KONTROVERZNI ZAKON

'POZIVAJU NA BOJKOT IZRAELA, KAZNITE IH!' Novozelanđanke nagovorile pjevačicu hrvatskih korijena da otkaže nastup u Tel Avivu, sada će im se suditi!

Lorde
 Profimedia, AKM-GSI

Izraelski pravni centar Shurat HaDin, nevladina organizacija koja se bavi zastupanjem prava žrtava terorizma i izraelskih interesa, pozvao se na kontroverzni izraelski zakon iz 2011. u tužbi protiv dvije Novozelanđanke, koje okrivljuju da su nagovorile svjetski slavnu novozelandsku zvijezdu Lorde da odustane od nastupa u Izraelu iz političkih razloga.

To će biti prvi slučaj korištenja tog zakona koji omogućava privatne tužbe protiv bilo koga tko bi pozvao na bojkot Izraela i ukoliko taj poziv dovede do bojkota, izraelski sud može dosuditi odštetu bez obzira na kojem kraju svijeta živi optuženik.

Na udaru tog zakona, za koji su kritičari ocijenili da može zagušiti slobodu izražavanja, sada će se naći dvije Novozelanđanke, Židovka Justine Sachs i Palestinka Nadia Abu-Shanab, koje su prošle godine napisale pismo Lorde, pjevačici hrvatskih korijena, i pozvale je da "zauzme stav" i "pridruži se umjetničkog bojkotu Izraela". Lorde je putem Twittera odgovorila na pismo porukom da je o tome razgovarala s mnogo ljudi i da razmatra sve mogućnosti, te dodala: "Hvala što me educirate, i ja učim cijelo vrijeme također". Nekoliko dana kasnije otkazala je nastup.

Organizacija Shurat HaDin u utorak je na sudu u Jeruzalemu podnijela tužbu u ime troje Izraelaca koji su željeli ići na otkazani koncert Lorde, te traže 13 tisuća dolara odštete.

Kontroverzni zakon samo je jedna u nizu mjera koje je Izrael poduzeo u posljednjih nekoliko godina boreći se sa međunarodnim "grassroots" pokretom koji zagovara bojkot i sankcije protiv izraelske države.

Lorde je pak posljednjih dana ponovno pod pozornošću javnosti, otkako je proteklog vikenda odbila nastupiti u dijelu programa dodjela nagrada Grammy, jer je ispalo da je jedina nominirana glazbenica u kategoriji albuma godine kojoj organizatori dodjele nisu ponudili solistički nastup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:53