SADA SE VRAĆAJU

Zbog sukoba slavne braće raspao se jedan od najlegendarnijih bendova: Udarali se palicama, uništavali gitare...

Nakon 15 godina stanke i javnog prepiranja dvojice braće, na pozornicu će se vratiti kultni bend iz 90-ih

Članovi benda Oasis

 Mike Clarke/Afp

Petnaest godina nakon raspada je legendarna grupa Oasis objavila da se vraća u punom sastavu. Braća Liam i Noel Gallagher, koji su posljednjih godina bili u sukobu, pomirila su se te će prvi put zajedno stati na pozornicu sljedeće godine. Oasis je za ljeto 2025. najavio nastupe u Cardiffu, Manchesteru, Londonu, Edinburghu i Dublinu. Pomirenje braće Gallagher nije nešto što je itko očekivao, ali je njihova objava naišla na izrazito pozitivne reakcije, pogotovo od strane onih koji su bend i situaciju između Liama i Noela pratili od samih početaka.

Počeci u Manchesteru

Priča benda Oasis krenula je početkom 90-ih godina. Sastav se formirao u Manchesteru 1991. godine, a ubrzo su postali jedan od najpopularnijih bendova tog vremena. Svoj prvi nastup imali su 14. kolovoza 1991. godine u klubu The Boardwalk u Manchesteru. U sastavu je, na samim početcima, bilo četvero članova - Liam, Paul "Bonehead" Arthurs, Paul "Guigsy" McGuigan i Tony McCarroll. Godinu dana kasnije se bendu pridružio Noel, a kasnije i Gem Archer, Andy Bell i Alan White.

Nakon svog prvog nastupa je bend potpisao ugovor s Creation Recordsom, a u travnju 1994. su objavili prvi singl "Supersonic", koji se nalazio na albumu "Definitely Maybe", a koji je izašao nekoliko mjeseci kasnije. Bend je tada počeo privlačiti i veliku pozornost medija koji su danima pisali o prvom internacionalnom nastupu benda u Amsterdamu. Isti su nastup propustili jer su ih deportirali nazad u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što su se u pijanom stanju potukli na trajektu.

image

Članovi benda Oasis

Mike Clarke/Afp

Ogroman uspjeh prvog albuma

Njihov prvi album "Definitely Maybe" doživio je ogroman uspjeh. Postao je najbrže prodavani album u povijesti britanskih top ljestvica, a na njemu su se našle pjesme kao što su "Rock ‘n‘ Roll Star" te "Cigarettes & Alcohol and Live Forever". Bend je usred svog velikog uspjeha krenuo snimati drugi studijski album, "(What‘s The Story) Morning Glory). Tada su krenuli i prvi problemi u odnosu Noela i Liama. Braća su se potukla u jednom kafiću, a tada je Noel svog brata udario s palicom za kriket.

image

Noel Gallagher i Liam Gallagher

Pa Wire/press Association Images/Pa Images/Profimedia/

Sukob braće

Ubrzo je Noel prvi put napustio bend. Tijekom jednog nastupa u Los Angelesu je Liam krenuo vrijeđati film i bacio tamburin na svog brata. Noel je odjurio s pozornice te nestao na nekoliko dana. Vratio se, a incident su opisali u pjesmi "Talk Tonight". Početkom 1995. godine je bend osvojio nagradu NME za najbolji bend godine, najbolji album godine te najbolji singl. Nekoliko mjeseci kasnije su objavili album "(What‘s The Story) Morning Glory?" zbog kojeg su se proslavili diljem cijelog svijeta. Isti je album prodan u 12 milijuna primjeraka, a postao je i peti najprodavaniji album svih vremena u Britaniji. S ovog su albuma proizašli neki od najvećih hitova Oasisa svih vremena, uključujući "Wonderwall" i "Don‘t Look Back In Anger".

Unatoč tomu što su ih sada znali diljem cijelog svijeta, tenzije između članova benda nisu nestale. Oasis je bio najavljen kao izvođač u emisiji "MTV Unplugged show" krajem kolovoza 1996. godine. Kratko prije nastupa je Liam odustao od nastupa zbog bolesti, a ostatak benda je nastupao.

image

Liam i Noel Gallagher

Jose Jordan/Afp

"Liam neće biti s nama jer ima grlobolju, tako da ste zapeli s ružnom četvorkom", rekao je Noel na nastupu. Iako im se nije pridružio na pozornici, Liam je sve slušao iz publike te im cijelo vrijeme nešto dovikivao. Bend je najavio i američku turneju, s koje se Liam povukao u posljednji trenutak.

"Liam je morao odustati u posljednjoj minuti kako bi riješio privatnu stvar", rekli su tada iz Creation Recordsa. Tada je prodao svoju kuću, ostavio svoju suprugu bez doma pa se pridružio bendu na turneji tri dana nakon početka. Turneja je pak bila otkazana nakon dva tjedna.

image

Noel Gallagher,Andy Bell i Liam Gallagher,

Mike Clarke/Afp

Česte svađe

Sastav je 2000. godine krenuo na turneju po Europi, a nastup u Španjolskoj su morali otkazati jer je njihov bubnjar Alan White ozlijedio ruku. Drugi su članovi benda tu večer počeli piti, a nakon brojnih pića su se Liam i Noel ponovno posvađali. Liam je navodno doveo u pitanje to je li Noelova kći Anais zaista njegova. Noel je Liama napao te napustio bend po drugi put. Drugi su članovi nastavili turneju bez njega. Problemi su se nastavili i 2002. godine kad se Liam potukao s policajcem u jednom kafiću i izgubio nekoliko zubi. Bend je morao otkazati nastupe u Njemačkoj. Tri godine kasnije je Liam napustio pozornicu tijekom nastupa u Imoli u Italiji. "Naučio sam da, umjesto da se posvađam s njim i potučemo se, radim na njegovoj psihologiji i on se potpuno boji mene sad", rekao je tada Noel.

Lijepe riječi za svog brata Noel nije imao ni nekoliko godina kasnije. "On je najljući čovjek kojeg ćete ikad upoznati. On je kao čovjek s vilicom u svijetu juhi", rekao je tada za Q magazin, a kasnije je izjavio da bi mu "život bio lakši bez Oasisa".

image

Liam i Noel Gallagher

Giuseppe Aresu/Shutterstock Editorial/Profimedia

Svađe, sukobi...

Krajem kolovoza 2009. godine je bend trebao nastupati na jednom festivalu, ali su otkazali kratko prije nastupa jer je Liam navodno imao laringitis. Noel je tada rekao kako je njegov brat mamuran, nakon čega ga je Liam tužio. Brat mu se ispričao, a Liam je odustao od tužbe. Ovo je bio početak kraja za legendarni bend.

Samo nekoliko dana kasnije su se braća posvađala prije nastupa u Parizu. Liam je oštetio bratovu gitaru, što je njega jako naljutilo. Nastup je bio otkazan, kao i ostatak turneje, a Noel je podijelio vijest da više nije član benda. "S malo tuge i velikim olakšanjem vam moram reći da sam večeras napustio Oasis. Ljudi će pisati i govoriti što žele, ali jednostavno nisam mogao raditi s Liamom više niti jedan dan", poručio je tada. Noel je kasnije rekao kako je njihova cijela svađa krenula zbog reklame koju je Liam napravio za brend Pretty Green. "Bilo mi je dosta kad su se Liam i Bonehead, i ovo je istina, počeli svađati oko kožne jakne. Uopće se ne šalim", rekao je. Liam je nakon raspada Oasisa započeo novi bend s Gemom Archerom, Andyjem Bellom i Chrisom Sharrockom, bivšim članovima Oasisa. Bend je nazvao Beady Eyes, a objavili su dva albuma. Godinu dana nakon raspada je Noel započeo svoju solo karijeru.

image

Liam i Noel Gallagher

Avalon.red/Avalon/Profimedia

Ponovno okupljanje

U kolovozu 2012. godine je Liam nastupao sa svojim bendom na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara, na kojoj je pjevao "Wonderwall": Noel je kratko nakon rekao kako su organizatori trebali pitati njega za dopuštenje kako bi mogli koristiti tu pjesmu. Kratko nakon je rekao da se bend više nikad neće okupiti. Međutim, 2014. godine se raspao i Beady Eye, što je potaknulo nagađanja da će se Oasis ponovno okupiti. Potom je Noel, 2015., za ponovno okupljanje Oasisa rekao: "Nikad ne reci nikad". Braća su se nastavila svađati javno, a prije tri godine je Noel rekao da bi se Oasisu ponovno pridružio za 100 milijuna funti. Liam je pak rekao da bi to učinio besplatno.

image

Noel and Liam Gallagher

Mxn/Solarpix/Profimedia

Nekoliko godina kasnije su glasine o ponovnom okupljanju postale sve češće i glasnije. Prije nekoliko dana su se pojavila šuškanja u glazbenoj industriji da će se Oasis ponovno sastati i nastupiti u Heaton Parku u Manchesteru te na stadionu Wembley. Potom su se pojavile i glasine da će bend nastupati na Glastonbury festivalu sljedeće godine, a iste su sada potvrdili članovi benda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 16:34