Stjepan Lončar je u dresu Astane u jesenskom dijelu sezone četiri puta igrao protiv Dinama

 GORAN MEHKEK/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
BIVŠI VEZNJAK RIJEKE

‘6:5 za Rijeku. Nadam se da se zbog mojeg izbora neće nitko naljutiti, a znate li što su mi govorili dinamovci?‘

Njemu je Dinamo klub protiv kojeg ima najviše utakmica u profesionalnoj karijeri
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. svibanj 2024. 15:49

Kad je Stjepan Lončar igrao za Rijeku bilo je pobjeda nad Dinamom. U dresu Astane u jesenskom dijelu sezone nije se imao čemu radovati jer Modri su ih matirali četiri puta, ali proljeće je sa njega bilo ugodnije, vratio se u Ferencvaros s kojim ima ugovor i osvojio naslov prvaka Mađarske.

- U Ferencvarosu sam tri godine, svaki put smo lako osvojili titulu. Klubu je u posljednjih deset godina ušlo u krv da bude prvak. Sretan sam i zadovoljan s ovom polusezonom, nakon što sam se vratio iz Astane. Stvorio sam dobru konekciju s trenerom Dejanom Stankovićem, odigrao sam dosta važnih utakmica, postigao bitne golove i imao asistencije - kazao nam je Lončar.

Njemu je Dinamo klub protiv kojeg ima najviše utakmica u profesionalnoj karijeri. Od tih 16 u HNL-u je bilo jedanaest, sve u dresu Rijeke, slavio je tri pobjede, uz tri neodlučena ishoda i pet poraza. Osim toga ima i dvije pobjede u Kupu nad Modrima, dakle ukupan omjer je izjednačen. Akter je posljednjeg trijumfa Rijeke na Rujevici 2020. godine, kao i općenito zadnje pobjede na Maksimiru 19. siječnja 2021. godine rezultatom 2:0. Igrajući u veznom redu tome je pridonio s jednim golom i dvije asistencije.

- Svaka čast Rijeci, znam koliko cijelom klubu i gradu znači to što rade. Od siječnja su bili bez primljenog gola iz igre i normalno je da se nekad mora dogoditi loš dan. Izgubili su od Lokomotive, koja je dobra momčad. Ima glavu i rep. Uvijek kažemo za njih da su nagazna mina. U nedjelju pred punom Rujevicom možemo očekivati utakmicu desetljeća. S nestrpljenjem svi iščekujemo što će se dogoditi. Rijeka ima velike šanse, ima vrhunsku ekipu koja igra sa samopouzdanjem. Trener Željko Sopić je odličan, ima ideju, cijelu sezonu mi je bilo gušt gledati kako igraju. Mislim da imaju velike šanse pred punom Rujevicom svladati Dinamo.

Imaju imperativ pobjede jer samo u tom slučaju ovise o sebi do kraja prvenstva.

- To je određeni pritisak koji će osjetiti na dan utakmice. No, imaju trenera koji će ih motivirati i posložiti da ne osjete strah, da idu maksimalno kao u svim utakmicama te neće biti problema. Pred njima je finale svega što su radili. No, Dinamo je uvijek Dinamo, on je "namazan", motiviran, ima vrhunske igrače i iskustvo. Bit će teška utakmica za Rijeku. To je jedan dvoboj, sve daš, motiviraš se, spremiš se. Veći će pritisak biti na Rijeci nego za Dinamu, ali Rijeka to može. Uz ovakvog trenera mislim da se nemaju čega bojati nego ići po tri boda.

Mislite da nisu uzdrmani nakon poraza u Kranjčevićevoj ulici?

- Nisu. Rijeka je pokazala ove sezone nešto što se od njih nije ni očekivalo. Kako je vrijeme odmicalo demonstrirali su da su stroj, to je donosilo samopouzdanje i sigurnost u ekipu. Mljeli su redom. Sad je sve u toj jednoj utakmici, ali poslije su još tri. Iako, Rijeka mora dobiti ako hoće biti prvak. U nedjelju će biti na sve ili ništa.

Što su najveći aduti Bijelih?

- Energija. Snaga. Borbenost. Kroz to ispliva individualna kvaliteta igrača. Po meni su posloženi svugdje, od obrane do napada. Ne vidim da se nešto klima ili bilo što ne štima. Raspoređeni su kako treba. Imaju Pjacu, Pašalića, Marića u kombinaciji s Obregonom i Ivanovićem, vrhunski vezni red koji puno pridonosi. Fruk je prvi po asistencijama, tu su Hodža, Selahi... Zabili su veznjaci brojne golove i podijelili asistencije.

Koji vam je derbi s Dinamom kao igraču Rijeke ostao u najljepšem sjećanju?

- Na Maksimiru 2:0 za nas, u doba korone, kad su bile prazne tribine. Zabio sam gol i imao asistenciju za Franka Andrijaševića. Ne pobjeđuje se u Zagrebu svaki dan. To je bila sezona kad smo igrali u Europskoj ligi s Real Sociedadom, Napolijem i AZ Alkmaarom.

Je li Rijeka kao klub zrela za prvaka?

- To je uvijek stabilan klub. Zna se tko što radi, znaju se glave i rep, poštuje se sve, radi se maksimalno. Na vrhunskom je nivou uvijek, nema opuštanja. Ali normalno da se pita i Dinamo.

Sopić je kazao da Dinamo dolazi u Zmajevo gnijezdo. Hoće li vruća Rujevici pomoći Rijeci ili biti dodatan teret za njezine igrače?

- Osjetit će se nervoza, ali kad se odigra 10-15 minuta utakmice navijači će biti Rijekin dvanaesti igrač. Razgovarao sam s igračima Dinama koje im je najteže gostovanje, potpisuju Rujevicu. Kad bi mogli birati koji stadion zaobići u odlučujućoj utakmici to je upravo riječki. Rujevica ima brz teren, drugačiji travnjak, nabijenu atmosferu. Manji je stadion kapaciteta oko osam tisuća gledatelja, ali vruć... Radije bi potpisali da igraju utakmicu biti ili ne biti na Poljudu, nego na Rujevici. To su mi govorili prijatelji Kulenović, Petković, Baturina... Svi bi potpisali prije igrati na Poljudu. To je od prije, tako su mi govorili, sad konkretno nisam razgovarao s njima. Nitko ne voli igrati na Rujevici. Rijeka je uvijek nezgodna doma. Tamo postoji energija po kojoj izgleda kao da su nepobjedivi.

Kolika će biti uloga trenera Sopića i Jakirovića?

- Ovo će morati iznijeti igrači. Pokazat će se karakteri. Trenere osobno ne poznajem, ali znam da će se momčadi morati stisnuti, odigrati muški... Dinamo najbolje lice prezentira u teškom trenucima, bio sam siguran da će dobiti na Poljudu. Iskusni su po tim pitanjima.

S Astanom u prvom dijelu ove sezone niste imali uspjeha protiv Dinama.

- Loša su sjećanja, Astana nije kao nekad. Tamo je drugačiji mentalitet, nije europski, više azijski, ajmo reći divljina... Kad prijeđu granicu nisu ista momčad. Dinamo je bio puno kvalitetniji. Sad imam još jednu godinu ugovora s Ferencvarosem - zaključio je Stjepan Lončar.

Nadam se da se zbog mojeg izbora nitko neće naljutiti...

Hrvoje Smolčić, nekadašnji kapetan Rijeke, sastavio je za SN najbolju jedanaestoricu od aktualnih igrača Rijeke i Dinama te je omjer po njemu 7:4 za Rijeku. Isto je napravio i Franko Andrijašević, na čijem je tragu i Lončar...

- Po meni omjer je 6:5 za Rijeku - odgovorio je Lončar, pa smo ga pitali koja su petorica iz Dinama.

- Petković, Baturina, Ristovski, Pierre-Gabriel, to su četvorica, dvojba mi je Mišić i Selahi, ali ajmo dati prednost Mišiću. Iz Rijeke su najbolji vratar Labrović, stoperi Galešić i Radeljić, iako imaju i Mitrovića i Dilavera pa se ne zna koji je bolji. Rijekina su svakako krila Marco Pašalić i Pjaca te Fruk u sredini terena.

- Prijatelj sam sa svima, svi su vrhunski igrači, volio bih da ovo što sam sastavio shvate više kao igru, a ne zdravo za gotovo. To je više zezancija. Rijeka i Dinamo imaju vrhunske igrače koji gotovo svi mogu biti u ovom sastavu, poput Sučića. Nadam se da se neće nitko naljutiti... - naglasio je Lončar.

Lončarova idealna momčad Rijeke i Dinama:

Labrović - Ristovski, Galešić, Radeljić, Pierre-Gabriel - Mišić - Pašalić, Fruk, Baturina, Pjaca - Petković

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 15:50