NOVI ŽIVOT

Što se dogodilo Andreji Pejić? Nekada je žarila i palila modnim pistama, a pogledajte ju danas

Najpoznatiji svjetski transrodni model gradi filmsku karijeru, a na društvenim mrežama bavi se politikom i društvenim pitanjima

Andreja Pejić

 Profimedia/

Film "Daliland", biopic o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Salvadoru Daliju - i svakako kralju ekscentričnosti, kritičare i publiku nije baš bacio u ekstazu. Ocjene su mu osrednje - na IMDb-u je dogurao do 6,4 od 10, na Metacriticu ima 58 posto, na Rotten Tomatoes samo 40 posto.

image

Daliland, film u kojem glumi Andreja Pejić

Bankside films

Filmu nije pomogla ni kontroverza: La Fundació Dalí, ustanova koja upravlja njegovom ostavštinom i trima muzejima u Kataloniji, nakon njegove rujanske premijere javila se s prigovorom da oni nisu dali odobrenje za prikazivanje filma koji je režirala Mary Harron, poznata po "Američkom psihu" i "Zloglasnoj Bettie Page". Oglasili su se nakon što je on premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu. Iz produkcije "Dalilanda" reagirali su rekavši kako je film "kompleksan i pozitivan portret Dalija čiji lik i djelo duboko poštuju" te da ne uključuje nikakav materijal zaštićen autorskim i drugim pravima. "Sve što smo napravili bilo je u okviru našeg prava da napravimo film i ispričamo priču" - rekli su.

image

Andreja Pejic u na filmskom festival u Torontu

Reynaud Julien/aps-medias/abaca/Abaca Press/Profimedia

O filmu u kojem glavnu ulogu ima Ben Kingsley (kojeg kritičari hvale) će se, ako ništa drugo, i dalje govoriti zbog tog sukoba, ali i činjenice da se u njemu pojavljuje Andreja Pejić i to u ulozi Amande Lear. Nakon mnogo vremena Andreja se pojavila u javnosti. Najpoznatiji transrodni supermodel na svijetu, pionirka transrodnog pokreta u modnoj industriji, danas je gotovo neprepoznatljiva, živi daleko od modnih pista i reflektora. Mnogo je toga napravila prva - bila je prvi transrodni model na naslovnici muškog magazina GQ, prva na naslovnici Voguea, a prije toga Ellea, Marie Clairea, Harper‘s Bazaara i L‘Officiela... Prošle je godine također postala jedan od prvih transmodela koji je osigurao ugovor za reklamiranje kozmetike, sklopivši ugovor s kozmetičkom linijom Make Up For Ever.

image

Andreja Pejić 2015. godine na modnoj reviji

-/Mondadori/Profimedia

Andreja (31), rođena u Bosni i Hercegovini, odrasla u Australiji, sada živi u Los Angelesu. Nema više plave kose, a jedino mjesto na kojem je javnost redovito može vidjeti su društvene mreže. Umjesto najnovijih haute couture outfita i sjajnih naslovnica, objavljuje fotografije u trenirci, bez šminke.

Nekadašnja modna superzvijezda, ljubimica dizajnera koja se podvrgnula operaciji promjene spola 2013. godine, novu karijeru gradi u filmu. Zasad se pojavila u nizu malih, nezavisnih uradaka, uključujući triler "The Other Me" iz 2022. i komediju "Habit" iz 2021. s Bellom Thorne u glavnoj ulozi. Debitirala je 2019. godine u filmu "Djevojka u paukovoj mreži".

Uloga Amande Lear, gay ikone i osobe za koju mnogi i danas misle da je rođena kao muškarac, oduševila je Andreju, a Andreja kao Amanda, Dalijeva muza, kritičare. Primjerice, u Varietyju su posebno istaknuli njezinu izvedbu u ulozi "Dalijeve ljubavnice Amande, transrodne ljepotice s promuklim glasom".

image

Andreja Pejić, naslovnica magazina GQ

Screenshot/instagram

Kada ne radi, Andreja osim opuštenih fotografija iz svakodnevice, na društvenim mrežama objavljuje i video-klipove u kojima iznosi svoje mišljenje o njoj bitnim temama - od covid-19 u vrijeme pandemije do rata u Ukrajini, poruka podrške transrodnoj zviždačici Chelsea Manning i osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu - ali i svoje političke stavove.

Ima tu i pomalo bizarnog sadržaja poput oštrih kritika "kapitalističke elite" i najava "revolucije" koja će "kapitalističku elitu i njihove sluge više srednje klase baciti na koljena. Prestat će čitati svoje glupe horoskope i glupe cijene dionica i morat će za štošta odgovarati".

Za sebe kaže da je "umjetnica socijalističkih stavova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:27