RANI RADOVI

Procurila stara fotka Lepe Brene: U oskudnom kostimu na sceni ‘jaše‘ glazbenika iz svog benda

Mediji su se također neki dan prisjetili obilježiti i 41. godišnjicu trenutka kada je samu sebe nogom nokautirala na sceni

Lepa Brena

 Ranko Suvar/Cropix

Rani radovi - stoji na Instagram stranici Estradnog vremeplova uz davnu fotografiju najveće jugoslavenske zvijezde snimljenu početkom osamdesetih u jednoj kafani u kojoj je tada nastupala Lepa Brena. Pjevačica (koja je početkom ove godine već rasprodala tri svoja prosinačka koncerta u Areni Zagreb nakon čega je najavila i četvrti nastup) snimljena je u oskudnom kostimu dok na sceni ‘jaše‘ glazbenika iz svog benda, a upravo su takve fotografije i obilježile početak njene karijere.

Bivša košarkašica, rođena 20. listopada 1960. u Brčkom, umjesto studija medicine (o čemu su maštali njeni roditelji) odlučila se za glazbenu karijeru pa se priključila Lira bendu (grupa se kasnije prozvala Slatki greh), te počela nastupati u hotelu Park u Novom Sadu. Pjevala je tada, ispričala je za magazin Žena, od rock and rolla do narodnjaka, a nastupala je u izazovnim kostimima koje joj je šivala mama.

- Majka nije bila oduševljena dužinom mojih haljinica za koje sam sama radila skice, ali me je slušala. Liza Minelli je nastupala u halterima, Tina Turner u mini suknjama. Ja sam željela biti poput njih, nisam željela podilaziti lažnom moralu i sramiti se vlastitog tijela - kazala je Lepa Brena, čiji počeci nisu bili lagani.

- Kada smo pjevali u jednom hotelu gde je radio konobar kome su rekli da će doći Brena (tada još nisam bila Lepa Brena), čula sam kako je rekao: ‘Ja sam očekivao da će doći pjevačica, a došla je trafo-stanica‘ - ispričala je pjevačica za koju je cijela bivša Jugoslavija čula 1981. godine zahvaljujući pjesmi ‘Čačak‘, odnosno gostovanju u televizijskom showu Milovana Ilića Minimaksa.

image

Lepa Brena

Ranko Suvar/Cropix

U kratkoj majici i bermudama sa svojim sastavom Slatki greh sudjelovala je tada na snimanju emisije, no njihova je izvedba izbačena te naknadno upotrebljena u ‘Nedjeljnom popodnevu sa Minimaksom‘, koji se zapravo želio našaliti na račun stasite 21-godišnjakinje (visoka je 178 centimetara). Šala mu nije uspjela, umjesto toga svi su ‘poludjeli‘ za Lepom Brenom čiji je album ‘Čačak, Čačak‘ prodan u 340.000 primjeraka. Nakon toga uslijedili su LP ‘Mile voli disko‘ (780.000 primjeraka), te singlica ‘Sitnije cile, sitnije‘ prodana u 800.000 primjeraka...

Lepa Brena tada postaje najveća zvijezda bivše države, čija slava ni danas ne tamni, pa su se tako mediji neki dan prisjetili obilježiti i 41. godišnjicu trenutka kada je samu sebe nogom nokautirala na sceni. Zbilo se to 23. ožujka 1983. godine u Mostaru, gdje je na pozornici tijekom izvedbe hita ‘Duge noge za igranje‘, toliko jako podigla nogu u zrak, da je nogom udarila o vlastitu glavu nakon čega se srušila na bini. Taj njezin nastup još uvijek je pravi hit na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:26