RONALD GORSIC Cropix
NOĆNA MORA U SOLUNU

VIDEO: Dinamo doživio jednu od najtežih katastrofa i ispao iz Konferencijske lige

Težak udarac za Modre, PAOK je u osmini finala KL-a očitao pravu lekciju Jakirovićevoj momčadi
Piše: Dražen Krušelj iz Soluna, SNObjavljeno: 14. ožujak 2024. 20:47

PAOK - DINAMO 5:1 (Baba 27., Sučić 33. ag., Brandon 42., Koulierakis 73., Živković 88. p./Hoxha 49.)

PAOK: Kotarski - Vierinha (od 77. Jonny), Kedziora, Koulierakis ?⚽, Baba⚽ - Schwab (od 81. Ozdojev), Meite - A. Živković⚽, Konstantelias (od 77. Murg), Taison (od 67. Despodov) - Brandon⚽ (od 77. Samatta)

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile, Perković (od 80. Ogiwara ?) - Mišić ?, Sučić (od 80. Kulenović) - Špikić (od 74. Kaneko), Baturina ?, Hoxha⚽ (od 80. Vidović) - Petković

>>> POGODAK PAOK-A POGLEDAJTE OVDJE. <<<

>>> DRUGI POGODAK PAOK-A POGLEDAJTE OVDJE. <<<

>>> POGODAK ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE. <<<

>>> HOXHIN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE. <<<

>>> ČETVRTI POGODAK PAOK-A POGLEDAJTE OVDJE. <<<

>>> JEDANAESTERAC PAOK-A POGLEDAJTE OVDJE. <<<


image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE Sofascore

Premda je u Solun doputovao s dva gola prednosti u prtljazi, Dinamo se u uzvrat protiv PAOK-a ugasio, raspao i oprostio od Europe. Jedna grčka tragedija koštala je ljetos posla Igora Bišćana, on je izletio iz igre nakon AEK-a, dok bi druga grčka tragedija sada prema birou za zapošljavanje mogla pomaknuti Sergeja Jakirovića jer nije u Dinamovoj prirodi gutati ovakve knedle.

Profesorski gard kojim je Dinamo odradio početnih 15 minuta utakmice na Toumbi, osvajajući teren pametnom i kombinatornom igrom, navodio je na sve moguće rasplete osim rezultatskog debakla plavih, a onda se u sljedećih 25 minuta odigrao upravo sumanut obrat. Momčad Sergeja Jakirovića pogodio je rezultatski armagedon i ona se na poluvremenu još samo noktima držala za rub provalije.

image
RONALD GORSIC Cropix

Kako se odvrtio taj apsurdni komad? Da citiramo trenere – to će pokazati analiza, premda je prilično jasno da ovakve priče izmiču racionalnom analitičkom aparatu. U 15. minuti sudac kao da je označio početak neke sasvim nove i drukčije utakmice u kojoj je PAOK krenuo plesti i vezi po terenu, dok se Dinamo odjednom stao neobjašnjivo raspadati. Prilike pred Nevistićevim golom počele su se nizati filmskom brzinom u trenutku kada je stoper Koulierakis osvanuo sam na drugoj vratnici i s pet metara glavom pucao u Dinamova golmana. Četiri minute kasnije tutnjavu s tribine već je pratila grmljavina na terenu, jer sada je vižljasti Andrija Živković na kovanici novčića okrenuo čuvara i s 8 metara iskosa tukao povrh grede.

Dinamo je zaista ubrzo kapitulirao i to u 27. minuti kada je odlični Koulierakis u skoku nadvisio dinamovce i glavom loptu preselio na drugu vratnicu, da bi tamo Baba izmigoljio nadzoru i također glavom pogodio za 1-0. Bek iz Gane ispraćen je iz Maksimira prije tjedan dana kao najslabija PAOK-ova karika, no taj je zaključak očito bio preuranjen.

image
RONALD GORSIC Cropix

Šest minuta kasnije Gate 4 ultrasi su u ekstazi jer stoper Koulierakis, jedan od dvojice skupih eksponata iz domaćinova izloga, lansira drugi projektil iza Nevistićevih leđa. Namještao se stoper lažnjacima na udarac i usput razmještao suparničke igrače poput čunjeva. Sučić je zakasnio u blok i lopta se nakon oštrog udarca od njegovih leđa odbila u malu mrežicu, ostavljajući Dinamova vratara na pogrešnoj nozi.

Kada je Brandon u 41. minuti na isto mjesto pospremio i treću loptu, navijačka ekstaza prerasla je u trans koji se prelio u novinarsku ložu gdje su grčki novinari žestoko proslavljali gol koji je u tom trenutku vodio domaćina u četvrtfinale.

image
BILL KONSTANTOPOULOS/ INTIMESPORTS Cropix

Jakirović je momčad poveo u svlačionicu kao na gubilište, no to rezignirano društvo vratilo se ubrzo na teren promijenjene ćudi, odlučno da za promjenu pokaže zube i barem herojski pogine na solunskom frontu. I u prvoj ambicioznijoj akciji stigli su dinamovci do pogotka koji ih je vratio u rezultatsku ravnotežu. Cijelo prvo poluvrijeme Arber Hoxha potrošio je na minijature uz aut-crtu, ali ne pokazujući želju i namjeru da okomito napadne veterana Vierinhu (38) i probije se u zonu udarca. Jednu takvu polupriliku u prvom poluvremenu iskoristio je za gestikuliranje prema sucu jer ga je Vieirinha otpuhao u korner remplanjem. U 49. minuti Kosovar je, međutim, namjestio ciljnik i s desetak metara iskosa zakucao loptu ispod Kotarskog u mrežu, nakon što mu je nesebično traljavom reakcijom asistenciju podvalio domaći stoper Kedziora.

Dinamo je ponovno bio živ, ubrzo je postao i živahan i opasan. Nakon što se lažnjakom oslobodio čuvara Špikić je propustio zicer, a Kotarski je ubrzo zatim obranio i novi opasan pokušaj Hoxhe. Umjesto da uvede PAOK u naručje panike, Dinamo je u novom ‘twistu‘ utakmice primio još dva gola. Prvi je zabio stoper Koulierakis, a peti je stigao u finišu kada su plavi run and gun nogometom pokušavali spasiti meč.

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ UTAKMICE! DINAMO SE POZDRAVLJA OD EUROPE.

Dugo će Jakirovićevi momci pamtiti ovaj bolan poraz. Imali su veliku prednost iz Zagreba od 2:0, međutim nisu imali snage ponoviti takvo izdanje. PAOK je Modrima očitao lekciju i utrpao pet komada. Nadu za prolazak dalje ponudio je tek Arber Hoxha, ali solunska momčad s raspoloženim Kotarskim na golu nije dala dinamovcima više od toga.

90.+1. ? Ogiwara ruši Živkovića pa i njemu sudac Osmers pokazuje javnu opomenu.

90. ? Dinamo ima šest minuta vremena da napravi čudo u Solunu.

88. ⚽ GOL!

Andrija Živković pogađa iz jedanaesterca. Nevistić u jednu stranu, lopta u drugu i to je sada teško nadoknadivih 5:1.

87. ⚠ JEDANAESTERAC ZA PAOK!

Mišić ruši Despodova i njemački sudac pokazuje na bijelu točku!

Sumnjivo je to izgledalo, čini se da je Despodov pao i prije nego je došlo do kontakta s Mišićem... Međutim, sudac Osmers i nakon konzultacije s VAR sobom ostaje pri svojoj odluci.

? Pritom je Mišić dobio i žuti karton.

85. Mišić lijepo gađa s dvadesetak metara, Kotarski brani!

Trener domaćih Razvan Lucescu ima sve manje živaca u ovoj napetoj završnici...

image
RONALD GORSIC Cropix

83. ⚠ Murg je mogao riješiti susret, na sreću dinamovaca promašio je čitav gol sa samo desetak metara!

81. ⇔ Posljednja promjena kod PAOK-a. Izlazi Schwab, mijenja ga Ozdojev.

80. ⚠ GOOOL!
Ali ne, sudac je odmah poništio taj pogodak... Kulenović je bio u skoku, Kotarski 'zaplivao', a napadač Dinama štiteći svoje lice rukama ugurao loptu u mrežu.
Šteta, izgledalo je obećavajuće...

Nekoliko sekundi prije toga ušli su Kulenović, Vidović i Ogiwara umjesto Sučića, Hoxhe i Perkovića.

? Vrijeme je za još nekoliko vaših komentara...

"Zašto igra Špikić, a ne Kaneko?!?!? Špikiću, večeru si promašio!!!" (Ivan Vrbić)

"A mi i dalje o kvalitetnom HNL-u... HNL nije bez razloga 20. liga Europe, nema kvalitete u klupskom nogometu i to je to." (Martin Langmayr)

"Kako Špikić može igrati u Dinamu, kako?" (Mario Jelečević)

77. ⇔ Ulaze Jonny, Thomas Murg i Mbwana Samatta umjesto Vierinhe, Konstanteliasa i Brandona.

74. ⇔ Reagira Jakirović i uvodi Kaneka umjesto Špikića.

73. ⚽ GOL!

Strijelac je Koulierakis.

Nakon kornera PAOK-a najbolje se snašao grčki branič i prsima zabio iz blizine za 4:1.

72. Despodov je u šansi, blokira ga Theophile.

67. ⇔ Ozlijedio se Taison, neće moći nastaviti. Zamijenit će ga bugarski ofenzivac Kiril Despodov.

64. Prilika za Modre! Sučić je izvrtio svog čuvara i sjajno opalio, a Kotarski novom fenomenalnom intervencijom spašava svoju momčad!

image
INTIMESPORTS Cropix

60. Šutira i Baturina, malo je nedostajalo...

? Koulierakis radi faul i sudac mu pokazuje žuti karton.

Živnuo je Jakirović nakon postignutog pogotka i "zicera" Špikića. Čekamo prvi potez trenera Dinama!

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

56. Sučić šutira iz daljine, ali odlazi to daleko od gola... Ipak, jasno je da je Jakirović nekako našao formulu za probuditi plave momke u pauzi.

53. ⚠ Špiiiiiikiiiiiić! Fantastičnim se 'tunelom' oslobodio svog čuvara, zatim izbio sam pred Kotarskog, a hrvatski vratar čudesnom obranom baca Modre u očaj... Kakav bi ovo bio pogodak da je ta lopta ušla!

Špikićevu majstoriju pogledajte OVDJE.

49. ⚽ GOOOOOL!

Hoxha zabija, Dinamo hvata priključak!

Kosovski je napadač odigrao dupli pas s Petkovićem, odnosno odbilo se to od PAOK-ova Andrije Živkovića, na što je Hoxha sjajno reagirao i praktički iz mrtvog kuta svladao Kotarskog za smanjenje vodstva!

image
RONALD GORSIC Cropix

46. ? Vraćamo se na Toumbu. Nema promjena u sastavima, Jakirović i dalje vjeruje svojoj početnoj ideji.

? Izdvojili smo i neke od vaših komentara s društvenih mreža:

Klaudio Rajković
"Ma to je sve zbog roza dresova... Nek stave plave drugo poluvrijeme i bit će bolje... ??"


Damir Ferković
"Ovoga nigdje nema. Jednu utakmicu rasture, a iduću ne znaju sastaviti dva dodavanja. Treneru, odlazi više ?"


Karlo Matijašević
"Grčka liga je za nas Premiership. Možemo mi pričati što hoćemo."


Kristijan Fraj
"Sad su svi pametni.
Jakirović je najmanje kriv.
Na jesen će biti vidljiva prava slika uništavanja Dinama koje traje već 3 godine.
Mogu oni popit još 3 komada ili dat dva pa proći, to ništa ne mijenja jer je to stihija bez ikakve organizacije i plana na svim razinama od čistačice do predsjednika.
I to se vidi u domaćem prvenstvu, Europi.
Ima još par (igrača) "ostataka" iz starih i provjereno dobrih vremena i kad prodaju za siću i to da bi preživjeli na jesen, bit će veselo."


Ilija Babić
"Ubaci Vidovića, Kulenovića, mladog Vrbančića, sve će biti drugačije. Pa ovaj Hoxha od kako ga gledam pojma nema. Nemaju ni obrane, a ni napada. Baturina i Sučić se potpuno izgubili."


Branislav Bron
"Ne miriše na dobro, pet golova najmanje će primiti."

Reakcija Josipa Mišića dovoljno govori o tome koliko je Dinamo grogiran nakon prvih 45 solunskih minuta.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Najgori mogući scenarij za Dinamo, primili su čak tri gola i prosuli golemu prednost iz Zagreba. Neprepoznatljivo blijedo izdanje Jakirovićeve momčadi iskoristili su igrači PAOK-a, stisnuli je u kut i nokautirali serijom udaraca. Modri imaju tek jedan šut na solunski gol. Morat će u nastavku pokazati zube i pokazati da ono maksimirsko izdanje nije bila tek slučajnost.

image
JOHN MOISIADIS/INTIMESPORTS Cropix

Evo odgovora na pitanje iz prehodnog posta...

Sevilla protiv Dinama, 17. veljače 2022. Završilo je 3:1, a Španjolci su sva tri pogotka zabili u prvom poluvremenu. Modri su tjedan dana kasnije ispali u play-offu Europske lige.

Može li se Dinamo ikako oporaviti od ovih šokova? Pokušavamo se sjetiti kad su Modri zadnji put primili tri gola u prvom poluvremenu, ali ne uspijevamo...

Ipak, jedan gol na prepad mogao bi promijeniti sve i unijeti nervozu u redove PAOK-a. Samo, prvo treba prijeći centar...

image
JOHN MOISIADIS/INTIMESPORTS Cropix

45. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

42. ⚽ GOL!

Šok za Modre, strijelac je Brandon.

Nevjerojatno je da je napadač PAOK-a ostao potpuno sam pa na Taisonov ubačaj nesmetano iz blizine udarcem glavom ostavio Nevistića kao ukopanog.

37. Ubačaj Ristovskog dočekao je Petković na drugoj vratnici, ali već je bio u padu pa hvata njegovu povratnu Dominik Kotarski.

Sergej Jakirović ni u najgoroj noćnoj mori nije slutio da bi mu se mogao dogoditi ovakav početak na Toumbi. PAOK je već do 33. minute anulirao zaostatak s Maksimira i sad na krilima fanatičnih navijača pokušava preokrenuti cijeli dvoboj.

Nastavi li se ovako, Jakirović će neočekivano rano morati posegnuti za džokerima...

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

33. ⚽ GOL!

Koulierakis je pogodio uz dodir sreće.

Opalio je iz daljine, a od Sučićevih se leđa odbila neugodna 'žabica' koju Nevistić nije mogao dohvatiti...

Navijači PAOK-a još su pojačali decibele nakon što je njihova momčad zabila i smanjila ukupni zaostatak na 1:2.

Dinamu treba brzi "reset" da zaustavi ofenzivu solunskog sastava, koji izgleda neusporedivo u odnosu na maksimirski okršaj. Okomiti su, brzi, direktni i kažnjavaju svaku pogrešku Dinama.

image
Cropix

27. ⚽ GOL!

Baba je strijelac, PAOK vodi.

Nakon kornera PAOK-a glavom je prebacio Koulierakis do Babe koji potpuno sam i neometan s tri-četiri metra pogađa za vodstvo solunskog sastava... Netko je kiksao iz Dinamove obrane i ostavio nečuvanog ganskog braniča.

23. Redaju se šanse kao na traci, novi Koulierakisov pokušaj glavom prolazi pored gola.

Velimir Zajec u svečanoj loži stadiona Toumba.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

22. Brzo se izmjenjuju prilike na obje strane, nakon još jednog naleta Modrih Konstantelias je s desetak metara promašio čitav gol.

19. Još jedna šansa za PAOK! Da je Živković bio samo malo precizniji, ušao bi ovaj projektil pod samu gredu...

17. Hoxha se kao šilo zabija u suparnički šesnaesterac, ruši ga Kedziora, međutim njemački sudac i ovog puta ostaje nijem. Dinamovci su napokon povezali konce igre i nekoliko puta uzvratili.

15. ⚠ Čisti zicer skida Nevistić!!! Koulierakis gađa glavom sa samo šest-sedam metara, a vratar Dinama čudesno brani!

14. ? Novi Dinamov korner i nova kontra PAOK-a. Sada ju je prekršajem prekinuo Martin Baturina nad Konstanteliasom za koji je dobio žuti karton.

Netom uoči početka utakmice, naš je reporter Dražen Krušelj snimio situaciju pred stadionom i atmosferu koju su dinamovcima pripremili Grci.

10. Nakon Dinamova prvog kornera na utakmici sijevnula je kontra PAOK-a koju je pravovremeno presjekao rastrčani Mišić.

9. Evo napokon i Dinama pred suparničkim golom, ali jedan prizeman centaršut nije pronašao put do Petkovića.

7. Opet Brandon pada u duelu s Bernauerom pred golom Dinama, ovog puta sve je bilo čisto. Ipak, mnogo je nervoze u igri Modrih, Grci su odlučno krenuli po rani pogodak.

3. Bernauer ruši Brandona u šesnaestercu, skočila je cijela grčka klupa tražeći najstrožu kaznu, no njemački je sudac samo odmahnuo rukom.

2. Igrači PAOK-a odmah visoko pritišću, isprovocirali su i jednu Nevistićevu pogrešku - srećom, bez većih posljedica.

1. ? Počela je utakmica u Solunu. Sretno, Dinamo!

18.40 Pet minuta ostalo je do početka utakmice.

Igrači će uskoro izaći na teren, a Dinamo krenuti u lov na četvrtfinale Konferencijske lige.

18.33 U Solunu je trenutačno 13 stupnjeva uz vrlo slab vjetar, što znači da će uvjeti za igru biti i više nego dobri.

U Grčkoj je sat vremena više nego u Hrvatskoj, dakle dvoboj počinje u 19.45 po lokalnom vremenu.

18.30 Harm Osmers, 39-godišnji Nijemac, bit će sudac večerašnje utakmice između PAOK-a i Dinama. Više o njemu donosimo OVDJE.

image
Revierfoto/imago Sportfotodienst/profimedia

18.13 Osim hrabrog srca, Modrima će trebati pameti i nogometne mudrosti u Solunu. I ponešto čarolije i nogometnog umijeća. Tu će, naravno, prije svih oči biti uprte u Brunu Petkovića, Martina Baturinu, Josipa Mišića.

Najavu Davorina Olivarija pročitajte OVDJE.

17.51 PAOK neće iznenaditi. Pristup će biti “gas do daske”, napadi preko bokova i širenje linija defenzivnog bloka Modrih, kako bi se stvorile rupe i kroz sredinu.

Mogao bi to više biti ho-ruk nasrtaj jer PAOK-u treba “luda” dinamika i tijekovi. Dinamo ima tehničku kvalitetu da primiri takvu igru.

Više pročitajte u analizi Roberta Matteonija.

17.39 U momčadi PAOK-a dogodile su se dvije promjene. Na desnom boku umjesto Jonnyja, koji je bio tragičar na Maksimiru, igra 38-godišnji Portugalac Vierinha, inače kapetan solunskog sastava, dok u sredini umjesto Ozdojeva igra Schwab.

image

Vierinha

Hmb Media/imago Sportfotodienst/profimedia

17.34 Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu! Sergej Jakirović ostao je vjeran formuli s Maksimira i pokušat će izboriti četvrtfinale s istih 11 koji su započeli prvi dvoboj s PAOK-om.

17.22 Evo kako kladionice vide večerašnju utakmicu na Toumbi.

Koeficijent za pobjedu PAOK-a iznosi 1.90, dok je na pobjedu Dinama 4.90. Za prolaz grčke momčadi koeficijent se kreće oko 4.20, dok je na prolaz Dinama 1.30.

Ukoliko smatrate da će Petković zabiti gol, na uloženih 10 eura možete zaraditi gotovo 30.

17.10 Dimitris Tsorbatzoglou, novinar grčke Gazzette, piše o potencijalnom receptu solunskog sastava za prolaz protiv Dinama.

"Opasnost za PAOK leži u tome da primi rani pogodak. Neće biti problem ako utakmica do 60. ili 70. ili 75. ili čak 80. minute ostane na 0:0. Neka bude tako i nek' mi zabijemo prvi. I da onda rezultat bude aktivan 10 minuta prije kraja utakmice. Onda ćemo pričati o tome kako će se situacija na terenu rasplesti i hoće li lopta "sama od sebe" ući u mrežu, o čemu Hrvati ponešto znaju..."

image
GORAN MEHKEK Cropix

Sin Slavonije, rođen u Slavonskom Brodu u obitelji liječnika, hrvatski U-21 reprezentativni branič Dino Grozdanić, igra nogomet u klubu Asteras Tripolis, na Peloponezu, u najjačoj grčkoj nogometnoj ligi.

Razgovor smo tempirali ususret uzvratnom dvoboju osmine finala Konferencijske lige PAOK - Dinamo, večeras u Solunu, kao i uoči predstojećih, iznimno važnih, kvalifikacijskih utakmica za Euro U-21, koje Hrvatska ima protiv Andore (21. ožujka) i Portugala (26. ožujka).

Što nam je sve rekao i što misli kako će proći Dinamo, pročitajte OVDJE.

U Solunu su naši reporteri Dražen Krušelj i Ronald Goršić, koji je popodne prošetao rivom drugog po veličini grčkog grada i poslao nam ove sunčane kadrove...

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

16.33 Dragi čitatelji, dobar dan!

Od 18.45 čeka nas uzvratna utakmica osmine finala Konferencijske lige između PAOK-a i Dinama, u kojoj će momčad Sergeja Jakirovića braniti maksimirskih 2:0. Mogla bi ovo biti velika večer za hrvatski sport, jer nešto kasnije (20.15) rukometaši protiv Austrije kreću u lov na olimpijsku ulaznicu za Pariz.

Sve ćemo to, kao i uvijek, pratiti na našem portalu, uključujući tekstualni prijenos uživo, javljanja naših novinara s terena te sve najvažnije reakcije i komentare.

Za početak pročitajte kratki podsjetnik na posljednji boravak maksimirskog kluba u Grčkoj, koji donosi Dražen Antolić.

Linker
29. ožujak 2024 10:45