ZAMJERKA EBU-U

Oštra poruka iz Rumunjske nakon poništenja glasova: ‘Razmišljamo o povlačenju s Eurosonga i sudskoj tužbi‘

Istaknuli su da su Švedska, Australija i Belgija također glasale jedna za drugu, ali njihovo ponašanje nije smatrano nepravilnim

WRS na Eurosongu

 Marco Bertorello/AFP

Drama oko ovogodišnjeg izdanja Eurosonga i dalje ne prestaje. Naime, nakon što je Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila razloge zašto je odbacila glasove iz šest zemalja (Gruzije, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Azerbajdžana i San Marina), oglasila se rumunjska TV kuća TVR i zaprijetila povlačenjem s ovog popularnog natjecanja.

Također navode da bi mogli pokrenuti i pravni postupak protiv EBU-a, prenosi Wiwibloggs.

Rumunjska optužuje EBU da je neravnomjerno primjenjivao svoj 'netransparentni' algoritam, sankcionirajući neke zemlje, dok je drugima dopuštao da razmjenjuju glasove.

Istaknuli su da su Švedska, Australija i Belgija također glasale jedna za drugu, ali njihovo ponašanje nije smatrano nepravilnim te one nisu sankcionirane. Točnije:

Australija je dala 12 bodova Švedskoj, 8 bodova Belgiji.

Belgija je dala 10 bodova Švedskoj, 8 bodova Australiji.

Švedska je dala 12 bodova Australiji, 8 bodova Belgiji.

Smatraju da se tu radi o dvostrukim standardima.

U priopćenju također navode da razmišljaju o povlačenju s natjecanja jer je učinjena nepovratna šteta njihovu ugledu. "Nakon stvorene situacije i slike o javnoj televiziji, predstavnici TVR-a razmatraju povlačenje Rumunjske s budućih Eurosonga, kao i sudski postupak protiv organizatora događaja", stoji u priopćenju, prenosi Wiwibloggs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:37