UDAR KREMLJA

Ruski mediji tvrde da je kralj Charles mrtav, vijest preplavila društvene mreže: Britanci ekspresno reagirali

‘Kralj Velike Britanije Charles III preminuo je u dobi od 75 godina‘, izvijestio je ruski dnevnik Sputnik

Kralj Charles

 Jonathan Brady/Afp

Britansko veleposlanstvo u Ukrajini danas je bilo prisiljeno dati službenu izjavu kojom potvrđuje da je kralj Charles III još živ nakon što su ruski mediji tvrdili da je umro, piše Daily Mail.

Mnoštvo ruskih stranica s vijestima i s njima povezanih računa na društvenim mrežama izvijestilo je ranije danas da je kralj umro u dobi od 75 godina od posljedica komplikacija raka, pozivajući se na neimenovane ‘medijske‘ izvore u neobjašnjivom nizu objava.

Ovo se dogodilo nakon što je društvenim mrežama kružila slika očito lažne izjave iz Buckinghamske palače koja izvješćuje o Charlesovoj ‘neočekivanoj smrti‘.

‘Kralj Velike Britanije Charles III preminuo je u dobi od 75 godina, kaže se u medijskim izvješćima‘, izvijestio je ruski dnevnik Sputnik.

Nekoliko minuta kasnije njihove su objave ažurirane jer su bili prisiljeni promijeniti priču, nakon što je potvrđeno da kralj zapravo nije mrtav.

Veleposlanstvo Velike Britanije u Kijevu podijelilo je obavijest na društvenim mrežama koja glasi: ‘Želimo vas obavijestiti da su vijesti o smrti kralja Charlesa III lažne.‘

Nekoliko istaknutih medija objavilo je lažnu vijest, ali nije odmah bilo jasno jesu li pogriješili ili iza toga izravno stoji propagandni stroj Vladimira Putina.

Telegram kanal britanskog veleposlanstva objavio je obavijest na ruskom kako bi naglasio da su izvješća lažna.

Čak se i glasnogovornica ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Marija Zaharova pridružila svojom objavom: ‘London izgleda jadno.‘

Ruska državna novinska kuća RIA Novosti ispravila je svoje ranije izvješće priznajući da se temelji na ‘glasinama‘, navodeći: ‘Tiskovna služba Buckinghamske palače demantirala je glasine RIA Novosti o smrti kralja Charlesa III.

‘On nastavlja voditi službene i privatne poslove.‘

‘Informacija o Charlesovoj smrti pojavila se prije nekog vremena u mnogim ruskim izvorima. ‘Osnova za to bila je izvjesna poruka čije se autorstvo pripisuje Buckinghamskoj palači i za koju se, očito, pokazalo da je lažna.‘

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je priča lažna.

Službene novine Kremlja Rossiyskaya Gazeta, koje izdaje Putinova vlada, napisale su: ‘Kralj Charles III nastavlja obavljati poslovne i privatne poslove, rekla je Buckinghamska palača.

‘Prethodno su mnogi Telegram kanali objavili neprovjerene i lažne informacije o smrti monarha.‘, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:19