NISU ZADOVOLJENI UVJETI

Organizatori Eurovizije prelomili: ‘Prevelik je rizik, Ukrajina neće biti domaćin natjecanja‘

Zaključak je da Ukrajina ne može biti domaćin jer Ukrajinska medijska kuća ne može jamčiti sigurnost i izvedbu natjecanja

Kalush Orchestra

 Jens Buttner/Dpa Picture-alliance Via AFP

Organizator Eurovizije kazao je da postoji "velik" rizik od zračnih napada u Ukrajini uz "visok" rizik od velikog broja žrtava, zbog čega nisu zadovoljeni "nužni zahtjevi" za održavanje natjecanja iduće godine u zemlji pobjednici.

Ukrajinski predstavnik Kaluš orkestar (Kalush Orchestra) pobijedio je u natjecanju u Torinu u Italiji ove godine, a prema tradiciji zemlja koja pobijedi postaje domaćinom natjecanja sljedeće godine.

Ipak, Europska unija za radioteleviziju (EBU) objavila je da je nakon "cjelovite procjene i provjere provedivosti" zaključila da Ukrajina ne može biti domaćin jer Ukrajinska medijska kuća UA:PBC ne može jamčiti sigurnost i izvedbu.

EBU je u četvrtak kazao da "u potpunosti razumije razočaranost", no da su se pri odluci vodili odgovornošću za sigurnost svih koji rade i sudjeluju u događaju "kojega planiranje mora odmah početi u zemlji u kojoj se održava", kaže se u izvješću.

Preseljenje u slučaju više sile

"Najmanje 10 tisuća ljudi radi na Eurosongu", što uključuje osoblje i novinare.

"Očekuje se i dolazak 30 tisuća pratitelja. Njihova dobrobit naša je glavna briga."

"Pravila Pjesme Eurovizije, oko kojih se sve medijske kuće slažu, jasno kažu da se događaj smije preseliti u slučaju više sile, kao što je trenutačni rat."

"Također smo uzeli u obzir komentar glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je kazao da bi rat u Ukrajini "mogao trajati godinama", kaže EBU.

Zaključili su da je odluka o preseljenju događaja u drugu državu donesena, te da traju rasprave o pogodnoj lokaciji za sljedeće natjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:08