MNOGI JE KRITIZIRAJU

Surogat majčinstvo Šukerove bivše izazvalo potres na španjolskoj političkoj sceni: ‘To je ilegalno!‘

Ženska tijela ne bi se trebala kupovati niti ‘iznajmljivati‘ kako bi se zadovoljile nečije želje, rekao je ministar Felix Bolaños

Ana Obregón

 Oscar Gonzalez/Nurphoto Via AFP

Nakon što je 68-godišnjoj španjolskoj glumici Ani Obregón u Sjedinjenim Američkim Državama surogat majka rodila dijete, u njezinoj domovini izbila je prava politička bura - kritike na račun ministara pljušte na sve strane, a vladajuće se opet poziva da se hitno preispita sporna dugogodišnja zabrana surogat majčinstva.

Podsjetimo, časopis ¡Hola! nedavno je objavio fotografiju na kojoj Obregón drži novorođenče ispred bolnice u Miamiju. Inače, glumici je prije tri godine od raka preminuo jedini sin, Aless Lequio.

- Svjetlo puno ljubavi ušlo je u moju tamu. Nikad više neću biti sama. Opet sam živa - napisala je na društvenim mrežama Ana, inače bivša djevojka našeg umirovljenog nogometaša Davora Šukera.

O njezinu majčinstvu odmah su se oglasili i neki španjolski političari, prenosi The Guardian.

- Surogat majčinstvo je praksa koja nije legalna u Španjolskoj. To je kod nas zakonski priznato kao oblik nasilja nad ženama - izjavila je ministrica jednakosti i zastupnica Podemosa, Irene Montero. Ukazala je i na profil žena koje uglavnom postaju surogat majke.

- Postoje li predrasude prema siromašnim ženama? Definitivno. Ne možemo zaboraviti njihovu stvarnost - dodala je. S njom se slaže i nekoliko ministara iz Socijalističke stranke, koja se nastoji pozicionirati kao nepokolebljiva braniteljica prava žena u Španjolskoj.

- Ženska tijela ne bi se trebala kupovati niti ‘iznajmljivati‘ kako bi se zadovoljile nečije želje - rekao je Felix Bolaños, ministar za predsjedništvo, a ministrica proračuna, María Jesús Montero, surogat majčinstvo opisala je kao "još jedan način iskorištavanja ženskih tijela".

No ovakvo stajalište vlade odbacila je udruga Son Nuestros Hijos (Oni su naša djeca), koja predstavlja više od 700 obitelji koje su tražile surogat majčinstvo u zemljama poput Kanade i SAD-a u kojima je ta praksa legalna.

- Vladajući se ponašaju kao da narušavamo ženu i njezin integritet, a uopće nije tako. Žena ima pravo na izbor. Ona kontrolira svoje tijelo i donosi odluke - rekao je Santiago García, koji trenutačno očekuje drugo dijete preko surogata u SAD-u.

Spomenuta udruga već dugo zahtijeva da Španjolska regulira surogat majčinstvo, opisujući ga kao jednu od rijetkih realnih opcija za LGBT i samohrane roditelje te parove koji su neplodni.

- Trenutačno se u regiji Madrid na usvajanje čeka oko 15 godina - upozorio je García.

Španjolska konzervativna stranka Ciudadanos u srijedu je u priopćenju istaknula kako su uvijek branili surogat majčinstvo.

- Pojačat ćemo svoje napore da se ta praksa legalizira u Španjolskoj. da će obnoviti svoje napore da legalizira tu praksu u Španjolskoj. Mi kao stranka nastojat ćemo predložiti zakon o ‘altruističkom‘ surogat majčinstvu, koje ne uključuje nikakvu vrstu financijske naknade - rekla je Patricia Guasp.

Inače, Španjolci koji odu u inozemstvo kako bi putem surogat majčinstva dobili djecu nisu kažnjeni ni na koji način. Istodobno, o toj temi naveliko se raspravlja i u Italiji. Tamošnja konzervativna većina najavila je kako će tražiti kazneni progon onih koji odu u inozemstvo kako bi dobili dijete putem surogat majčinstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:29