DRAGA ENGLESKA

Od tragedije promašenog penala do ‘nježne revolucije‘: Izbornik Engleske dobit će svoju predstavu

Glavna uloga je, piše BBC, dodijeljena glumcu Josephu Fiennesu, dobro poznatom zlikovcu iz hit serije "Sluškinjina priče"

Gareth Southgate

 Owen Humphreys/Pa Images/Profimedia/Owen Humphreys/pa Images/profimedia

Izbornik engleske nogometne reprezentacije Gareth Southgate dobit će svoju predstavu nazvanu "Draga Engleska". Glavna uloga je, piše BBC, dodijeljena glumcu Josephu Fiennesu, dobro poznatom zlikovcu iz hit serije "Sluškinjina priče". To zapravo i ne čudi jer Fiennes i Southgate fizički prilično sliče, a naravno pored toga Fiennes je i vrlo uspješan glumac međunarodne karijere. "Dear England" koja će na kazališne daske Nacionalnog kazališta Olivier stići 10. lipnja predstava je o pritisku jedanaesteraca, a pisac James Graham rekao je da će s njom istaknuti i nježnu revoluciju u kulturi momčadi otkako je ona povjerena Southgateu.

image

Joseph Fiennes i Harry Kane

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Inspirirana je Southgateovim putovanjem od njegovog neslavnog promašaja jedanaesteraca za Englesku 1996., što je dovelo do ispadanja reprezentacije u polufinalu Eura od Njemačke. Na prvu bi se pomislilo da je u pitanju ono tipično britansko ruganje, ali nije. Ideja je da se vidi koliko je taj događaj utjecao na promjenu poimanja muškosti. Graham se nada da će ovim komadom ispitati identitet nogometnog tima, ali i same zemlje.

"Mislim da je ono što se dogodilo engleskoj nogometnoj reprezentaciji u proteklih šest godina bilo uistinu izvanredno. Tek sada počinjemo shvaćati Garethovu nježnu revoluciju.", rekao je nagrađivani pisac za BBC News.

Southgate je preuzeo ulogu kada je engleska momčad bila na apsolutno najnižoj razini 2016. usred njihove egzistencijalne krize dok je u pozadini bilo glasanje o Brexitu.

Novi menadžer, uz pomoć psihologinje Pippe Grange, počeo je "postavljati velika pitanja o identitetu" i o tome kako se njegovi igrači mogu osloboditi tereta prošlosti, posebno u pogledu užasnog rezultata Engleske u pucanju jedanaesteraca.

"Evidentno sve počiva na onom što je Southgate doživio na Euru 1996., kada je osjetio svu težinu te povijesti i pritisak i očekivanja u trenutku kad je promašio jedanaesterac. 22 godine kasnije, on je taj koji je razbio kletvu jedanaesteraca za englesku nogometnu reprezentaciju, omogućivši im da po prvi put pobijede u izvođenju jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu.", rekao je pisac.

"Draga Engleska" koja je svoje ime dobila po otvorenom pismu koje je Southgate napisao engleskim navijačima 2021., također će se dotaknuti nekih "duhova i demona" iz nedavne prošlosti, dodao je Graham, govoreći o rasističkom zlostavljanju engleskih igrača koji su promašili penale na Euru 2020.

image

Gareth Southgate i

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Uloge igrača poput Marcusa Rashforda i Harryja Kanea tek treba podijeliti, a onu glavnu producenti su odlučili dati velikom međunarodnom imenu - Fiennesu koji osim izgleda dijeli s izbornikom i dob, obojica imaju 52 godine.

"Joseph je jedan od naših sjajnih glumaca, a već neko vrijeme nije bio na pozornici. Zajedno smo se šalili on, ja i redatelj - da bi bilo za očekivati da njegov povratak na pozornicu bude s ulogama poput Henryja V. ili Kralja Leara, a ne Garetha! Ali mislim da ona ima taj razmjer, tu epsku kvalitetu u nevjerojatnom liku Garetha Southgatea. Nadam se da je to ono što je privuklo Josepha ovoj ulozi.", zaključio je Graham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:58