DEAN ASLETT O POZNATIMA

Slavni britanski stilist: ‘Najviše sam se bojao Joan Collins, zastrašujuća je. David Beckham je skroman, za razliku od Victorije‘

Britanski stilist i glazbenik Dean Aslett slavi 30 godina otkako je obukao Liz Hurley u Versaceovu haljinu i postao ‘čovjek ziherica‘. Tim je povodom progovorio o mnogima s kojima je surađivao

Elizabeth Hurley

 Topham/Upp/Topfoto/Profimedia/Topham/upp/topfoto/profimedia

Stilist zvijezda showbiza i britanske kraljevske obitelji Dean Aslett uskoro slavi važnu obljetnicu - 30 godina otkako je za mladu starletu Elizabeth Hurley odabrao "haljinu sa zihericama" Giannija Versacea. Nju je Liz nosila na premijeri filma "Četiri vjenčanja i jedan sprovod" u kojem je glavnu ulogu imao njezin tadašnji dečko Hugh Grant.

Gianni Versace imao je u svojem opusu mnogo bitnih komada, no ta mega seksi crna haljina izazvala je buru raznih osjećaja nakon što su fotografije s premijere popularne romantične komedije krenule u svijet. Neo-punk kreacija od svile i likre, sa zlatnim sigurnosnim iglama koje tkaninu pridržavaju na pravim mjestima, smjelim dubokim dekolteom i tankim naramenicama, visoko izrezana na bedru, bila je i ostala ultimativni seksi outfit, jedan od modnih simbola 1990-ih.

image

Dean Aslett, stilist i glazbenik

/Pr/quietstorm Music

Tijekom godina, mnogi će se kreatori referirati na nju u svojim uracima, a Donatella Versace i razni kreativni direktori Versacea vraćat će ziherice na scenu prisjećajući se Giannija koji je preminuo 1997. godine, ubrzo nakon što ga je Andrew Cunanan upucao u glavu na stepenicame pred njegovom vilom u Miamiju.

Dean Aslett i Versace nisu bili prijatelji, no on se pukim slučajem zatekao na odmoru u Miamiju u to vrijeme. U predvorju kina naletio je na Versacea.

- Nije znao odakle sam mu poznat pa sam rekao da sam ja Dean iz londonskog dućana. "La Deana!" povikao je. Volio je feminizirati sva imena. Popričali smo i rekao je da moram za vikend doći k njemu na piće. Sljedeći dan u hotelu sam upalio TV i vidio da je ubijen. - prisjetio se Aslett za Daily Mail - Tada sam dao i izjavu za FBI.

Za haljinu sa sigurnosnim iglama se, kako je više puta ispričao, odlučio u posljednji tren, a dobro je došla i činjenica da je bio (i ostao) "spretan sa zihericama".

Bila je 1994. godina, a on je bio voditelj ženskog odjela Versaceova dućana u Londonu. Tada mu je šef rekao kako ga je Hugh Grant nazvao sav u panici, s pitanjem može li Versace posuditi njegovoj djevojci, tada nepoznatoj glumici Liz Hurley, haljinu za premijeru.

- U to doba niste posuđivali haljine tek tako. Ona je bila nepoznata, a on je inzistirao da im nešto pošaljemo. Rekao sam da to neće biti moguće zbog vremenskog ograničenja, ali i da nema mnogo toga što bismo posudili bez plaćanja. - prisjetio se stilist.

Na kraju su obadvoje došli u trgovinu i Aslett se sjeća kako ju je morao provesti pokraj svih mogućih oprava koje ne može dobiti na posudbu nego bi ih morala platiti.

image

Haljina princeze Diane i haljina sa sigurnosnim iglama na izložbi Versacea

Sari Gustafsson/Afp/Profimedia/Sari Gustafsson/afp/profimedia

- A onda smo je odjenuli tu haljinu. Savršeno joj je pristajala, što je bila čista sreća jer nije bilo vremena za preinake. Ostalo je povijest - rekao je - Bila je u svim medijima, dobila je angažmane u reklamama. Karijera joj je krenula. Ništa ne bi bilo bez te haljine. A Versace je postao još zanimljiviji.

Godinama je bio ponosan na svoju ulogu sive eminencije u velikoj modnoj priči.

- Haljinu je probala jer je bila jedna od tek nekoliko uzoraka koje bismo posudili, a k tome malo je kome dobro stajala i bila je komplicirana. A znam i da smo bili pri dnu njihove liste želja, no nitko drugi nije želio pristati na posudbu pa su završili kod nas.

Stilist je otkrio i što je mislio o haljini.

- Najiskrenije, osobno ne bih baš naginjao prema kolekciji s gomilom ziherica. U to vrijeme Versace je krenuo u nekom vrlo seksi, drskom smjeru. Malo previše seksi ako me pitate. Onako, više je to "dama noći". Gianni je znao biti iznimno elegantan, no ovo je bio drugi smjer.

Liz je u njoj izgledala sjajno, a Aslettu je bila jako draga. Mnogo manje mu se sviđao Grant koji nije prestao pričati na telefon.

- Grozno ponašanje. Cijelo vrijeme je šetkao okolo, nervozno i razgovarao na jedan od onih mobitela veličine cigle. Vikao je, prostačio - Ne znam o čemu se radilo, no to nije bio način ponašanja u showroomu modne kuće koja surađuje s princezom Dianom. Da netko uđe i svjedoči tome... Imao sam 23 godine tada. Danas bih ga izbacio.

Tijekom godina, živcirale su ga različite verzije priča o Versaceovoj haljini, a posebno ona koje su se najviše držali glumica i njezin bivši dečko. Po njoj je Liz dobila haljinu od dizajnera u zaštitnoj bijeloj vreći i probala je u svojem tadašnjem skromnom stanu u kojem nije bilo velikog ogledala.

image

Hugh Grant i Elizabeth Hurley

Topfoto/Upp/Topfoto/Profimedia/Topfoto/upp/topfoto/profimedia

- Točno je da je haljina otišla iz trgovine u bijeloj zaštitnoj vreći. Želio sam je zapakirati u jednu od naših crnih vrećica s baršunastom vrpcom, no šef mi je rekao: "Dosta si napravio za njih. Stavi je u vreću". No, proba je definitvno bila u dućanu. A Hugh je bio tamo i njegovo tadašnje ponašanje zauvijek će utjecati na moje mišljenje o njemu. - kazao je i dodao da je odlučio ispričati svoju verziju priče o haljini koja mu je priskrbila nadimak "čovjek ziherica", nakon desetak godina.

Surađivao je i sa Selfridgesom radeći kao osobni kupac i stilist i sreo Liz Hurley.

- Pitala me:"Odakle se poznajemo, dragi?". Rekao sam: "Ja sam Dean, ja sam vas obukao u onu haljinu". Nije se više smiješila. Bilo bi lijepo dobiti barem zagrljaj, no ona je postala jako hladna - prisjetio se.

Osim Versacea, Dean Aslett radio je za Gucci, Pradu, bio osobni kupac za mnoge poznate ljude i mogao bi napisati podeblju knjigu o svojim iskustvima. Uz modnu ima i glazbenu karijeru pod vlastitom etiketom Quietmusic.

Njegov talent i znanje o modi osjetili se i u Kensingtonskoj palači, gdje je pomagao pokojnoj princezi Diani u stilskim izborima, a jednom prilikom je "klečao pred njom" jer je morao provjeriti duljinu njezine svečane haljine. Također, desetak godina kasnije, udijelio je mnoge modne savjete princu Williamu, a jednom ga i pratio u božićnoj kupovini.

- Nije bio kao njegova majka, ne toliko prijateljski nastrojen, nego mnogo ozbiljniji. Znate, starija osoba u mladenačkoj odjeći. - rekao je nedavno za Daily Mail i objasnio što je William kupio - Kraljevska obitelj čudna je oko poklona. Nije bilo ništa svjetlucavo i ništa skupo. Ne mogu otkriti, no uglavnom se radilo o CD-ima i DVD-ima. Sjećam se, recimo, da je jedne godine baki, kraljici Elizabeti, William kupio set DVD-a serije Dr. Who. Tada je Christopher Eccleston bio Doktor.

S Versaceom je kao osobni kupac surađivao u doba kada su slavni plaćali za svoju odjeću. Danas mnoge zvijezde, što on smatra gadljivim, očekuju sve besplatno.

- Tada su plaćali i to u kešu. Kada sam radio u Versaceu, Elton John bi došao sa svojim menadžerom Johnom Reidom koji je nosio torbu s kešom, zavezanu lisicama za njegovu ruku. Jedan put je unutra bilo 45.000 funti. Dobili su popust od 35 posto, no potrošili su enormno puno novca. Elton je kupio sve u tri primjerka, za svaki njegov dom. A jednom sam morao letjeti u Atlantu, zbog nečeg što je želio imati i vratiti se iste večeri.

No, Elton John nije najveća diva među njegovim klijentima. Ta titula pripada Joan Collins.

- Ona je zastrašujuća. Imala je usta Marilyn Monroe, ali oči Kaligule. A jezik toliko oštar da ste se bojali da će vam njime prerezati vrat. Nekoliko puta sam bio na tapeti. - kazao je Aslett.

image

Sting, princeza Diana i Elton John na sprovodu Giannija Versacea

No Credit/Sipa Press/Profimedia/No Credit/sipa Press/profimedia

David Beckham je, po njegovu mišljenju "divan čovjek, prizemljen i slava ga nije promijenila". No, Victorija Beckham, koju je upoznao otprilike 1996. godine kada je bila jako simpatična, jest.

- Susreli smo se nekoliko godina kasnije i bila je samoj sebi jako važna, nešto kao Anna Wintour. Tamne naočale. Ljudi se mijenjaju. Često to vidite.

Sjeća se i nekih velikih zvijezda koje ne želi imenovati - jedne koja je napisala nevažeći ček za cipele, druge koja je redovito vraćala stvari u trgovinu iako Versace nije imao povrata.

- Mnoge su bile nošene. Jednom je tražila određenu haljinu i vratila nakon par dana s objašnjenjem da joj ne odgovara. Otvorio sam par dana kasnije jedan magazin i vidio je na fotografiji u toj haljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:14