Matjaž Kek

 SAKIS SAVVIDES Afp
MATJAŽ KEK ZA SN

‘Valjda ste sad konačno zadovoljni, pa Dalića su već smjenjivali! Čačiću skidam kapu, ali neka pripazi...‘

Slovenski izbornik dovodio se u vezu s Dinamom, no ostao je za kormilom reprezentacije i napravio uspjeh
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. listopad 2022. 06:11

Uvijek je zanimljivo razgovarati sa slovenskim izbornikom Matjažom Kekom. Javi se na svaki naš poziv, voli razgovarati o svemu vezanom uz nogomet. Čestitali smo mu na uspjehu sa slovenskom reprezentacijom, uspio je ostati u skupni B Lige nacija, u društvu sa Srbijom, Norveškom i Švedskom, što je svakako lijepi uspjeh kad je u pitanju reprezentativni nogomet u Deželi.

- Hvala na čestitkama... Na startu Lige nacija smo izgubili prve dvije utakmice, pa onda nije bilo lako. Nakon toga smo igrali dosta dobro, nismo izgubili četiri utakmice zaredom, pobijedili smo Norvešku, na kraju nam je taj bod u Stockholmu protiv Švedske bio dovoljan da ostanemo u skupini B. Mislim da smo zasluženo zadržali status. Kad sve zbrojim, jedino utakmica u Beogradu protiv Srbije nije bila dobra. Ali, sve ono poslije u jednoj teškoj skupini je bilo, ostali smo u skupini, što je bio naš cilj. Ne treba sad od toga raditi neki spektakl, euforiju. No, to je dobar rezultat i neka dobra priprema za ono što nas čeka dalje - kazao nam je uvodu Matjaž Kek.

Uglavnom, izbornik Slovenije stvarno može biti zadovoljan...

- Normalno da sam zadovoljan. Kad ostaneš u ovakvom odabranom društvu, onda je to O.K. Kad se ispuni cilj, mislim da ima razloga za zadovoljstvo. Naročito s onim što smo pokazali u zadnje dvije utakmice s Norveškom i Švedskom. U cijelu priču uključeno je dosta mladih igrača, potvrdili su svoj potencijal, ali ne smije se zaboraviti da tu ima još puno, puno posla. Ali, hajde, postavljen je neki temelj. S time moram zaista biti sretan.

Kek i dalje ostaje izbornik Slovenije, ako je netko možda i postavljao to pitanje.

- Imam ugovor s našim Savezom do 2024. godine, taj ugovor sam i imao prije. No, znate i sami, rezultat je u nogometu onaj koji odlučuje o svemu. Ponosan sam i čast mi je da sam izbornik Slovenije. Ne bih htio pričati o nekim stvarima, o onim nagađanjima da mi ugovor prestaje sa zadnjom utakmicom Lige nacija. To nije bilo točno. Međutim, zaista moram naglasiti svoje zadovoljstvo sa sjajnom atmosferom koja je vladala u našoj reprezentaciji, recimo, imali smo veliki broj navijača, stadion u Ljubljani bio je pun protiv Norveške. Idemo dalje...

image
KARIM JAAFAR Afp

Na raznim smo stranama čitali nagađanja o nastavku njegove karijere. Matjaž Kek je omiljena tema, posebno u hrvatskim medijima. Kad god zapne u nekom od klubova "velike četvorke", odmah se spominje njegovo ime. Bilo da se radi o Dinamu, Hajduku, Rijeci, Osijeku.... Kad neki trener iz tih klubova "odleti", drugi dan je Matjaž u fokusu. Godi li mu to?

- S mog stajališta to je zapravo jednostavna priča. Meni je hrvatski nogomet dao zaista puno. Ali, koliko sam ja dobio od hrvatskog nogometa, valjda sam ja nešto i dao hrvatskom nogometu. Zato me se vjerojatno ljudi i sjećaju. Ali, vrlo dobro znate da je danas u medije najlakše baciti neku "bombicu". Nisam se oglašavao kad su se pojavljivale te priče ja znam kakav je moj dogovor sa Slovenskim savezom. No, naravno, svi ti hrvatski klubovi koji su se u medijima dovodili u vezu sa mnom su veliki. Normalno jest da mi s jedne strane godi kad se moje ime veže uz njih.

Ima li šanse danas-sutra da se možda vratite u hrvatski nogomet?

- Ne bih sada o tome pričao. Ostavite me da malo guštam u ovim trenucima, nakon ove Lige nacija...

Pitamo Keka kako je vidio hrvatsku reprezentaciju u Ligi nacija? Vatreni su se plasirali u Final Four.

- Valjda ste sad konačno zadovoljni! Plasman u Final Four je rezultat koji oslikava stanje u hrvatskoj reprezentaciji. Sjećam se kako se nakon poraza od Austrije u Osijeku krenulo sa smjenjivanjem Zlatka Dalića. Međutim, Hrvatska je pokazala svoju snagu. Igrali ste jako dobro protiv Francuske, a posebno dobro u ove zadnje dvije utakmice s Danskom i Austrijom. Bile su to upečatljive predstave. Način na koji Hrvatska igra je dobar. Potpuno zasluženo ste na Final Fouru. To je još jedan dokaz svog tog talenta koji ima hrvatski nogomet. A uz sve to je bitno da su se opet na velikoj sceni pokazali neki mladi igrači. Svojim igrama su upozorili na sebe. Zlatko Dalić sad pred Svjetsko prvenstvo u Kataru zaista ima slatke brige. Ta kvaliteta koju ima hrvatska reprezentacija, naročito u sredini travnjaka s Modrićem, Kovačičem i Brozovićem, svjetski je vrh.

Onda smo se prebacili na - Dinamo. Modri u srijedu igraju u Salzburgu važnu utakmicu Lige prvaka. Mogu li do još jednog uspjeha?

- Salzburg je momčad koja u ovom trenutku ne izgleda tako uvjerljivo kako je izgledala godinama prije. Gledao sam njihovu zadnju utakmicu protiv LASK-a, imali su dosta problema, izjednačili su pred sam kraj. Radi se o mladoj momčadi koja ima svoju kvalitetu, zato i jest u skupini Lige prvaka. Dinamo ne smije dozvoliti u Salzburgu da se njihova mladost razmaše jer Salzburg je iznimno opasna momčad.

U Salzburgu igra njegov reprezentativac, mlađahni Benjamin Šeško (19), velika nada slovenskog nogometa, mladić koji po Transfermarktu vrijedi čak 20 milijuna eura. Je li on ponajveća opasnost za društvo iz Zagreba?

- Ah, znate kako je sad s tim silnim milijunima. Vrlo je teško govoriti o tim ciframa. Ali, ima Dinamo sigurno dva-tri takva igrača koja se cijene tim ciframa, prije svega Josipa Šutala, Ivanušeca... Šeško je mladi igrač koji se iznimno dobro razvija. Jako je karakteran. Uveo sam ga u reprezentaciju kad još nije imao niti 18 godina. Tu se i nastavlja suradnja Salzburga i Leipziga, on je transferiran u Leipzig, pa su ga ostavili igrati u Salzburgu. Benjamin može zabiti iz svake situacije, u svakom trenutku. Skupa smo već dvije godine, dečko stvarno ima pozitivnu sportsku drskost, sigurno je dobra perspektiva za slovenski nogomet kad se radi o reprezentaciji. On je pravi produkt škole Salzburga. Recimo, vaš Roko Šimić ide tim njegovim putem. Prvo je posuđen u Liefering, pa je sad vraćen u Salzburg. Gol koji je za reprezentaciju zabio u Stockholmu stvarno je gol koji znači kvalitetu, ne samo više talent. Da, to je igrač na kojeg treba paziti, u svakom trenu može pogoditi mrežu.

Kako Keku izgleda Dinamo?

- Ponudit ću vam sličan odgovor kao kad ste me pitali što mislim o hrvatskoj reprezentaciji. Samo treba pogledati rezultate Dinama. I kako se došlo do tih rezultata. Kad je Dinamo u pitanju, ništa ne treba pametovati. Zagrebački klub je u HNL-u dominantan, a napravio je nešto što je vrlo teško - plasirao se u skupinu Lige prvaka. Imao je Dinamo malo poteškoća na samom startu sezone, što je normalno. Ovog trenutka momčad Ante Čačića izgleda iznimno, baš iznimno organizirano. Izvrsno je posložen. Nema nestabilnosti u smislu toplo-hladno. Dinamo je konstanta, ima u rosteru igrače koji su u najboljim godinama. Za mene Ante Čačić vodi sjajno Dinamo. Sjećam se s kakvom je skepsom dočekan. Napravio je posao na kojem mu skidam kapu! Momčad je nešto svježa, nešto jako dobro. Međutim, Dinamo mora ostati samouvjeren, ali i skroman jer igra u skupini s velikim momčadima. Nema razloga ne vjerovati da bi Dinamo mogao ostati na proljeće u Ligi prvaka - zaključio je Kek.

Ako će se dogoditi neko iznenađenje na SP-u, neka ga napravi - Hrvatska!

Misli li da Hrvatska može nešto značajno napraviti u Kataru?

- Ovo Svjetsko prvenstvo bit će iznimno zanimljivo. Zbog toga što se igra u nekim drugim uvjetima i u nekom drugom vremenu. Moglo bi to biti Svjetsko prvenstvo iznenađenja. Mi smo igrali u skupini sa Srbijom, oni su izgradili momčad koja ima svoju kvalitetu.

Onda je malo zastao, pa kazao...

- Ako će se dogoditi neko iznenađenje na Svjetskom prvenstvu, neka ga napravi - Hrvatska! Ja bih bio sretan. Mislim da vam ne trebam kazati za koga ću navijati, zar ne?

KEKOV DRUGI MANDAT SA SLOVENIJOM

- preuzeo je državnu momčad u studenome 2018. i od tada do danas odradio 38 utakmica i pritom upisao skor od 15 pobjeda, 13 remija i 10 poraza

ČAČIĆEV DRUGI MANDAT S DINAMOM

- preuzeo je plave nogometaše u travnju 2022. godine i u međuvremenu vodio 24 utakmice ostvarivši 19 pobjeda, 3 remija i 2 poraza

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:59