Sven Botman

 Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia
LIGA NACIJA

Nizozemska s igračima budućnosti napada Hrvatsku, mladoj zvijezdi bizaran problem odgodio debi

Još od 1988. Oranje čeka trofej, a domaćini uvijek imaju status najvećeg favorita
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. lipanj 2023. 15:32

Xavi Simons, 20-godišnji veznjak PSV-a, glavna je priča nizozemske reprezentacije. Talentirani Nizozemac surinamskih je korijena, igrač koji je već u karijeri prošao Barcelonu i PSG, a sad puni tisak u zemlji Tulipana s potencijalnim transferom u Arsenal.

No, čini se da će navijači Topnika morati pričekati prije nego što saznaju što Simons smjera u budućnosti jer trenutno trenira s nizozemskom momčadi uoči polufinala Lige nacija protiv Hrvatske.

Bizaran problem

Iz kampa Oranja jasno je dao do znanja da ništa o svojoj budućnosti neće razgovarati prije nego se okonča završni turnir Lige nacija.

Na pitanje o glasinama, Simons je odgovorio:

- Još ne znam. Sada sam u nizozemskoj reprezentaciji, radit ću ovdje dva tjedna, a onda ćemo vidjeti što će se dogoditi. Uskoro ćemo zajedno s obitelji odlučiti što je najbolje za mene - kazao je Simons.

Nizozemski mediji najavljuju Simonsa u prvoj postavi, u veznom redu sa De Roonom i De Jongom. Ali, trenutno se manje raspravlja o njegovoj poziciji u reprezentaciji, mogući transfer zanima Nizozemce, koji drže da je Simons savršen igrač za Artetin projekt budućnosti. Ima tek 20 godina, ali nakon fantastične sezone u Eredivisie, u kojoj je zabio 22 gola i upisao 11 asistencija u 48 utakmica, odiše talentom, čak dijelom i iskustvom za tako ranu dob. Stoga nije iznenađenje da je izazvao interes mnogih vrhunskih klubova u Europi, među njima i velikana s Emiratesa.

Simons je bezbrižan za prvu postavu, a Sven Botman čeka šansu za debi.

- Još uvijek mogu napraviti puno velikih koraka - rekao je stoper Newcastlea.

- Sljedeći je korak svakako moj debi za Nizozemsku. Imam skoro 24 godine, ne idem nekom osobitom brzinom u karijeri, ali očito sve dolazi u svoje vrijeme. Cilj je debitirati, spreman sam ako me trener bude trebao. Čekam svoj trenutak i ne žurim - kazao je Botman.

Već je početkom godine trebao debitirati da se nije ispriječio bizarni problem. Crijevna viroza zaustavila je Botmana na putu prema premijeri u Oranju, ali kako mnogi vide Simmonsa kao igrača budućnosti, u istu kategoriju se stavlja i Botman.

- U Newcastle je Botman došao kao igrač koji je bio povezivan s mnogim vrhunskim klubovima i onda su ga možda gledali, ali vjerojatno nisu mislili da je dovoljno dobar. Lijevi središnji branič zahtjevna je pozicija koju mnogi treneri traže u izgradnji zadnje linije - rekao je Jamie Carragher, nekoć i sam stoper Liverpoola, a danas TV komentator u Engleskoj.

- Botman je otišao u Newcastle, a oni imaju najbolji obrambeni učinak u Premier ligi uz Manchester City. To nije obrambena momčad, to je napadačka momčad, ali i to pokazuje da Botman ima veličinu - pohvalio ga je Carragher.

Status favorita

Ali, još uvijek prednost na stoperskoj poziciji imaju Van Dijk i De Light, ali čekat će Botman svoju prigodu. Nizozemska s igračima budućnosti, sa Simmonsom, Gakpom, Botmanom i ostalima, napada Hrvatsku u srijedu u Rotterdamu. Još od 1988. Oranje čeka trofej, a domaćini uvijek imaju status najvećeg favorita. Međutim, težeg protivnika od Dalićevih skupljača medalja nisu mogli dobiti.

Linker
04. svibanj 2024 12:25