ZVIJEZDA JE ROĐENA

Tko je Aya Nakamura? Francuskinja zadivila svijet na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu i našla se na meti desničara

29-godišnjakinja rođena je u Maliju i najstarija je od petero djece u obitelji zapadnoafričkih pripovjedača

Aya Nakamura je u ovom trenutku najveća francuska glazbena zvijezda nove generacije

 /Tom Nicholson/shutterstock Editorial/profimedia

Sjajna izvedba i još sjajnija pojava Aye Nakamure, francuske pop pjevačice, u svjetlucavoj zlatnoj odjeći tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, zaintrigirala je mnoge. Zvijezda koja vlada francuskim top listama izvela je svoje dvije hit pjesme - "Pookie" i "Djadja" te kao treću "For Me Formidable" legendarnog Charlesa Aznavoura. Njezinu izvedbu na Pont des Arts, mostu koji je neizostavna turistička točka Pariza, pratio je orkestar Francuske republikanske garde.

Nakon toga o Nakamuri su se raspisali svi; od uglednog Washington Posta pa sve do manjih lokalnih medija, premda je Aya sa svojom popularnošću već prešla granice Francuske. Ipak njezino ime i lik nije postalo toliko poznato da bi je baš znali svi, što će se bez sumnje promijeniti nakon ovih Olimpijskih igara.

image

Nastup Aye Nakamure u Parizu

Esa Alexander/Afp
image

Nastup Aye Nakamure u Parizu

Gabriel Bouys/Afp
image

Nastup Aye Nakamure u Parizu

Esa Alexander/Afp

Nakamura, intrigantna 29-godišnjakinja rođena je u Maliju i najstarija je od petero braće i sestara u obitelji griota, zapadnoafričkih pripovjedača. S obitelji je kao dijete emigrirala u Francusku i odrasla u predgrađu Pariza, piše Washington Post. Zahtjev za francusko državljanstvo podnijela je tek kao odrasla osoba i dobila ga je u svibnju 2021. Danas je jedna je od najpopularnijih francuskih umjetnica: nagrađivana pjevačica poznata po miješanju afrobeatea i R&B-a s tekstovima prožetim slengom. Ima čak pet pjesama broj 1 u Francuskoj, uključujući "Djadju" iz 2018., koja joj je donijela međunarodni uspjeh.

Prije nego što je Coachella 2020. ukinuta, potvrđen je njezin nastup na tom kultnom festivalu, a nakon toga postala je i jedna od rijetkih izvođača koji su izveli virtualni koncert na Fortniteu. Uz francuske glazbene nagrade, prikupila je više nominacija za najbolju međunarodnu izvođačicu na BET Awardsu, kao i zaradila svojim video spotovima gotovo četiri milijarde pregleda na YouTubeu.

image

Aya Nakamura

Joel Saget/Afp

No ta priča o uspjehu imigrantice koja je stigla u Francusku u potrazi za boljim životom sa svojom obitelji iz države u zapadnoj Africi, nije se dojmila svih. Prema izvješćima francuskih medija, neke krajnje desničarske skupine u Europi na rasističkoj osnovi vrijeđale su Nakamuru uoči njezina nastupa i obrušile se na odluku organizatora da joj dopuste predstavljati Francusku na Olimpijskim igrama. Francuski predsjednik Emmanuel Macron uzvratio je kako se pjevačica obraća dobrom broju francuskih sugrađana i kako misli da je apsolutno na pravom, itekako zasluženom mjestu na ceremoniji, navodi The Guardian. Inače, njezino umjetničko ime inspirirano je Hirom Nakamurom, likom iz NBC-jeve dramske serije "Heroji".

image

Aya Nakamura

Miguel Medina/Afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 00:19