Ramon Nazareno Mierez

 VLADO KOS Cropix
S NJIM JE SVE LAKŠE

Zvijezda Osijeka se vratila, klanja mu se čak i protivnički trener: ‘Najbolja utakmica otkako ga ja gledam!‘

Argentinski Bik bio je dominantna figura protiv Gorice, impresionirao je protivnike, navijače...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 31. siječanj 2023. 07:29

El Toro se vratio! Na zadovoljstvo Osijeka, a na brigu protivnicima u HNL-u. Ramon Mierez bio je dominantna figura trijumfa Bijelo-plavih protiv Gorice. Argentinski Bik je zabio, pogodio vratnicu, razigravao suigrače... “Pojeo” je teren, za njega nije bilo izgubljene lopte, 90 minuta radio je silan nered u obrani protivnika, imao je, između ostalog, četiri ključna dodavanja, osvojio 16 od 28 duela u kojima se našao, prošla su mu dva od četiri driblinga...

Glas navijača

Trener Gorice Željko Sopić bio je impresioniran utakmicom Argentinca u toj mjeri da je rekao kako njegova momčad nije imala nikakve šanse protiv takvog izdanja Miereza. A kada takva pohvala dođe iz redova suparnika, onda je jasno kakvu je utakmicu odigrao.

- Miereza već dugo pratim, a odigrao je protiv nas možda i najbolju utakmicu otkako ga gledam. Ne samo zbog gola, bio je prisutan u svim segmentima igre. Kada god je Osijek odigravao duge lopte svaka je bila njegova, ali baš svaka. Nismo mu jednostavno mogli parirati, nije bilo lako našim stoperima. Ovakvog Miereza ni puno jače ekipe od naše ne bi mogle čuvati - kazao je Sopić.

image
VLADO KOS Cropix

Slabog mjesta u momčadi Osijeka nije bilo, ali ni spora oko toga tko je bio najbolji u pobjedi. U tradicionalnoj online anketi, koju nakon svakog trijumfa klub organizira na svojim stranicama, navijači su rekli svoje. Argentinac je dobio čak 61 posto svih glasova,

S ovakvim Mierezom iz perspektive Osijeka sve izgleda puno lakše.

- On ovako voli igrati. Važan je za našu momčad, bori se za svaku loptu, a kada imamo posjed stalno se nudi kao opcija. Sjajno je kada imate takvog napadača, onda je uvijek sve puno, puno lakše... Volim takve igrače koji uvijek daju svoj maksimum, bore se za momčad, uvijek daju sve što imaju za momčad... Za mene je to najvažnije - dodao je trener Bijelo-plavih Rene Poms.

Da će Ramon Mierez ginuti za svaku loptu nikada nije bilo upitno, imponirala je njegova trka i borbenost čak i kada ga gol nije išao, nedostajali su samo pogoci da u potpunosti zaokruže kompletan dojam. A i oni su napokon došli, Ramon je opet Ramon. Zabio je El Toro četiri prvenstvena gola u posljednjih deset prvenstvenih utakmica i već nadmašio svoj golgeterski učinak iz prošle sezone, a predstava protiv Gorice bila je potvrda kako je Argentinac pronašao svoju staru formu i samopouzdanje otprije dvije sezone kada je dominirao ligom i bio ne samo najbolji strijelac HNL-a, nego i nagrađen Žutom majicom Sportskih novosti kao najbolji igrač sezone.

Osijek je tog ljeta 2021. napravio jedini mogući potez - za 2,4 milijuna eura, a što je tada bio uvjerljivo najveći ulazni transfer u klupskoj povijesti - otkupio je njegov ugovor od Alavesa. I samo nekoliko tjedana kasnije već bio u prilici višestruko naplatiti svoje ulaganje. Prihvaćena je ponuda teška osam milijuna eura od kineskog Beijing Guoana koji je u to vrijeme vodio Slaven Bilić, ali je posao na koncu propao zbog promjene u tamošnjim propisima, a kojima su klubovi ograničeni u iznosima koje mogu potrošiti na transfere.

Je li to neizvjesno ljeto i upitnici oko budućnosti karijere ostavilo trag na El Toru, sezonu ranije najefikasnijem Argentincu u europskom nogometu nakon Lionela Messija, može se samo nagađati, no činjenica je kako ga golovi ni izbliza nisu išli. Promašivao je iz šansi koje je sezonu ranije zabijao zatvorenih očiju, a sa svakim promašajem kao da mu je samopouzdanje bivalo sve manje. Nakon sezone u kojoj je zabio 22 HNL pogotka, uslijedila je sezona u kojoj se tek tri puta upisao u strijelce.

- Nadoknadit ću ove sezone sve golove koje sam propustio u prošloj - kazao nam je Mierez tijekom ljetnih priprema.

Opet u strahu

Isprva mu nije išlo po planu, malo je igrao, malo ne, status startera nije mu bio jasno definiran sve dok Rene Poms nije sjeo na klupu Osijeka. Nedugo nakon što je austrijski trener preuzeo Bijelo-plave, pitali smo ga za status Miereza. Argentinac je bio u golgeterskoj suši koja je trajala od prosinca 2021.

- Nisam pobornik toga da igraču pružim samo jednu šansu i ako je ne iskoristi da ga odmah pošaljem na klupu. Nekad nogometašima morate ukazati povjerenje i onda će vratiti samopouzdanje. A znate kako je s napadačima, ako imaju vjeru u sebe, zabit će iz nešanse. Takav je Ramon bio prije dvije sezone i vratit ćemo ga! Ne sumnjam u to - najavio je tada trener Bijelo-plavih.

Već u idućoj utakmici, nekoliko dana nakon tog razgovora, Argentinac je zabio prvi gol nakon čak 270 dana, a onda je malo po malo nastavio debljati svoje golgeterske brojke. Vratari neka se opet plaše.

Osijek završio utakmicu s dvojicom 16-godišnjaka

Poms je u 90. minuti izvadio iz igre Miereza kako bi Argentinac dobio aplauz nešto više od 2.000 navijača koji su unatoč temperaturi oko ništice došli podržati svoju momčad u Gradskom vrtu. Argentinac je ispraćen sa zasluženim ovacijama, a ovacije je dobio i nogometaš koji je umjesto njega ulazio na teren.

Šesnaestogodišnjem Dominiku Babiću bile su to, naime, prve seniorske minute. U tom trenutku - sa 16 godina, četiri mjeseca i 24 dana - Babić je postao drugi najmlađi nogometaš Osijeka koji je zaigrao u Prvoj HNL. Mlađi je tek Marko Dinjar, koji je u trenutku debija imao 16 godina i dva mjeseca. Babić je tako na ljestvici najmlađih Osijekovih debitanata nadmašio vršnjaka Filipa Živkovića, koji je "u vatru" bačen tjedan dana prije njega, u utakmici protiv Rijeke. Živković je prve prvoligaške minute dobio sa 16 godina, pet mjeseci i 20 dana. Inače, dvojica bijelo-plavih tinejdžera završili su utakmicu protiv Gorice u kojoj je za Osijek debitirao i tek odnedavno 20-godišnji Nail Omerović, krilni napadač koji je u ljeto 2021. stigao iz tuzlanske Slobode. Kraj utakmice na terenu dočekao je i Ognjen Bakić koji je prije nekoliko tjedana proslavio 20. rođendan, a koji je ljetos dobio prve minute za najbolju momčad Osijeka.

- Znate kako klub želi ići smjerom u kojem će mladi igrači dobivati na sve većoj važnosti i apsolutno se slažem s time. Naravno da ću im, kada god budem imao priliku, davati šansu. Ovo je za njih veliko iskustvo, svaka minuta koju dobiju u prvoligaškoj konkurenciji njima je dragocjeno i puno im znači. Ako želimo na njih ozbiljno računati u budućnosti, onda im sada moramo davati minute, a upravo to i radimo. Nadam se kako će i u idućim utakmicama biti prilike da dobiju minutažu - kazao je Rene Poms. (gđ)

Mierez prošle sezone u HNL-u

28 utakmica - 1816 minuta - 3 gola - 3 asistencije - gol svakih 605 minuta

Mierez ove sezone u HNL-u

16 utakmica - 1065 minuta - 4 gola - 0 asistencija - gol svakih 266 minuta

Dobiveni dueli u prva dva kola nastavka (izvor SofaScore)

30/52 Mierez (Osijek)

17/26 Caseres (Istra 1961)

16/23 Puclin (Varaždin)

15/22 Barišić (Osijek)

15/29 Nejašmić (Osijek)

14/20 Perić (Dinamo)

14/21 J. Šutalo (Dinamo)

14/24 Krovinović (Hajduk)

14/31 Hodža (Rijeka)

13/20 Mišić (Dinamo)

13/22 Bralić (Gorica)

13/23 Mudražija (S. Belupo)

13/26 Mrzljak (Gorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 22:59