Darijo Srna

 TWITTER
LEGENDA OTVORILA DUŠU

Darijo Srna: Ponekad se probudim i ne znam gdje sam. FIFA nas je - uništila! A znate li što je najbolnije?

‘Modrić? On je fenomen, a prije pet-šest godina na večeri sam mu rekao jednu stvar‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. listopad 2022. 11:06

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna dao je veliki intervju za Marcu uoči gostovanja Šahtara u Madridu. Ukrajinski prvak predstavlja svoju ratom zahvaćenu zemlju u elitnom europskom natjecanju.

- Ponosan sam na ovu momčad. Oni su za mene heroji – rekao je Srna, koji obavlja posao direktora nogometa u klubu iz Donjecka.

Za vrijeme igračke karijere nekadašnji je kapetan Vatrenih odigrao 536 utakmica za Šahtar s učinkom od 49 pogodaka i 121 asistencije. No, osim nogometnih radosti, osjetio je Srna u svom životu i strahote u čak tri rata.

- U Hrvatskoj 1991., pa 2014. u Donjecku i sad diljem Ukrajine.

Početak ruske invazije zatekao je momčad Šahtara u Kijevu, te je u tim prvim danima Srna dao velik doprinos u organiziranju evakuacije igrača, osobito stranaca.

- Morali smo napustiti Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. godine. Preselili smo u Kijev, i kad smo se prilagodili, započeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas. Mi smo klub bez sjedišta i to je najbolnije – govori Srna.

Igrao je Šahtar u Kijevu, Odesi, Harkivu, sad je u Ligi prvaka domaćin u Varšavi.

- Moja kćerka me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, drugi u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gdje sam...

image
DANIL SHAMKIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nogometaši Šahtara postali su pravi nomadi.

- Nakon treninga smo se autobusom vozili sedam-osam sati do Poljske jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. Potom smo imali još četiri sata zrakoplovom. Imamo kompliciran život, ali niti jedan se igrač nije požalio ili rekao da je umoran.

Ipak, požalio se Srna na nedovoljnu razinu zaštite nogometnih institucija.

- UEFA je preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla nama i ukrajinskom nogometu. FIFA nas je, s druge strane, uništila. Nije nas zaštitila ni u jednom trenutku. Da su Real Madrid, Sevilla, Barcelona ili Bayern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli. Mi smo također momčad koja je dala puno europskom nogometu u posljednjih 20 godina. Volio bih da netko iz FIFA-e dođe u Ukrajinu, da bude s nama i s da osjeti kako je to živjeti sa sirenama i bombama.

Objasnio je 40-godišnji Metkovac što je najviše zaboljelo ljude iz Šahtara.

- Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrijednost bila između 150 i 200 milijuna eura kojima je dozvoljeno da odu na posudbe bez zamrzavanja njihovih ugovora. Solomon i Tete imali su još godinu i pol ugovora, otišli su u Fulham i Lyon, a kad se vrate, imat će samo još šest mjeseci i moći će otići besplatno. To je neprihvatljivo.

Požalio se i kako su svi govorili da će im pomoći, da ne žele njihove igrače besplatno, ali to nije bilo baš tako.

- Postoje klubovi koji su iskoristili našu situaciju. To je u redu. Život je dug i poput bumeranga je, baciš ga i vrati ti se – upozorio je Srna.

Dodao je kako je Mudrik ‘bolji od svih Brazilaca koji su bili ovdje‘, te da nitko nije vjerovao da će Šahtar ponovno igrati.

- Izgubili smo 14 igrača, zadržali tek dva-tri startera od prije godinu dana. No, stvorili smo dobru momčad, vrlo mladu, s vrlo ambicioznim trenerom Jovićevićem. Protiv Metalista smo po prvi put u 20 godina izveli momčad s 11 Ukrajinaca u početnom sastavu, a 90 % njih je iz naše Akademije. Dakako, pohvalio je Srna i predsjednika Rinata Ahmetova koji je izgubio ogroman novac u ratnim razaranjima.

- Šahtar je njegova strast, njegov život, njegova obitelj. Isplaćuje plaće na vrijeme, zove svakog dana da vidi kako je momčad. Ponosan sam što radim s njim više od 25 godina.

image

Rinat Ahmetov i Darijo Srna

VLADIMIR DUGANDZIC

Mnogi su mislili da će Šahtar biti tek simpatičan protivnik u Ligi prvaka, no Rudari su u prva dva kola uzeli četiri boda, a na premijeri su ostvarili impresivnu pobjedu u Leipzigu (1:4).

- Ova momčad ima karakter i hrabrost. Ne bojimo se nikoga. Prolaz skupine bio bi nevjerojatno ostvarenje, ali to će biti teško učiniti. Real je favorit, ali mi želimo prikazati naš nogomet. Inzistiram na tome da nemamo što izgubiti!

Naravno, ne može intervju za Marcu proći bez spominjanja Luke Modrića, s kojim je Srna odigrao 83 utakmice u dresu hrvatske reprezentacije. Upravo je od Srne Modrić preuzeo i kapetansku vrpcu Vatrenih.

- Luka je moj prijatelj. Ne znam hoće li igrati, ali sigurno ćemo se vidjeti u Madridu. Gledajući sa sportske strane to bi bilo dobro za Šahtar, ali me to ujedno žalosti jer bih želio da naši igrači imaju priliku igrati protiv Luke. On je najbolji na svijetu i od njega mogu puno naučiti.

Srna je s 37 godina rekao zbogom nogometu kao igrač, dok Modrić u toj poznoj igračkoj dobi i dalje blista i oduševljava publiku diljem svijeta.

- Prije pet-šest godina na jednoj večeri sam mu rekao: ‘‘Ti si poput dobrog vina; što stariji, to bolji i skuplji‘‘. Luka je fenomen, primjer za sve. On je jedinstven. Hrvatska je potpuno drugačija momčad s Modrićem i bez njega.

Za kraj je Srna poslao optimističnu poruku:

- Nadamo se da ćemo se vratiti u Donjeck. Vjerujemo u to. Nastavit ćemo se boriti za to, i pobijedit ćemo.

Linker
16. travanj 2024 20:19