U 80. GODINI

Preminuo je Tony Sirico, glumac iz ‘Obitelji Soprano‘: ‘Nedostajat ćeš, prijatelju‘

Nije bio naročito poznat prije svoje nagle slave, koju je postigao ulogom kapetana u kriminalnoj obitelji Tonyja Soprana

Tony Sirico

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Glumac Tony Sirico, koji je igrao ulogu simpatičnog, no okrutnog gangstera Paulieja Walnutsa u HBO-ovoj seriji "Obitelj Soprano", a često je glumio i u filmovima Woodyja Allena, preminuo je u petak u dobi od 79 godina, rekli su članovi njegove obitelji.

Sirico je igrao jednu od glavnih uloga u HBO-ovoj drami koja je s emitiranjem započela 1999. godine i rano postala utjecajnim hitom u takozvanom zlatnom dobu televizije.

Premda je igrao manje uloge u šest filmova Woodyja Allena od 1994. do 2016., Sirico nije bio naročito poznat prije svoje nagle slave, koju je postigao ulogom kapetana u kriminalnoj obitelji Tonyja Soprana, protagonista serije, kojeg je utjelovio pokojni James Gandolfini.

Lik Paulieja Walnutsa bio je okorjeli kriminalac koji je povremeno iskazivao dobrotu, a katkad je gledateljima pružao svojevrsno komično olakšanje pogrešno izgovarajući riječi, no također je bio vječno odan svom šefu.

"Ličnost veća od života i na ekranu i izvan ekrana. Mnogo ćeš mi nedostajati, prijatelju", napisao je njegov kolega iz serije Steven Van Zandt na Twitteru.

Sirico je često igrao američke gangstere talijanskog porijekla, uključujući i manju ulogu u filmu "Dobri momci", popularnom hitu redatelja Martina Scorcesea iz 1990. Sirico je također skrenuo u komediju, posudivši glas Vinnyju, psu koji govori, u animiranoj seriji "Obiteljski čovjek".

Glumio je u filmovima Woodyja Allena poput "Meci iznad Broadwaya" iz 1994., "Moćna Afrodita" iz 1995., "Svi kažu volim te" iz 1996., "Razarajući Harry" iz 1997., "Superstar" iz 1998., a nakon slave iz "Obitelji Soprano", glumio je i u filmu "Café Society" iz 2016.

"S velikom žalošću, no s ogromnim ponosom, ljubavlju i mnogo lijepih uspomena, obitelj Gennara Anthonyja ‘Tonyja‘ Sirica vas želi obavijestiti o njegovoj smrti 8. srpnja 2022. ujutro", napisao je na Facebooku njegov brat Robert Sirico, rimokatolički svećenik.

Nadživjelo ga je dvoje djece i brojni unuci, braća, nećakinja, nećaci i drugi, rekao je njegov brat.

Uzrok smrti nije bio objavljen.

Rođen u njujorškoj četvrti Brooklyn 29. srpnja 1942., Sirico je 20 mjeseci proveo u zatvoru zbog nezakonitog posjedovanja oružja ranih 1970-ih godina, prema internetskoj bazi podataka o filmovima IMDB.com.

Njegova prva uloga bila je u filmu "Crazy Joe" iz 1974. o mafijašu Joeyju Gallu, no njegova najpoznatija je bila ona iz HBO-ove serije, čiji je tvorac David Chase.

"Kad sam prvi put pročitao scenarij Davida Chasea, znao sam da je (nešto) posebno. To je ono što sam tražio čitavog života... Odmah sam znao da je to uloga za (koju je vrijedno) ubiti", rekao je Sirico, prema IMDB-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:15