VLADO KOS Cropix
‘PONIO ME ADRENALIN‘

Kapetan progovorio o stravičnom padu koji je zabrinuo navijače Osijeka: ‘Ne sjećam se, sam sebe sam nokautirao‘

Povjerenik bijelo-plavih najavio je europsku bitku: ‘Igramo protiv nogometaša ozbiljnog CV-a‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 06:29

S tribina je izgledalo dramatično. Nakon jednog duela u 53. minuti utakmice protiv ZTE kapetan bijelo-plavih Vedran Jugović nezgodno je pao na travnjak, udario glavom i neko vrijeme ostao nepomično ležati. Okružili su ga igrači obje momčadi, ubrzo je u teren utrčao i klupski liječnik, a sudac je rukama signalizirao da se na travnjak unesu nosila. Jugović se nakon nekoliko minuta nekako uspio podići.

- Vrlo brzo sam nadošao na klupi. Bio je to klasični nokaut, a ja sam sebe sam nokautirao, ali dobro je sada. Vidio sam tek na snimci što se točno dogodilo. Išao sam oduzimati loptu protivnički igrač mi je malo počistio nogu, otišao sam u zrak i nisam se uspio dočekati na ruke. Iako u zadnje vrijeme svoju djecu učim kako se treba padati, ja nisam poslušao svoj savjet, zaboravio sam staviti ruke i udario glavom. Nakon utakmice Pušić me pitao: "Jel‘ ti znaš da sam prvi dotrčao do tebe?", a ja se ničeg ne sjećam - prepričava Jugović.

image

Vedran Jugović

VLADO KOS Cropix

Više vođen srcem nego razumom se nakon što mu je ukazana pomoć želio vratiti na travnjak i insistirao da nastavi utakmicu!? No stručni stožer i liječnička služba ispravno je procijenila kako to ne bi bilo najpametnije, nego i potencijalno vrlo opasno po Osijekova kapetana. Svjestan je dana toga i Jugović.

‘Nisam bio svjestan‘

- Ponio me adrenalin, u tom trenutku želiš ostati na terenu i pomoći ekipi. Nije mene ništa boljelo, ali nisam baš bio svjestan toga što se događa. Kasnije sam počeo osjetiti bol u čeljusti. Ali danas je kao da ništa nije bilo - kaže.

Prva prepreka u Europi je preskočena. A u prošlosti je baš taj prvi često znao biti i posljednji protivnik za Bijelo-plave. Jesu li možda ta loša iskustva, a najsvježije je bilo prošle godine protiv kazahstanskog Kizilžara, opterećivala svlačionicu?

- Znamo što nam se dogodilo prošle godine i da nam je obilježilo čitavu sezonu. Bio je nekakav pritisak da nam se to nikako ne smije ponoviti jer ta jedna utakmica može usmjeriti sve, ali doslovno sve što si radio da ode u krivom smjeru. Pokazali smo u dvije utakmice kako zaslužujemo proći, bili smo bolji. Moglo je na kraju biti i uvjerljivije, ali u Europi je puno manje bitan dojam od samog prolaska. Jako bitno je da smo pobijedili ZTE u obje utakmice, baš nam je bilo stalo i pred kraj uzvrata, kada su nas poslije njihovog postignutog gola počeli malo stiskati, na klupi smo komentirali kako nije svejedno hoće li biti 2:2 na kraju ili ćemo pobjediti. Stvarno nam je bilo stalo da u obje utakmice pobjedimo. pogotovo pred tolikim brojem naših navijača. Bilo je kao da smo igrali kod kuće. Svaka im čast i skidam im kapu, bili su nam vjetar u leđa i u prvoj i u drugoj utakmici - veli kapetan bijelo-plavih.

image

Vedran Jugović

VLADO KOS Cropix

Turski predstavnik našao se u apsolutnom fokusu još na povratku iz Zalaegerszega jer Bijelo-plavi su idućeg protivnika saznali u autobusu s obzirom da su Adana i Cluj svoju utakmicu počeli kasnije. Već u srijedu Osijek kreće na put u Malu Aziju na svoje, nadaju se svi u klubu, ne i posljednje europsko gostovanje ovoga ljeta.

- Počeli smo odmah s pripremama za Adanu, imali smo nakon ZTE dva treninga i u tom smjeru se već razgovara, analizira i priprema. Želimo biti što spremniji za ono što nam slijedi u Turskoj... Kada igraš u Europi provjeriš već unaprijed neke stvari tako da smo pogledali i njihov roster. Tu je dosta igrača koje znamo poput Nanija, Stamboulija... Ima tamo igrača s ozbiljnim nogometnim CV-jem koji zaslužuju ozbiljan respekt, ali sigurno kako imamo šanse za prolazak. Imamo trenera koji je u Turskoj proveo puno sezona - što kao nogometaš što kao trener - i jako dobro poznaje tamošnji nogomet, a što može biti neka naša dodatna prednost - zaključio je Jugović.

‘Utakmicu po utakmicu‘

U Osijeku su ove sezone odlučili posegnuti za odgodom prvenstvene utakmice što su u prošlosti izbjegavali, a zbog čega su bijelo-plavi nakon četiri utakmice u 12 dana nakon dugo vremena dobili dan predaha.

- Kada su dobri rezultati, kada je dobra atmosfera onda je i gušt raditi. Svi mi se želimo što dulje zadržati u Europi, a to samim time znači kako nećemo imati puno slobodnih dana. Iskreno, daj Bože da ih i nemamo do zime jer bi to značilo da smo uspjeli ostvariti naše ciljeve. Idemo utakmicu po utakmicu.

A Osijek zasad ide ne samo utakmicu po utakmicu nego pobjedu po pobjedu. Ulazak u sezonu je savršen, četiri trijumfa u isto toliko nastupa.

- Rezultat diktira sve. Možemo se zavaravati i lagati, ali ako nema rezultata nema ni dobre atmosfere. Kada je ovako onda se stvari gledaju kroz ružičaste naočale. I neke stvari koje možda i nisu tako idealne, ako je rezultat dobar onda postanu idealne. Kod nas je sad stvarno lijepo, ali to nam ne daje za pravo ni najmanje da se opustimo jer tek je početak, tek smo odigrali dva prvenstva kola i prošli prvo pretkolo u Europi. To nam daje vjetar u leđa, a na nama starijima je da ne dopustimo ni malo opuštanja i samodopadnost jer za to nema mjesta. Mi tek moramo zasukati rukave i svaki novi dobar rezultat, svaka nova pobjeda treba nam biti samo motiv za još jači i još bolji rad.

image

Vedran Jugović

MARKO MRKONJIC Cropix

A i Jugović ima dodatnu motivaciju. Sezonu je počeo s kapetanskom trakom oko ruke, a koja mu po svemu i pripada.

- Meni je to izuzetna čast. Čitava moja obitelj je ponosna. To je nešto posebno kada doživiš u svom gradu i svom klubu u kojem si počeo trenirati nogomet, u kojem si prošao školu nogometa, gledao sve te bivše kapetane.. Naravno da te to ispunjava. Sigurno mi je to motiv više, ali u istom trenutku i obveza jer sam najstariji u svlačionici i svojim primjerom moram biti taj koji će pokazati kako se bori za ovaj klub. Sve se može dogoditi, i loša utakmica i greške, sve je to u nogometu normalno, sve je to sastavni dio svakog sporta, ali pristup je taj koji nikada ne smije biti upitan - veli jedan od tek šestorice nogometaša u eri HNL-a koji je u dresu Osijeka odigrao više od 200 utakmica. Iduća, protiv Adana Demirspora, bit će mu već 225. za Bijelo-plave.

Zanimljivo, utakmicu protiv ZTE Vedran Jugović igrao je istog datuma kada je prije 15 godina, 3. kolovoza 2008., odigrao prvu utakmicu za najbolju momčad Osijeka. Tadašnji trener bijelo-plavih Ilija Lončarević bacio ga je u vatru u slavonskom derbiju protiv Cibalije i držao u igri sve do 64 minute. Na toj su utakmici aktualnom kapetanu bijelo-plavih suigrači među ostalima bili Vida i Škorić, ali i Smoje i Primorac koji su danas u klupskim službama, prvi u stožeru, dok je potonji pomoćnik sportskog direktora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 20:59