Dario Šimić

 Profimedia/Cropix/SN
NOVA POLITIKA

Šimićeva vizija Dinama: Uvode se drastične promjene, Modri će izgledati kao kombinacija dva ugledna kluba

Iako Čačićeva pozicija nije sigurna, ima dva mjeseca da uvjeri Šimića kako može provesti njegove ideje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. ožujak 2023. 14:05

Javnost o Dariju Šimiću (47) zna puno, ali njegov pogled na nogomet tek treba upoznati. A zato je doveden u Dinamo - da vodi nogometnu politiku kluba, da je dodatno unaprijedi na svim razinama. I stoga će se svaki njegov potez pomno pratiti.

Roko Šimić (19) najpoznatiji je "proizvod" kojeg je do sada lansirao u nogometu. Naravno da je Roko prošao Lokomotivinu školu nogometa i da je kroz nju stasao, ali Dario je s njim godinama individualno radio na svoj način, pripremajući ga za nogomet budućnosti. I zato je Roko već sa 17 godina postao standardni igrač Lokomotive, da bi s 18 otišao u RB Salzburg u transferu teškom četiri milijuna eura. A Salzburg je poznat kao klub koji dovodi samo moderne igrače, spremne i sposobne za težak rad, agresiju, duel, brzinu, igru bez lopte, podređenost momčadi...

Roko sve to ima. I nema sumnje da je atipičan igrač za naše podneblje, jer malo naših igrača, poglavito onih iz ofenzivnog pogona, igra nogomet na takav način.

Prije nekoliko godina Šimić je počeo individualno raditi i s Lukasom Kačavendom (20), još jednim velikim talentom Lokomotive. Lukas je živio u susjedstvu, u istoj ulici, pa mu je Dario odlučio pomoći tako što je i s njim počeo raditi. Kačavenda i Roko Šimić imaju stoga pregršt sličnosti u stilu igre. Velika energija, maksimalno traženje dubine, stalna trka i agresivnost. Dok je Šimić otišao za četiri milijuna u Salzburg, Kačavenda je na stolu imao ponudu iz Bologne tešku šest milijuna. Nije otišao jer je želio u Dinamo, u kojem bi već završio da mu se nije dogodila teška ozljeda koljena.

Rukavina je imao ponudu Salzburga

Dario Šimić već je godinama skaut Milana, ali česti odlasci u Salzburg ostavili su veliki utjecaj na njegovo poimanje nogometa. Red Bull po mnogima ima najbolju i najstrožu selekciju igrača u Europi. Možeš biti tehnički besprijekoran igrač, ali ako nemaš fizičku moć i izraženi karakter, sigurno te neće dovesti.

Realno je stoga očekivati da će Dario Šimić na sličan način raditi u Dinamu. Znamo da su Modri bili RB Salzburg prije pojave austrijskog kluba koji je sad već postavio standarde kojima se Europa svakodnevno divi. Dinamo je iz nekih razloga - bilo je i objektivnih - djelomično posustao na svom putu "brušenja" mladih igrača, jer je bitno povećao prosjek godina seniorske momčadi. U Salzburgu ćete od 20 igrača uvijek imati njih 15 mlađih od 22 godine. U Dinamu već godinama mladih nema više od dvojice, možda trojice. Danas je to samo Martin Baturina, dok se Gabrijel Rukavina tek počeo nametati. Inače, Rukavina je na stolu imao ponudu Salzburga.

Dakle, Dinamo će se pod Šimićevim vodstvom u svlačionici s vremenom bitno podmladiti, automatski i pojeftiniti po pitanju plaća, a u međuvremenu žestoko raditi na skautingu diljem Europe, pa i svijeta. Baš kako to radi i Salzburg. Šimiću su godine rada u skautskoj službi Milana donijele pregršt veza, tako da mu jačanje i širenje skautske službe ne bi trebao biti dugotrajan proces.

Drastične promjene u Akademiji

Milan je Šimiću osim brojnih veza i velikih iskustava podario i priliku da do kraja upozna mentalitet i ponašanje velikog kluba, što će mu trebati u Maksimiru, jer Dinamo je veliki klub. Šimićeva vizija Dinama trebala bi imati Salzburgove nogometne doktrine pomiješane s manirima Milana.

Naravno da će odabir trenerskih kadrova biti ključan za Šimićevo preoblikovanje Dinama na njegov način. Akademija će sigurno doživjeti drastične promjene u načinu rada, što podrazumijeva i puno novih, mladih ljudi, odgajanih na moderan nogometni način. Vidjet ćemo tko su oni.

Pisali smo već da i pozicija Ante Čačića nije više tako sigurna, ali Čačić ima dva mjeseca da radom i vizijom uvjeri Šimića kako je on taj koji će moći provesti njegove ideje. S druge strane, sigurno je i Šimiću jasno da aktualna momčad Dinama teško može igrati nogomet kakav igra RB Salzburg. Napokon, vidjeli smo ih jesenas u dvije utakmice. Salzburg je uzeo četiri boda, rekli bismo dosta sretno, ali s potpuno drugačijim načinom igre od Dinama. Modri su se oslanjali na kreativnost s loptom u nogama, a Austrijanci na kontinuirani pritisak i veliku trku u oba smjera. Za takav nogomet Dinamu će trebati vremena.

Prije nekoliko dana pisali smo o tome da Dinamo ozbiljno razmatra dovođenje Kačavende i Stojkovića. Mladi, brz, moćni i karakterni igrači. Sa Šimićevim dolaskom njihove će akcije u Maksimiru sigurno rasti. Kao i svih mladih igrača sličnog profila...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Linker
08. lipanj 2024 15:53