PROZVALE PETORKU

Nakon što je ženama oduzeto pravo na pobačaj, slavne pjevačice popele se na pozornicu i poručile sucima: ‘F*** you!‘

Posvetile su je petorici sudaca Vrhovnog suda koji su glasovali za poništenje presude Roe protiv Wadea iz 1973.

Olivia Rodrigo na Glastonbury festivalu

 Andy Buchanan/AFP

Američka glumica i pjevačica Olivia Rodrigo poručila je sucima američkog Vrhovnog suda - 'je*** se', i to doslovno tijekom nastupa na Glastonbury festivalu.

Pjevačica je na pozornici izvela pjesmu 'F***k you' zajedno s Lily Allen, a posvetile su je petorici sudaca Vrhovnog suda koji su glasovali za poništenje presude Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je jamčila legalan pobačaj u cijeloj zemlji.

"Toliko žena i toliko djevojaka umrijet će zbog ovoga. Slomljena sam i prestravljena. Ovu sljedeću pjesmu željela bih posvetiti petorici članova Vrhovnog suda koji su nam pokazali da im na kraju krajeva doista nije stalo do slobode", poručila je 19-godišnja Rodrigo s pozornice Glastonburyja i nastavila: "Pjesma je za suce Samuela Alita, Clarencea Thomasa, Neila Gorsucha, Amy Coney Barrett i Bretta Kavanaugha. Mrzimo vas! Mrzimo vas."

image

Lily Allen i Olivia Rodrigo

Screenshot Instagram

Njih su dvije zatim izvele hit britanske pjevačice iz 2009. godine, a Rodrigo je bila vrlo uzbuđena zbog toga što nastupa s glazbenicom kojoj se divi.

"Ovo je zapravo moj prvi nastup na Glastonburyju i još imam priliku dijeliti pozornicu s Lily, meni je ovo najveće ostvarenje snova. No, istovremeno mi je i srce slomljeno zbog toga što se jučer dogodilo u Americi", poručila je pjevačica, koja se ne može pomiriti s odlukom Vrhovnog suda o ukidanju ustavnog prava na pobačaj.

image

Lily Allen i Olivia Rodrigo

Screenshot Instagram

Posljednjih 49 godina pobačaji su bili legalni u Sjedinjenim Državama pod pretpostavkom da svaka osoba ima pravo sama odabrati što će učiniti sa svojim tijelom. Države imaju pravo donijeti vlastite zakone o pobačaju, a Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri i Južna Dakota već su zabranili pobačaj otkako je donesena ova odluka.

Poznata pjevačica Taylor Swift bila je jedna od slavnih osoba koje su se oglasile na društvenim mrežama te je dodala da je 'apsolutno užasnuta time što se trenutno događa' i da ih je ta 'odluka, nakon toliko desetljeća borbe za prava žena na vlastita tijela, lišila tog osnovnog prava.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:36