Filip Živković (Osijek)

 MARKO MRKONJIC Cropix
BRILJIRAO JE

Sjajni Osijekov wunderkind impresionirao struku, zabio Hajduku pa nakon rušenja rekorda briznuo u plač

Iz kadeta je izravno priključen najboljoj momčadi. Prilagodba je prošla izuzetno brzo
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 22:30

Filipu Živkoviću, tinejdžeru u dresu Osijeka, poraz u četvrtfinalu Kupa od Hajduka teško je pao. Čim je završila utakmica briznuo je u plač, emocije nije ni pokušao kontrolirati. To što je ispisao nove stranice povijesti kluba iz Gradskog vrta u tom mu je trenutku malo značilo.

Zabio je Živković protiv Hajduka svoj seniorski prvijenac, gok kojim je svojoj momčadi dao malu nadu da može izbjeći poraz, ali i u dobi od 16 godina, šest mjeseci i 28 dana postao najmlađi strijelac u 76. godina dugoj povijesti bijelo-plavih. Prepravljeni su podaci u klupskim almanasima, rekord Dine Špehara koji je u jesen 2010. zabio u dobi od 16 godina, devet mjeseci i pet dana više ne stoji.

Živković je ove zime, zajedno s vršnjakom Dominikom Babićem, povučen iz kadeta u najbolju momčad, a struku je impresionirao u toj mjeri da je priključen u zimskim pripremama. Prilagodba na zahtjeve seniorskog nogometa kod njega je bila brza. Razgovarali smo u Umagu nakon što je odigrao prve seniorske minute u prijateljskoj utakmici protiv slovenskog Kopra.

image

Filip Živković (Osijek)

VLADO KOS Cropix

- Ujak i otac su mi rekli da se ne čuvam, da se ne pazim, da uvijek idem sa 100 posto u svaki duel, svaki skok, na svaku loptu i da onda neće biti nikakvih problema - ispričao nam je tada.

Otac Tihomir svojedobno je, naime, igrao za Bijelo-plave, kao i ujak Branko Vrgoč, inače trenutno branič izraelskog Maccabija iz Petah Tikve.

- Sigurno je i to imalo veliku ulogu, odveli su me na treninge s četiri godine u Otvorenu školu nogometa. Bilo je to ispod dobne granice, rekli su mi da mogu ostati ako se snađem i snašao sam se. Uživao sam u svakom treningu kao i što i danas uživam - rekao je.

Živković je imao 16 godina, pet mjeseci i 20 dana kada ga je trener Rene Poms "gurnuo u vatru" protiv Rijeke u prvoj utakmici u nastavku sezone, a odmah su ga centimetri, koliko ga je VAR uhvatio u zaleđu, dijelili od seniorskog prvijenca. I u idućih šest utakmica Osijeka u 2023. dobijao je šansu, veću ili manju, a u Kupu protiv Hajduka ubačen je u igru u posljednjem pokušaju bijelo-plavih da preokrenu rezultat. Donio je toliko potreban impuls u napadu i u kratkom vremenu se dva puta našao na pravom mjestu. Prvu šansu, nakon što je lukavo dočekao kiks vršnjaka Vuškovića, nije iskoristio, ali zato je nekoliko minuta kasnije zabio gol koji je svega dva dana nakon 76. rođendana kluba ušao u povijest bijelo-plavih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 17:59