RANKO SUVAR Cropix
EKSPRESNA KUPOVINA

Dinamo je ozbiljno hendikepiran u play-offu za Ligu prvaka: Nameće se treća opcija - novi igrač na Maksimiru!?

Teoretski, postoji još jedna mogućnost: a ta je da Dinamo do idućeg tjedna kupi lijevog beka!
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. kolovoz 2022. 12:33

Dinamo u Ligi prvaka? Ambicije maksimirskog kluba glede plasmana u najelitnije klupsko natjecanje posve su realne. Štoviše, danas se šanse hrvatskog prvaka doimaju izraženijima nego prije nekoliko dana dok su se „modri“ pripremali za put u Norvešku i ogled protiv Bodo/Glimta.

Odakle toliki optimizam unatoč činjenici da su Zagrepčani u prvom susretu doživjeli neuspjeh (0-1)? Ponajprije na uvjerenju da Dinamo za tjedan dana u Maksimiru može izgledati značajno bolje od igre kakvu je prezentirao na sjeveru Europe. U nekim je fragmentima tijekom sezone to pokazao (posebice u ogledima s Ludogorecom, Hajdukom...). Naravno, nameće se pitanje – zašto je hrvatski prvak u Bodu odigrao „ispod očekivanja“?

Nekoliko je objektivnih čimbenika. Nakon ogleda s Hajdukom i puta za Norvešku, Dinamovoj je momčadi za pripremu utakmice s Bodom preostao samo jedan dan. To je svakako bio veći problem od terena s umjetnom travom, koji se uoči susreta najčešće spominjao. Vjerojatno je i zbog energetskog deficita igra Dinama većim dijelom susreta težila defenzivnom izričaju. U prvom poluvremenu utakmice u Bodu gotovo da i nije bilo ozbiljnijih Dinamovih napadačkih akcija. A opskurni su dojam u igri prema naprijed upotpunili ponajprije indisponirani Špikić i Drmić. Ulaskom Ivanušeca, a poglavito Petkovića, igra „modrih“ dobila je višu dimenziju.

Recenzije dosadašnjih igara momčadi Bodo/Glimta uglavnom su se svodile na zaključak: radi se o izrazito domaćinskom sastavu. Oscilacije na svom i gostujućim terenima očituju se kroz rezultate: Norvežani su tijekom dosadašnjih kvalifikacija poraženi na Farskim otocima (1-3) i u Sjevernoj Irskoj (0-1), jedino su u Litvi protiv Žalgirisa, s igračem više i na umjetnoj travi izborili neodlučan ishod (1-1).

Bodo/Glimt je ostavio dojam solidne momčadi, atipične skandinavskom poimanju nogometa. Radi se o družini koja ne „razbacuje lopte“ već jasnim sustavom igre nastoji što kraćim koridorima stići do protivničkih vratiju. Dakako, u njihovoj se izvedbi očituju evidentni limiti. No, posjeduju nekoliko „zanimljivih“ igrača, od kojih je najupečatljiviji dojam ostavio strijelac jedinog pogotka, Amahl Pellegrino. Međutim, nakon prvih 90 minuta prevladava uvjerenje kako Bodo/Glimt ne može odigrati znatno bolje od onoga što je prikazao na svom terenu. Posebice se norveški sastav nađe u problemu kada mu protivnik sputava iznošenje lopte iz zadnje linije i vrši kontinuirani pritisak na obrambeni red, evidentno najslabiji segment momčadi.

Izvjesno je, međutim, da će problema u uzvratnom susretu imati i Dinamo. Zbog žutih kartona suspendiran je Josip Mišić i na njega Ante Čačić ne može računati naredne srijede. Radi se o jednom od najbitnijih igrača u Dinamovoj igri (u sustavu 4-2-3-1). Tko će nadomjestiti Mišića? Praktički postoje samo dvije logičke opcije: Ljubičić ili Gojak!? Aktiviranjem Ljubičića u veznom redu priliku bi na poziciji lijevog beka trebao dobiti Bočkaj.

Teoretski, postoji još jedna mogućnost: da Dinamo do idućeg tjedna kupi lijevog beka! Neslužbeno, u kombinaciji je Jordan Amavi, igrač marsejskog Olympiquea na kojega trener Igor Tudor više ne računa.

No, s njim ili bez njega, Dinamovo bi se ime trebalo pojaviti u ždrijebu Lige prvaka idućeg tjedna...

Linker
27. travanj 2024 05:51