KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ANDREJ PANADIĆ ZA SN

Ništa od njemačke renesanse? ‘Dalićeva Hrvatska bi ih pobijedila, a najlakši protivnik Realu je baš Borussia‘

‘Odgovor ćemo vidjeti sljedeće sezone, ali bojim se da bi to mogao biti samo pucanj jedne godine‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. svibanj 2024. 23:19

Borussia Dortmund je u finalu Lige prvaka, a Bayer Leverkusen igrat će za pobjednika Europske lige. Doživljava li njemački klupski nogomet renesansu jer i Bayern je bio u polufinalu LP? Ili je to samo sezonski bljesak? Talijani i oni osigurali su dodatan peti klub u Ligi prvaka za sljedeću sezonu.

Andrej Panadić igrao je sedam godina u Njemačkoj, od 1994. do 2001. i prati tamošnja zbivanja. Kako on to vidi?

- Odgovor ćemo vidjeti sljedeće sezone, ali bojim se da bi to mogao biti samo pucanj jedne godine. Duže već Nijemci nemaju konstantnu na tako visokoj razini na kakvu su se sada probili - kazao nam je Panadić.

Što je pridonijelo da iskoče ove sezone?

- Bayern i Borussia Dortmund imali su problema u domaćem prvenstvu, čak su igrali jako slabo, ali kao da su se posebno orijentirali na Europu i zato su u njoj bili uspješniji. Najveće osvježenje iz Njemačke je Bayer Leverkusen. Nitko nije mislio da bi mogli tako superiorno odraditi i prvenstvo i Kup, u kojem će igrati finale, i Europu u kojoj ih čeka završnica s Atalantom. Njemačka je ove godine domaćin Europskog prvenstva, te je i to možda utjecalo te podignulo ekipe u Europi. Pritom su baš njemački reprezentativci odigrali sjajne role. Ovo je izgleda za Nijemce godina Europe, a treba znati jednu stvar - Nijemce se nikad ne smije podcijeniti!

image

Andrej Panadić

ZELJKO GRGIC/ CROPIX Cropix

Leverkusen nije izgubio niti jednu od 50 utakmica u tekućoj sezoni. On je glavna priča, neovisno što Borussia igra s Realom za prvaka kontinenta.

- Xabi Alonso je jedan od ključnih zaslužnika. Koga je on trenirao prije nego što su ga angažirali? Drugu momčad Real Sociedada! Pa onda pričajte o CV-u, o ne znam čemu... Kao, nemaš dobru biografiju, pa ne možeš dobiti kao trener jaki klub? Ne možeš vraga! Samo trebaš imati nekoga tko će te staviti na to mjesto. On je napravio fantastičnu stvar, igra kako želi, znanje i zahtjeve zna prenijeti na igrače. Imaju moćnu organizaciju igre, imaju brzinu, vidi se sve moderno što postoji. Trener je detaljan, pazi na svaku sitnicu, kad su svi mislili da će pasti, oni su se podizali. Glavne favorite su pobjeđivali kao od šale. Maestralno su odigrali s Romom u Rimu u polufinalu Europske lige. To je bilo divota za gledati bilo kome tko želi vidjeti neke nove stvari, načine na koje se igre, iznenađenja koja trener pripremi... Stalno je igrao s klasičnim napadačem, a onda je ponudio Wirtza kao "lažnu devetku". To je trener koji ima vrlo inteligentna razmišljanja, sve što isplanira ekipa dobro implementira. Nije snaga samo u treneru, ima i sjajne igrače, ali mnogima je tek sad cijena narasla. Tko je razmišljao prije o Frimpongu? Drugo je Florian Wirtz, koji je predestiniran za zvijezdu. Naš Josip Stanišić igra sjajno, potvrdio se, čak i puno zabija...

Najslabiji po rejtingu

Edin Terzić je lani na nevjerojatan način prosuo titulu u Bundesligi u zadnjem kolu, sada će biti nominalno drugi Hrvat koji će voditi klub u utakmici za prvaka Europe. Nakon Branka Zebeca s Hamburger SV-om 1980. godine. Zebec je poražen od engleskog Nottingham Forresta 1:0. Terzića, koji je zapravo njemački trener, ali majka mu je iz Osijeka, ima kontra sebe Real Madrid.

- Dortmund je napravio fenomenalnu stvar, osigurao je Njemačkoj jedan klub više u Ligi prvaka, a ako osvoji bit će i dva više. Nekad je bilo normalno da netko od Nijemaca bude u finalu, sada je to rjeđe, ali pokazali su da mogu. Siguran sam da će još više ulagati.

Kolike šanse imaju protiv Reala na Wembleyju 1. lipnja?

- Kad vidite kakvu momčad ima Real i tko ga vodi, prednost je na strani Madriđana 60:40. Objektivno, za Real je Dortmund najslabiji protivnik po rejtingu s kojim je igrao finale Lige prvaka. To što su Crno-žuti osvojili 1997. godine davna je prošlost.

Bayer Leverkusen i Atalanta igraju 22. svibnja u Dublinu finale Europske lige.

- Divim se Atalanti, oni non-stop igraju presing, stalno jedan na jedan. Fizički su nevjerojatno spremni. Drago mi je što će Luka Modrić biti protiv Edina Terzića u finalu Lige prvaka, te što će Mario Pašalić igrati protiv Josipa Stanišića u finalu Europske lige. Bitno je da ima naših. Leverkusen možda ima blagu prednost, no ipak bih kazao 50:50. Svakako nema prednost toliku kao Real. Sve se može dogoditi...

Njemački klupski nogomet ponovno je u europskom vrhu, a što će biti s reprezentacijom? Kako vidite njezine šanse na Europskom prvenstvu?

- Igra se kod njih, na svojem terenu neće se gasiti, dat će još više. Na dva posljednja svjetska prvenstva nisu prošli skupinu, što je za njih jako loše, ne bih rekao da je to Njemačka kao iz najboljih dana, ali domaćini su pa vjerujem da će biti dobri. Međutim, ne za sam vrh. Moraju polako graditi novu ekipu s mladim izbornikom Julianom Nagelsmannom.

Ako bi i Njemačka i Hrvatska bili prve u skupini, te prošle osminu finala, sastale bi se u četvrtfinalu. Biste li to voljeli?

- Zašto ne? To bi bila sjajna stvar. Super utakmica, a Hrvatska bi prošla dalje. Nisam siguran da Nijemci mogu do kraja, no nikad ih ne smiješ odbaciti - naglasio se Panadić, koji je igrao za Chemnitzer, KFC Uerdingen 05 i Hamburger SV od 1997. do 2001., kad su igrali i u Ligi prvaka. Miroslav Blažević nije mu dao šansu u hrvatskoj reprezentaciji, a prije toga je 1990. kao 21-godišnjak bio u sastavu Jugoslavije na SP-u u Italiji.

U subotu ga gledatelji na Maksimiru nisu vidjeli među dinamovcima iz sezone 1989/90. koje je predvodio kapetan Zvonimir Boban, iako je tada Panadić bio među najboljim igračima, jer bio je na vjenčanju nećaka.

Rekao sam što treba, ali me nisu poslušali

Kolo prije kraja Druge Bundeslige St. Pauli iz Hamburga osigurao je promociju u najviši rang, a daleko veći i bogatiji klub iz istoga grada Hamburger SV ostao je ispod crte - četvrti. Kako to vidi Andrej Panadić koji je četiri sezone igrao za HSV.

- Ne znam što se događa? St. Pauli je ušao, a oni nisu, to je već šesti-sedmi put. Rekao sam što trebaju napraviti, ali nisu me poslušali. Oni imaju svoje mišljenje. U klubu nikoga više ne poznajen, unutra nema nikoga iz nogometa. Ne daju šansu bivšim igračima. Uvijek krive odluke, pogrešni treneri, ma sve krivo. Unatoč tome, što je nevjerojatno, na svakoj utakmici imaju pun stadion. Trebali bi povući neke poteze - kazao je Panadić.

Linker
18. svibanj 2024 23:19