KALUŠKI ORKESTAR

Ukrajina promijenila predstavnika za Eurosong: ‘U ovim teškim vremenima, potrudit ćemo se predstaviti cijelom svijetu‘

Ukrajinu je na Eurosongu ove godine trebala predstavljati Alina Pash, no ona je odustala od natjecanja zbog skandala s Krimom

Kaluški orkestar

 Screenshot Youtube

Iako su Ukrajinci u vojnom sukobu s Rusijom, organizacijski odbor Vidbira (ukrajinski nacionalni izborni proces za Euroviziju) odlučio je da će Kaluški orkestar predstavljati svoju naciju na Eurosongu u Torinu u svibnju.

Pjevač Oleh Psiuk bio je oduševljen kad je čuo sretnu vijest.

"Zahvalni smo svima koji su nas podržali u finalu nacionalnog izbora za Euroviziju 2022. i dali nam prvo mjesto u SMS glasovanju. Obećavamo svakom Ukrajincu da ćemo opravdati izbor. U teškim vremenima za našu zemlju, potrudit ćemo se da se predstavimo cijelom svijetu. Dakle, spremni smo predstavljati Ukrajinu cijeloj Europi", izjavio je.

Bend je završio na drugom mjestu na tamošnjoj inačici Dore, ali je osvojio glasove od javnog glasanja.

Ukrajinu je, naime, na Eurosongu ove godine trebala s pjesmom "Tini zabutykh predkiv" ("Sjene zaboravljenih predaka") predstavljati Alina Pash, no pjevačica je na Instagramu objavila kako je odustala od natjecanja.

"Ne želim sudjelovati u ovom virtualnom ratu i mržnji. Ne želim više biti u ovoj prljavoj priči. Teška srca povlačim svoju kandidaturu za predstavnicu Ukrajine na Eurosongu. Zaista mi je žao. Želim se zahvaliti svima koji me podržavaju", istaknula je pjevačica u objavi.

Skandal je počeo nakon što je u javnost procurila informacija da je Alina 2015. godine posjetila Krim. Nakon toga su je počeli napadati na društvenim mrežama i prijetiti joj. Poručili su joj da je neprijatelj Ukrajine, a razlog svemu su tenzije između Rusije i Ukrajine o kojima bruji čitav svijet posljednjih dana, ali i načini na koje se smije posjetiti poluotok.

Naime, posjet Krimu ima stroga pravila o tome kako ljudi mogu tamo putovati. Ukrajinci i stranci smiju putovati samo preko službenih kopnenih kontrolnih točaka, a protuzakonito je, prema ukrajinskom zakonu, putovati na Krim preko Rusije. Zbog cjelokupne situacije ukrajinska nacionalna televizija diskvalificirala je Alinu Pash za Eurosong po njezinoj želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:10