TUŽE PAPPARAZE

Princ Harry, Elton John i Liz Hurley u ratu s tabloidima: ‘Stavljali ste nam bube u auto i pratili nas...‘

Ovo je loše orkestirani pokušaj zvijezda da nas uvuku u skandal star 30 godina, tvrde iz tvrtke koja je vlasnik Daily Maila

Elizabeth Hurley

 Face To Face/Profimedia/

Princ Harry, Elton John i Elizabeth Hurley samo su neke od brojnih svjetskih zvijezda koje su pokrenule veliku sudsku tužbu protiv novinske grupe Associated Newspapers, inače vlasnika poznatog britanskog tabloida Daily Mail zbog teškog kršenja privatnosti. Između ostalog optužili su ih za ‘odvratne kriminalne aktivnosti‘.

Pravni podnesci otkrivaju da su barunica Doreen Lawrence, princ Harry, Elton John, filmski redatelj David Furnish, glumice Elizabeth Hurley i Sadie Frost optužili novinsku grupu da su protuzakonito unajmljivali privatne istražitelje da im tajno postave prislušne uređaje u automobile i domove, naručivali pojedince da ih potajno prisluškuju i snimaju privatne telefonske razgovore, potplaćivali policajce, lažno se predstavljali radi dobivanja medicinskih podataka iz privatnih bolnica te manipulirali da bi se domogli podataka o financijama.

image

Sir Elton John i princ Harry

Dutch/The Photo One/Profimedia/Dutch/The Photo One/Profimedia

Navedene filmske i pjevačke zvijezde su izjavile da za ta djela smatraju pojedinačno novinare, a mnogi od njih su danas na visokim položajima, moćni i utjecajni ljudi. Glasnogovornik novinske grupe odgovorio je na optužbe i odmah opovrgnuo klevete.

- U potpunosti i nedvosmisleno opovrgavamo ove besmislene klevete za koje se čini da nisu ništa više od unaprijed planiranog i orkestriranog pokušaja uvlačenja Maila u skandal s hakiranjem telefona koji se odnosi na članke stare i do 30 godina, kaže.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa prethodno su tužili Associated Newspaper Limited i u srpnju ove godine te pobijedili na sudu nakon što je presuđeno da su komentari objavljeni u novinama ‘The Mail on Sunday‘ o prinčevoj tužbi protiv Ministarstva unutarnjih poslova uistinu bili klevetnički.

U veljači ove godine novine su objavile priču pod naslovom ‘Ekskluzivno: Kako je princ Harry pokušao zadržati u tajnosti svoju pravnu borbu s vladom oko policijskih tjelohranitelja‘, a u presudi je sudac Matthew James Nicklin utvrdio da su dijelovi članka u tužbi klevetnički. Objasnio je da članak ne dokazuje da je Harry ‘nastojao zadržati svoju ‘pravnu bitku‘ s vladom u tajnosti, iako se tako može iščitati u naslovu.

Godine 2021. Harryjeva supruga Meghan Markle također je pobijedila na slučaju zbog povrede privatnosti na Visokom sudu također protiv novina ‘The Mail on Sunday‘ zbog objave ‘osobnoga i privatnoga‘ rukom pisanoga pisma njenom otuđenom ocu, Thomasu Markleu.

image

Princ Harry i Meghan Markle

Danny Lawson/Afp

Vojvotkinja je u izjavi zahvalila svom suprugu i majci Doriji Ragland na podršci te istaknula kako je ‘zahvalna sudovima što su Associated Newspapers i ‘The Mail on Sunday‘ pozvali na odgovornost za njihove nezakonite i dehumanizirajuće postupke‘.

Vojvotkinja je tužila novine zbog kršenja autorskih prava, povrede privatnosti te kršenja Zakona o zaštiti podataka zbog članka u kojima su prikazani dijelovi pisma koje je napisala svom ocu u kolovozu 2018.

Samu Markle je tužila njena polusestra Samantha Markle zbog njena intervjua s poznatom voditeljicom Oprah Winfrey 2021. te materijala objavljenoga u biografiji ‘Finding Freedom‘ o Sussexima.

Međutim, njen odvjetnički tim je uzvratio tvrdeći da su Meghanine izjave o njenom odnosu s polusestrom ‘isključivo mišljenje, a također istinito mišljenje‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18