THEY/THEM

Pobjednik Eurosonga deklarira se kao nebinarna osoba, znate li što to znači?

Neki naši jezikoslovci napominju da je hrvatski prijevod tih zamjenica neupotrebljiv jer mi u trećem licu imamo po tri oblika

Nemo

 Tobias Schwarz/Afp

Dvoje sudionika ovogodišnjeg Eurosonga izjašnjavaju se kao nebinarne osobe. Pobjednik Nemo iz Švicarske i Bambie Thug iz Irske. Pritom je Nemo uoči Eurosonga istaknuo da njegova pjesma "The Code" govori o njegovom putovanju do shvaćanja da nije ni muškarac ni žena.

"Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", rekao je Nemo.

Izraz "nebinarni" može značiti različite stvari, no prvenstveno se koristi za opisivanje nekoga čiji se rodni identitet ne može opisati isključivo kao žena ili muškarac, objašnjavaju stručnjaci. Stoga nebinarne osobe mogu u svom rodnom izražavanju ispoljavati kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijedno.

Mogu se identificirati kao poseban treći rod, mogu imati više rodova, biti bez roda ili imati promjenjiv rodni identitet. Obično se nebinarnost uključuje u širu ideju transrodnosti koja podrazumijeva sve ljude čiji se rod ne poklapa s pri rođenju dodijeljenim spolom. Rodni identitet, napominje literatura, u ovom je slučaju odvojen od seksualne ili romantične orijentacije pa nebinarne osobe mogu imati različite seksualne orijentacije.

image

Nemo

Tobias Schwarz/Afp

Pobjednik Nemo zato kaže da je "razbio kod", misleći na binarni kod klasifikacije samo dvaju rodova. "Ovo je za sve ljude koji se osjećaju drugačije i koji će, nadam se, kao i ja, razbiti kod i biti slobodni biti svoji, stvarati umjetnost i boriti se za mir, toleranciju i jednakost", rekao je Nemo nakon pobjede.

Iako se čini kao noviji fenomen, nebinarnost je postojala u raznim kulturama tijekom ljudske povijesti, napominju stručnjaci. Nebinarne osobe se spominju u antici, u američkim indijanskim plemenima, kao i u Kama-Sutri.

Unatoč tome, priznavanje nebinarnih osoba i njihova identiteta širom svijeta ide sporo. Neke zemlje poput Urugvaja, Islanda, Argentine i Australije zakonski priznaju nebinarne identitete, kao i, zanimljivo, Nepal - iz kojeg u Hrvatsku dolazi veliki broj stranih radnika. Hrvatska, ali i većina zemalja svijeta, priznaju samo dva tradicionalna roda, što znači da nebinarnim osobama nije dopušteno imati željenu rodnu oznaku na svojim dokumentima ili osobnim iskaznicama.

Problemi također nastaju prilikom oslovljavanja jer nebinarne osobe, kao Nemo, traže da ih se oslovljava s "they/them/theirs". U hrvatskom prijevodu oni/njih/njihov. Međutim, neki naši jezikoslovci napominju da je hrvatski prijevod tih zamjenica neupotrebljiv jer mi u trećem licu imamo po tri oblika (on, ona, ono; oni, one, ona). Pritom ni srednji rod ne funkcionira jer, kažu jezikoslovci, nosi konotacije nevažnosti.

Irska predstavnica Bambie Thug također se izjašnjava kao nebinarna osoba, a nakon završetka Eurosonga rekla je da "su nebinarni pobijedili".

"Jako sam ponosna na sve nas u top 10 koji se borimo protiv svega što se događalo behind the scenes. Bilo je teško i strašno. Ponosna sam i samo želim reći - mi smo Eurosong, EBU nije Eurosong, jebeš EBU. Uopće me ne zanimaju, jebeš EBU. Tu je zajednica, ljubav, moć svih nas. Narod je rekao svoje, queersi dolaze, nebinarni su jebeno pobijedili", rekla je u suzama.

image

Bambie Thug

Tobias Schwarz/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:34