Vedran Jugović

 VLADO KOS Cropix
VEDRAN JUGOVIĆ ZA SN

‘Toliko promjena, uspona i padova, stresa... Tomas? Ponekad imam dojam da i njemu treba regeneracija‘

Jedan od najiskusnijih u bijelo-plavoj svlačionici se osvrnuo na krizu kroz koju je ekipa prošla
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. svibanj 2023. 14:00

Nakon što je prvo protiv Istre prekinut niz bez pobjede, a onda odmah u idućem kolu u Varaždinu i uhvaćen pobjednički niz, danas se u Gradskom vrtu puno lakše diše.

- Dugo je trajala ta rezultatska kriza, a ono što te u tim situacijama spašava i vadi nije ni dobra igra, ni dobar dojam, nego samo pobjeda. Na kraju su važni samo bodovi jer od dojma se ne živi. U nekim utakmicama nismo odigrali ni loše, ali uvukla se strašna nervoza u sve segmente i u klubu i izvan kluba, odnosno, kod navijača. Složila se negativna atmosfera i predugo je to sve trajalo, ali hvala Bogu uspjeli smo izaći iz toga i vezati dvije pobjede, što je iz tog konteksta jako, jako bitno - kaže jedan od najiskusnijih u svlačionici Osijeka i godinama (na ljeto će proslaviti 34) i stažom (iza njega je 216 nastupa za Bijelo-plave) Vedran Jugović.

Bolna serija

Ta serija bez pobjede trajala je skoro tri mjeseca, točno 87 dana, a u tom vremenu smijenjena su dvojica trenera.

- Bilo je izuzetno teško. Željeli smo izaći iz te rupe, pobijediti utakmicu više od ikoga, međutim, izgubiš samopouzdanje, a tada se i na teren izlazi nekako drugačije. Kada si u takvom negativnom nizu stalno je milijun upitnika iznad glave, nekako osjetiš da su svi izgubili povjerenje i u igrače i u klub. Bilo je jako teško u tom periodu, koji je predugo potrajao, dosta je bilo negative i jedino što se u tom periodu moglo jest pokušati pobijediti - kaže Osijekov veznjak.

image

Vedran Jugović

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Sa svakim idućim slabim rezultatom, a Osijek nije znao za trijumf u 11 uzastopnih prvenstvenih utakmica, čemu se uključio i poraz od Hajduka u četvrtfinalu Kupa, noge su postajale sve teže, pa su se gubile i dobivene utakmice poput one u Koprivnici, gdje je Osijek do 90+6. minute imao vodstvo.

- Utakmicu u Koprivnici smo kontrolirali i djelovalo je da nam Belupo dva dana ne može zabiti gol, a onda je izgubimo na način na koji smo je izgubili i to te dodatno poljulja. Trebala nam je samo jedna pobjeda da nas podigne. U nogometu ne možeš bez određene doze sreće, a mi smo je zaslužili. Davali smo sve od sebe, pokušavali se, trudili se... Iskreno, nikome se nije moglo prigovoriti ništa na želji i energiji, ali nije nikako išlo. Protiv Istre nam se napokon otvorilo i odmah je bilo lakše i u Varaždinu. Sada smo vezali dvije pobjede i sigurno u drugačijem ozračju dočekujemo finiš sezone - dodaje.

Stil i filozofija

Ova sezona je po momčad iz Gradskog vrta specifična i po čestim promjenama trenera. Stjepan Tomas je četvrti trener ove sezone, treći u 2023. godini. Maltene je imao više utakmica nego što je odradio treninga...

- Svaki trener ima svoj stil i filozofiju. Tko se Stjepana Tomasa sjeća iz njegovih igračkih dana, vidi da on jednaku energiju unosi u svaki trening. Daje cijelog sebe, pa nekad nakon treninga pomisliš kako je i njemu potrebna regeneracija koliko se daje u to sve. Svaki od četvorice trenera koji su ove sezone bili tu radili su dobar posao, međutim, nogomet je takav da ne možeš promijeniti 15 igrača, nego je uvijek lakše smijeniti trenera. To je situacija koja je nekad neizbježna da se nešto promijeni, da se momčad trgne. I meni je ovo najspecifičnija sezona karijere, toliko promjena, toliko uspona i padova od početka sezone... Dosta, dosta stresna sezona po svemu - kaže Jugović.

image

Stjepan Tomas

VLADO KOS Cropix

A Osijek je na pragu da iz te turbulentne sezone izvuče najviše što može, a to je u ovom trenutku plasman u Europu. Sada kada je Ramon Mierez uhvatio golgeterski ritam to se čini prilično ostvarivo.

- Nama je svaki igrač u dobroj formi bitan sada kad nam je svaka utakmica finale. Kad svaki igrač pruži ono što može, bio on i dvije minute na terenu, to nekad može biti presudno. Ramon je svojom energijom i svojim pogocima podigao sve. To je čovjek za kojeg nema sumnje da je to i zaslužio jer kada i ne zabija golove njemu nitko ništa nikada ne može prigovoriti. On ulaže toliku količinu energije, toliko se potroši, toliko se hrva s protivničkim igračima, da je to nevjerojatno, pa mu je ponekad i teško zadržati mirnoću u pojedinim situacijama, ali u posljednje vrijeme ga nagrade i golovi. Pošten je, a nogomet zna to vrati - kaže Jugović.

Najveće blago kluba

Uz Miereza ovog proljeća iskočili su Omerović i Bukvić. I Jugović je bio njihove dobi kada je debitirao za Bijelo-plave.

- To su dečki koji su zimus priključeni, ali ne samo oni nego i Živković i Babić, koji je, nažalost, imao ozljedu. Ima tu zanimljivih igrača. Osijek je prepoznatljiv po tome i mislim da je to najveća snaga i najveće blago kluba. Bukvić još i iduće godine može igrati za juniore, a već igra jednu od važnih rola u momčadi. Tu će, naravno, biti i uspona i padova, ali kad vidiš dijete koje je poteklo s našeg betona, prošlo nogometnu školu Osijeka, a sada igra u prvoj momčadi, meni je to predivno. Izuzetno mi je drago zbog tih mladih igrača i to je po meni nešto na čemu Osijek treba bazirati budućnost. ima tu još puno mladića koji će sigurno skrenuti pozornost na sebe

Osijeku slijedi Dinamo, utakmica koja osim prestiža ima posebnu težinu s obzirom na to da svaki bod puno vrijedi u utrci za europske pozicije.

- Razmišljamo samo o idućoj utakmici jer doveli smo se u takvu situaciju da ne možemo biti komotni i ne smijemo razmišljati unaprijed. Mi sve utakmice moramo do kraja ići na pobjedu. Dužni smo to i sebi i navijačima da isperemo gorak okus nakon ove krize. Igramo protiv najbolje momčadi u HNL-u, koja je već osigurala naslov četiri kola prije kraja prvenstva, ali imamo svoje adute. Kad smo mi pravi nikome nije ugodno doći u Gradski vrt. Izuzetno je bitno da mi budemo na još većoj razini nego što smo bili u posljednje dvije utakmice - kaže Jugović.

Oni su vodili Osijek u prvenstvu 2022./23.

Nenad Bjelica

7 kola

(učinak 2-2-3)

Rene Poms

16 kola

(učinak 8-3-5)

Borimir Perković

7 kola

(učinak 0-4-3)

Stjepan Tomas

2 kola

(učinak 2-0-0)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 20:47