KRALJ EUROSONGA

Njegov torzo i ljepota zanose žene, ali ne i tetovaža kojom otkriva vezanost za majku

Kako je finalna večer natjecanja za pjesmu Eurovizije ulične svirače iz Rima pretvorila u megazvijezde
Damiano David
 Vladimir Astapkovich/Sputnik/Profimedia

Italija slavi! Koliko god vole isticati kako im je Sanremo bitniji od Eurosonga, La Repubblica jučer piše: "Pobjednički Måneskin je energičan, slobodan i strastven! Njihova pjesma nesumnjivo je bila najbolja na eurovizijskoj dugoj glazbenoj večeri!"

Corriere della Sera podsjeća kako su talijanski rockeri pjesmom "Zitti e buoni" u svoju domovinu vratili trofej za kojim Italija čezne od 1990. Ističu da je ovo tek treća pobjeda Italije na Eurosongu: prva pobjednica bila je 1964. Gigliola Cinquetti, s pjesmom "Non ho l'età (per amarti)", dok je Toto Cutugno pobijedio 1990. u Zagrebu s "Insieme".

- U Rottredamu je ove godine europska stvarnost postao rimski bend sastavljen od uličnih umjetnika koji su zaplakali od radosti i potom nazdravili šampanjcem kada je objavljena njihova pobjeda - javlja La Stampa, i otkriva kako su pobjednici u samom finalu Eurosonga, nakon proglašenja, izveli necenzuriranu verziju pjesme, s podosta psovki u stihovima.

Zaplet oko droge

RAI je sasvim spreman za organizaciju Eurosonga 2022., rečeno je na pobjedničkoj press konferenciji, na kojoj se pričalo i o tome drogiraju li se pjevač Damiano David, basistkinja Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi i bubnjar Ethan Torchio koji zajedno nastupaju od 2016., a 2017. su se natjecali u X Factoru i osvojili drugo mjesto.

Naime, Damiano David, frontmen benda, tijekom natjecanja snimljen je nagnut nad stol, kao da šmrče drogu, što je on oštro demantirao:

- Ne koristim droge! Zaista smo protiv droga i nikad nismo koristili kokain. Spremni smo na testiranje jer nemamo što skrivati - rekao je Damiano, koji je pobjedu posvetio svojoj mami, ali i obitelji, prijateljima, fanovima. Žene nije spominjao, no mnoge su spominjale njega, jer im se dopao 22-godišnji 185 centimetara visok mladić iz Rima, koji je tijekom Eurosonga u više navrata pokazao goli mišićavi torzo, prepun tetovaža.

Među najupečatljivijim je ona utisnuta iznad njegove prsne kosti na kojoj se koči natpis "Il ballo della vita" (ples života), napravljena 2018. uoči izlaska drugog istoimenog albuma Måneskina. Uz nju, malo niže sa strane je dao tetovirati riječi "Boys don't cry" s prekriženim "don't", referirajući se na pjesmu benda The Cure, kako bi naglasio da su i muškarci emotivni.

image
Kenzo Tribouillard/AFP

Na trbuhu ima tetovirano drvo jabuke iz čije se sredine pomalja zmija s račvastim jezikom čime se referira na iskonski grijeh iz Knjige Postanka, dok mu je na desnoj ruci tetoviran natpis "Mama", te crteži gole djevojke raspuštene kose, trnovite ruže i srca.

Ono što nismo mogli vidjeti na Eurosongu su tetovaže zlatnih krila iznad Damianovih prepona, natpis "Kiss this" na njegovoj stražnjici, te crtež njegovog lika s krunom od trnja na glavi što mu se koči na bedru. No, dobro, bit će prilike jer Måneskin, obećali su, kreće na turneju čim se za to steknu epidemiološki uvjeti.

Dotad, za dame koje su Damiana Davida proglasile najzgodnijim muškarcem na Eurosongu, kažimo kako on nikada nije potvrdio ljubavnu vezu s talijanskom glumicom Giorgiom Solari (s kojom je, pišu talijanski mediji, posljednje četiri godine), ali je objasnio kakve žene ga mogu privući:

- Nemam svoj tip žene, svaku vrstu tijela smatram lijepom. Volim vrlo mršave djevojke s malim grudima, ali zategnutih tijela. Volim i djevojke s izraženim oblinama i velikim grudima. Volim lijepe djevojke, a ljepota može biti subjektivna - kazao je Damiano David, koji se dopao i jednoj od srpskih eurovizijskih predstavnica, crnokosoj Sanji Vučić koja ga je nazvala "prelijepim".

Kreveti u garderobi

Srbija je inače na Eurosongu završila na petnaestom mjestu, a djevojke iz skupine Hurricane (Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić), s pjesmom "Loco Loco" jedine su s područja bivše Jugoslavije glatko prošle u eurovizijsko finale. Svojim nastupom malo koga su ostavile ravnodušnim, a inozemni novinari uspoređivali su ih s Beyonce.

- Osjećale smo da je cijeli Balkan uz nas. Nama je uspjeh bio već i ulazak u finale, nakon toga samo nam je nebo bilo granica. Puno nam je značilo što je u Rotterdam doputovala i naša eurovizijska pobjednica iz 2007. godine, Marija Šerifović, kao naša velika podrška - rekle su nam djevojke iz benda Hurricane.

One su, otkrile su nam, u garderobu u Ahoy Areni donijele krevete na kojima su znale drijemati između mnogih eurovizijskih proba. Publiku su osvojile zaraznom energijom, svojim dugim kosama (šefica srpske delegacije Anja Rogljić ističe da sve tri pjevačice imaju "svoju" kosu, s tek ponekom ekstenzijom), ali i kostimima koje im je napravio Splićanin s beogradskom adresom, kreator Boris Kargotić, za čiju su odjeću i nakit osim pop dive Madonne "zapele" i Nicki Minaj, Rihanna, Lady Gaga, Beyonce...

Sve to zajedno "kupilo" je hrvatsku publiku koja je grupi Hurricane dodijelila maksimalnih dvanaest eurovizijskih bodova (deset bodova publika je dala Talijanima, Ukrajini osam, Francuskoj sedam, Finskoj 6, Švicarskoj 5, Islandu 4, Rusiji 3, Azerjbajdžanu 2, dok smo Albaniji dali jedan bod), a dopalo se i žiriju koji im je dao solidnih sedam bodova (članovi našeg žirija bili su Denis Dumančić, Luka Nižetić, Nika Turković, Antonia Matković Šerić i Monika Lelas Halambek, a Italiji su dali 12 bodova, Islandu 10, Švicarskoj 8, Srbiji 7, Francuskoj 6, Izraelu 5, Rusiji 4, Malti 3, Litvi 2, te Portugalu 1 bod).

Premda je finale gledala iz svoje hotelske sobe u Rotterdamu, o hrvatskoj predstavnici Albini Grčić ponovo su se jučer raspisali portali koji se bave Eurosongom. Jer, u nedjelju rano ujutro objavljeni su rezultati glasanja žirija i publike u dva eurovizijska polufinala, pa se doznalo da nam je finale izmaklo "za dlaku". Albina i "Tick Tock" su naime u svojem polufinalu osvojili 11. mjesto s ukupno osvojenih 110 bodova. Do finala nam je nedostajalo samo 5 bodova, a 10. je mjesto u polufinalu zauzeo norveški predstavnik Tix. Hrvatska je prošlog utorka osvojila 53 boda od publike i 57 bodova od žirija.

Zbrajanje glasova

Wiwibloggs, jedan od najpopularnijih portala posvećenih Eurosongu, jučer piše kako je Albina dobila dovoljno bodova i od žirija i od publike za prolazak u finale. Naime, u našoj polufinalnoj večeri bili smo deveti po televotingu, a deseti po glasovima žirija. No, kada su se glasovi žirija i publike zbrojili, pretekli su nas Belgija i Švedska (zemlje koje su po televotingu dobile manje poena od Hrvatske), odnosno Azerbajdžan i Norveška koji su dobili manje glasova žirija nego Albina.

- Prelijepa Albina kvalificirala se za finale s obje pojedinačne ljestvice, no prvi put u povijesti Eurosonga zbrojem tih ljestvica nije imala dovoljno bodova za finale - piše Wiwibloggs o Albini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:08