujućoj fazi sezone. Protiv Cityja imamo šanse, ali moramo to pokazati na terenu. Bilo je teških kikseva u posljednje vrijeme koje Tuchel mora riješiti, a momčad mora pronaći konstantnost i formu. Naša jedina konstanta je ta da nismo konstantni. U našoj momčadi je preko 20 reprezentativaca tako da kvalitete ne fali, ali fali nam volje - čime je jasno pokazao kako na relaciji uprava/svlačionica stvari nisu bajne.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

Nakon ispadanja očitim je postalo da strpljenja više nemaju ni oni najzagriženiji ljubitelji Bayerna. Izvjesili su transparent s porukom klupskim čelnicima, glavnom operativcu Oliveru Kahnu i sportskom direktoru Hasanu Salihamidžiću na kojemu je pisalo ‘‘Brazzo + Kahn. Heroji prošlih godina - gubitnici današnjice‘‘ - poruka je jasna, podrška je okrenula leđa i nešto će se morati mijenjati.

Nakon što su po šesti put osvojili Ligu prvaka 2020. godine uslijed pandemije virusa COVID-19, stvari su krenule nizbrdo. PSG im se godinu kasnije osvetio za bolan poraz u finalu, izbacivši ih u četvrtfinalu. I nije to bilo ništa strašno, koliko smo samo puta svjedočili da se momčad koja osvoji ‘klempavi trofej‘, iduću sezonu posklizne na putu da obrani naslov. Međutim, Bayern je dočekao identičan scenarij iznova, svladao ih je Villarreal, momčad protiv koje su na papiru, Bavarci bili favoriti i na gostovanju. A sada se su se dogodili Pep Guardiola i Manchester City. Imajući to na umu, čini se da je kritika navijača protiv vrha opravdana. Sada kada je njihova sezona Lige prvaka gotova, što će točno Tuchel napraviti za razliku od Nagelsmanna?

image
ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA Odd Andersen/afp/profimedia

Tijekom ljeta može doći do renovacije momčadi u kojoj će uprava dovesti koga god Tuchel poželi, ali to samo ponavlja ciklus kratkoročnosti koji odgađa kakav god sljedeći dugoročni odgovor bio u Münchenskoj jedinici nakon što Tuchelova vladavina završi. Kada momčad želi dosljedno djelovati na vrhu, strpljenje treba biti u ravnoteži s nemilosrdnošću, a Bayern previše naginje ovom drugom. Vraćanje Bayerna na vrh europskog nogometa zahtijevat će puno više od strukturnih promjena. Bit će potrebna određena vrsta poniznosti, spoznaja da ovo natjecanje više nije njihov domaći teren, da se stari poredak nogometa mijenja u stvarnom vremenu, a Bayern je svoje mjesto među elitom, izgubio.

Linker
20. svibanj 2024 10:16