GORAN SEBELIC Cropix
SUSRET BEZ PRITISKA

Istra u fantastičnoj formi dočekuje Hajduk, Bijeli traže iskupljenje za blamažu protiv Varaždina

Domaćima bi glavobolje najviše mogao zadati Marko Livaja ako nastupi na Drosini
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. svibanj 2024. 12:53

U Balama je, kažu, idila. Kamp okružen zelenilom, vrijeme sunčano i ugodno uz 20-ak stupnjeva, a travnjaci izvrsni. Vrijedni Nino Pilar maksimalno je uredio matični travnjak, koji je zatečen pri “preuzimanju” kampa od strane kluba.

U vrijeme proljetne vegetacije on je odličan, iako je jasno da će Istra i ovdje uložiti u uređenje (drenaža i novi travnjak), kako bi bio na razini novog, koji se koristio i po zimi. To govori koliko je dobro napravljen. Trener i igrači koriste oba travnjaka ovisno o vremenu i zahtjevima treninga, želeći ih što više poštedjeti kad je kišno...

Paolo Tramezzani voli raditi u tišini baljanskog kampa Istre. Što sprema za jedan od bivših mu klubova, vidjet ćemo u nedjelju od 19.10. Da se nazire kako Tramezzani, sukladno talijanskim pristupima, ne voli mijenjati momčad koja dobro igra i pobjeđuje. Tri troboda su podigli na višu razinu ionako dobru atmosferu. No, za Hajduk se nitko ne zavarava da ih očekuje manje motiviran suparnik. Štoviše, nakon što su poraženi od Varaždina na Poljudu, i to nakon dvije pobjede, splitski Bijeli će svakako dodatno zapeti da isperu taj gorak okus.

Neovisno o trenutnim formama i stanju u kadru, realnost je da je Hajduk favorit u utakmici s Istrom 1961, bez obzira igra li se na Poljudu ili Drosini. Tradicija u tom kontekstu dosta ukazuje, a uzmemo li dvoboje u Puli otkako su Istru preuzeli Baski, ona je rječita.

Uspješnost Splićana

U 11 gostovanja, u različitim stanjima forme i plasmana (četvrti, peti...) hajdukovci su bili ukupno uspješniji. Ostvarili su 7 pobjeda i 2 remija, odnosno Istra je pobijedila u 2 utakmice. Dakle, od mogućih 33 Splićani su ostvarili 23 boda odnosno njih 70 %, a Puležani tek 8 odnosno 24 %...

Uz najavljenog startera Ivana Perišića, domaćima bi glavobolje najviše mogao zadati Marko Livaja, ukoliko nastupi na Drosini. Livaja je Istri u 12 utakmica pogodio mrežu u 10 navrata (uz 2 asistencije), a na Drosini je postigao 5 pogodaka. Naravno da će stoperi Istre morati paziti i na Nikolu Kalinića, nekoć igrača Zeleno-žutih, pa Josipa Brekala, jer su to igrači više razine. No, i mlađi kao Rokas Pukštas, pa i drugi, žele se potvrđivati ili nametnuti...

Tramezzani nema osobitih problema u kadru. Od svih igrača jedini će od startera izostati Petrusenko, koji se priključio Valinčiću. Oni više neće igrati u ovoj sezoni. Izvan konkurencije bit će i mlade snage, Dukan Ahmeti i Jovan Ivanišević, koji rade s trenerom za oporavke. U pitanju su mišićne tegobe. Svi ostali kandidiraju, što je dobar znak za Puljane i u kontekstu sljedeće domaće utakmice s Varaždinom.

Bit će oko 5500 gledatelja

Inače, u ovoj sezoni su Splićani dva puta porazili Istru, i to u Puli 2:0 (Livaja, Sahiti, trener Catala) i na Poljudu 1:0 (Krovinović, trener Tramezzani). Zeleno-žuti su dobili prvi dvoboj na Poljudu 1:0, kada je Mateo Lisica u posljednjim minutama “regularnog” dijela pobjegao obrani Hajduka i onda ljevicom s ruba šesnaesterca matirao donedavnog suigrača, vratara Lučića.

Paradoks je da je Istra u toj pobjedničkoj utakmici bila u najpodređenijem statusu, a da je kudikamo konkurentnija bila u pulskom porazu (0:2) i pogotovo nedavno na Poljudu. Tamo se izgubilo 0:1 iz praktično jedinog šuta u okvir gola od strane domaćina.
Svaka je utakmica priča za sebe pa ćemo vidjeti kako će se u natjecateljski ipak bitno “blažem” momentumu (pogotovo za Hajduk, koji će sigurno biti treći) pokazati i Puljani (ambicija šeste pozicije) i Splićani.

Na tribinama se očekuje oko 5500 tisuća gledatelja. Vrijeme se najavljuje kao pravo proljetno (15-23 stupnjeva), a travnjak Drosine trebao bi biti po logici stvari (vegetacija) u boljem stanju nego što je to bio u studenom prošle godine. Zanimljivo je da će utakmicu na Drosini suditi isti sudac kao i tada, Ante Čulina iz Zagreba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 15:19