NOVI FAVORIT EUROSONGA

Ovo je Švicarac zbog kojeg su svi zaboravili na Lasagnu: ‘Nebinarna sam osoba, reper koji svira violinu...‘

Nemo će pjevati ‘The Code‘ u Švedskoj u svibnju, a pjesma je izabrana bez održavanja izbora

Nemo Mettler

 Instagram/nemothings/

Dosad je naš predstavnik na Eurosongu Baby Lasagna imao najviše šanse na kladionicama za pobjedu na tom natjecanju. U ponedjeljak ujutro došlo je do promjene. Naime, dijelimo prvo mjesto po šansama za pobjedu sa Švicarskom i njezinim izvođačem Nemom sa 16%. Ove promjene dogodile su se nakon PrePartiyja Eurosonga u Madridu koji se održao tijekom vikenda.

Tko je Nemo iz Švicarske?

Nemo Mettler pjevat će na Eurosongu pjesmu "The Code" koja je inspirirana djelomično i stvarnim životom, kaže. Nemo se deklarira kao nebinarna osoba, odnosno ne deklarira se kao ni muško ni žensko, već kao "they/them", odnosno "oni".

Nemo (25) je švicarski glazbenik, pjevač i reper koji se može pohvaliti znanjima sviranja violine, klavira i bubnjeva. Stvara žanrove rapa, hip hopa i popa. Izdao je tri EP-a do sad na njemačkom i engleskom jeziku u svojih devet godina karijere. Najuspješnija mu je pjesma "Du" iz 2017. Natjecao se u showu "The Masked Singer" gdje je završio na petom mjestu.

Švicarska nije imala izbor za pjesmu koja će ih predstavljati na Eurosongu, već je "The Code" izabran interno. Prijavile su se prijavile 472 pjesme, a pobjedničku su birala tri žirija: žiri švicarske publike, žiri međunarodne publike i međunarodni stručni žiri od 25 članova.

"The Code govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", kaže Nemo.

"Nevjerojatna je čast moći predstavljati Švicarsku na Eurosongu. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao queer osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu", zaključuje Nemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:26