GORAN MEHKEK Cropix
REZIME PRVENSTVA

Tri igrača jedva su dočekala praznike, imamo i neupitno otkriće HNL sezone, a od Djeda Božićnjaka svi žele isto

Nogometna godina završila je sterilnim derbijem, donosimo upečatljive trenutke prvog dijela utrke
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. prosinac 2023. 14:31

Sterilnim derbijem na Maksimiru, lišenim minijatura na terenu, ali s upečatljivim navijačkim dekorom, prošloga vikenda spušten je zastor nad nogometnom godinom u Hrvatskoj. U hladnoj maksimirskoj noći, Dinamo i Hajduk s "nulom" su zaključili jesenski dio HNL kampanje, najavivši atraktivnu proljetnu utrku, u kojemu će blještavi trofej sanjati i Rijeka.

Iako je pogled na ljestvicu šarolik, naročito glede odigranih utakmica, s obzirom na to da, primjerice, "modri" imaju dvije utakmice manje od "bijelih", osjetnija je razlika u začelju redoslijeda, gdje će Rudeš sanjati reprizu nemoguće misije, kad je u pitanju ostanak među elitom, koju je Gorica režirala u prošloj sezoni. Tko je bio najraspucaniji, tko je zabetonirao prilaze vratima, tko je najčešće stajao na usluzi suigračima, a tko bi bio prvi da se uz obzir uzimaju isključivo golovi hrvatskih igrača? Sve to, i još malo više, donosimo u rezimeu HNL jeseni…

Golgeteri s Opus Arene

Isporučivši 14 pogodaka već nakon uvodne tri utakmice, Osječani su najavili raspucanu sezonu. Do Božića, u 19 odigranih susreta, suparničke mreže zatrpali su s 37 pogodaka, postavši tako najučinkovitija momčad prvog dijela kampanje. Ipak, izuzev raspoloženog napadačkog arsenala, obrise "run and gun" nogometa potvrdila je i osječka obrana, kapituliravši 28 puta, čime je četvrta najgora u ligi. U golgeterskom društvu, najistaknutiji igrači bili su Ramón Miérez i Mijo Caktaš, koji su na zimsku stanku otišli sa sedam postignutih pogodaka, podijelivši tako prvo mjesto u redoslijedu strijelaca s Markom Livajom i Franom Brodićem.

image

Ramon Mierez

IVAN PERIC Cropix

Obrambene kule

Iako su Dinamo, Rijeka i Osijek zabijali osjetno više od Hajduka, niti jedna momčad nije primila manje pogodaka od Splićana. Čista mreža u posljednjem derbiju na Maksimiru odsjaj je jeseni kluba s Poljuda, čija je posljednja linija po loptu u mrežu išla tek deset puta, dok su "modri" primili 14 pogodaka, ali u dvije utakmice manje. U drugoj krajnosti, paralelno s pozicijama na tablici, najlabaviju bravu lige imao je Rudeš. Obrana zagrebačkog kluba kapitulirala je 40 puta, čime prosječno primaju više od dva pogotka po utakmici. Iako, njihova aktualna "jedinica" Matej Marković, lider je u redoslijedu vratara u broju obrana po utakmici (4,6), dok je Mateo Pavlović, branič Rudeša, prvi prema broju otklonjenih opasnosti po ogledu (4,6), a Aboubacar Camara dijeli prvo mjesto prema broju presijecanja (1,6).

Sudar generacija

Dok je Filip Živković u okršaj protiv Rijeke sredinom rujna istrčao sa 17 godina, jednim mjesecom i 15 dana, Danijel Zagorac u završnom je derbiju među vratnice stao s 36 godina, 10 mjeseci i 10 dana. Upravo su osječki ofenzivac i Dinamov vratar rezervirali mjesta u rubrici "najmlađi i najstariji". Zanimljivo, drugi "najzeleniji" igrač u dosadašnjem dijelu prvenstva bio je Anton Matković, topnik Osijeka, koji je na Maksimiru, sa 17 godina, devet mjeseci i sedam dana, prije mjesec dana uspješno matirao - Zagorca.

Najuslužniji suigrač

Izvolite, stojim vam na usluzi… Poručio je nogometnim jezikom Toni Fruk, koji je suigrače u Rijeci do Nove godine počastio s deset asistencija. Ujedno, i napravio pristojnu distancu od prvih pratitelja u tom redoslijedu, s obzirom na to da su Takuro Kaneko, Benedik Mioč i Petar Pušić jesen okončali s pet dodavanja za pogodak. Zbrojimo li golove i asistencije, ofenzivac kluba s Rujevice prvi je u tom redoslijedu, s 12 sudjelovanja u pogotku.

Otkriće života, ali i sezone

"Mladiću, imaš šećernu bolest, i uopće ne znamo kako si živ, kako si na nogama, kako si se doveo ovdje", u intervjuu za Jutarnji, Benedik Mioč prisjetio se poruke liječnika nakon što mu je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Osim što je tim saznanjem proslavio i "drugi rođendan", veznjak Slavena Belupa ostavio je dubok trag u prvom dijelu sezone, smjestivši se na drugo mjesto i u redoslijedu strijelaca (šest pogodaka) i asistenata (pet asistencija). Ujedno, držeći tako drugo mjesto u ukupnom broju sudjelovanja u pogocima (11), isto koliko ima i Miérez, te jednim manje od Fruka. U prijevodu, s obzirom na to da su "farmaceuti" zabili 22 gola, jednostavnom matematikom dolazimo do podatka da Mioč sudjeluje u svakom drugom pogotku.

image

Benedik Mioč i Jurica Pršir

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Rutiner u koži mladića

Kada je posrijedi rasprava o najugodnijem mladom iznenađenju sezone, Moreno Živković ima čvrste temelje za napad na titulu. Dinamovo dijete briljira na posudbi u Lokomotivi, držeći trenutačno drugo mjesto prema prosječnom broju otklonjenih opasnosti po ogledu (4,4), ali i diobu drugog mjesta prema presijecanjima na utakmici (1,5). S obzirom na to da će tek u svibnju puhati u 20 svjećica na rođendanskoj torti, sve je izvjesnije da će Hrvatska dobiti novog klasnog braniča, a pitanje je trenutka kada će se ponovno smjestiti u svlačionicu podno južne tribine Maksimira…

Dribler i glavna “faca” Instagrama

Osim što je najpopularnije HNL lice na društvenim mrežama, sa 649 tisuća pratitelja na Instagramu, što je više i od klupskih računa Dinama (432 tisuće) i Hajduka (250 tisuća), Sadegh Moharrami, prema statistici Sofascorea, najbolji je dribler jesenskog dijela HNL-a. Iranski bek ostvaruje 2,1 uspješnih driblinga po utakmici, isto koliko i Ante Erceg, ali uz 66 posto uspješnosti, dok je Istrin napadač bio uspješan u 61 posto pokušaja.

Stanje na tribinama

U devet odigranih domaćih utakmica u prvom dijelu sezone, Hajduk je prosječno s tribina pratilo točno 21.827 gledatelja, dok se na posljednje mjesto te ljestvice smjestio Rudeš, čije je tribine u Kranjčevićevoj, prosječno pohodio 1061 gledatelj. Iza Splićana smjestio se Dinamo, s prosjekom od 7404 gledatelja, mrvicu tanji je Osijek s 7311.

Nema stranca do…

Dok će "vatreni" u lipnju hvatati prolazak skupine na Euru i preko Albanije, njihovi su nogometaši bili najraspoloženiji stranci u prvom dijelu HNL-a. Naravno, Hrvati su bili uvjerljivo najbolji strijelci jesenskog dijela, sa 154 postignuta pogotka, a na drugom mjestu smjestili su se Albanci, s devet pogodaka. Ipak, veći dio potpisao je Lokomotivin Tuci, koji je zabio šest, Selahi dvaput je zabio za Rijeku, a Pellumbi jednom za Varaždince. Kosovski tandem, na drugom mjestu stranih topnika, čine Sahiti i Hoxha (obojica po četiri pogotka), a po sedam golova postigli su nogometaši iz Crne Gore, S. Makedonije i Argentine (čitaj: Miérez)

image

Lindon Selahi i Josip Mišić

FRANKO COLORI Cropix

“No days off”

Dobro nam došla pauza, uskliknut će nogometaši nakon prvog dijela sezone, a naročito trojac koji je odigrao apsolutno svaku minutu u prvom dijelu sezone. Naravno, riječ je o tri vratara: Ivan Lučić, Lovro Majkić i Marko Malenica. Sva tri čuvara mreže odigrala su točno 1710 minuta (bez sudačkih nadoknada). Najveći odmor od igrača u polju zaslužio je Miérez, koji je odigrao tek 14 minuta manje od vratara, provevši na terenu 1696 minuta.

Poredak kroz drugačije leće

Bespuća Transfermarkta skrivaju nekoliko "tajnih gemova", od kojih su posebno zanimljive ljestvice u kojima se u obzir, pri računanju rezultata, uzimaju isključivo pogoci domaćih, odnosno stranih igrača, bez autogolova. Ako bismo u prvom dijelu sezone u obzir uzeli isključivo HR strijelce, Dinamo bi bio prvi s 37 bodova, a Rijeka druga s 34, dok bi Hajduk bio tek peti, s 28 bodova. S druge strane, u redoslijedu s isključivo stranim strijelcima, Splićani bi i dalje bili na prvom mjestu, s 41 osvojenim bodom, koliko imaju i sad, dok bi druga bila Gorica s 27, a Dinamo peti s 22.

Božićne želje

Za kraj, ostaje pretpostaviti što klubovi žele za Božić. Ispod bora, dakle, u pismima Djedu Božićnjaku, lako je detektirati želje: Jakirović sanja o barem tri-četiri poklona od Uprave, Hajduk mašta o Perišiću, Sopić primarno želi da mu ostanu ključni igrači, Zekić bi prozračio i pojačao svlačionicu, drugi traže mirni plov, a Rudeš, recimo, barem jednu pobjedu na proljeće. Iz perspektive navijača i promatrača, želja je jasna: što napetije prvenstvo, što manje sudačkih repova i - prve lopate. U Zagrebu, Splitu, Rijeci, Koprivnici...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 07:51