USPOMENE

Mohamed Al Fayed sebe je krivio za smrt sina i Lady Di: ‘Nikad si neću oprostiti što sam pristao na Dodijev plan...‘

Poznati novinar Andrew Neil u posebnoj se kolumni prisjetio svojeg bivišeg poslodavca koji je preminuo 30. kolovoza

Diana i Dodi Al Fayed u liftu hotela Ritz malo prije tragične smrti

 -/Ferrari/Profimedia/-/ferrari/profimedia

Svake godine od 1997., u danima prije i nakon godišnjice smrti princeze Diane, britanski ali i drugi mediji bave se njezinim preranim i tragičnim odlaskom. I iako se čini da se nakon 25 godina nema više ništa novo za reći, neka nova priča, iz nekog novog kuta ipak se pojavi oko tog zadnjeg kolovoškog dana.

Bogati biznismen Mohamed Al Fayed, otac Dodija Al Fayeda, muškarca s kojim je princeza Diana bila u vezi posljednjih mjeseci svojeg života i koji je poginuo u istoj nesreći, često je 31. kolovoza obilježio nekim novim tvrdnjama i teorijama zavjere. Ove godine, dan prije godišnjice, Al Fayed, čovjek koji je do posljednjeg trenutka tugovao za sinom, preminuo je u svojem londonskom domu, u 94. godini života. Javnost je to doznala 1. rujna.

Daily Mail je sada objavio specijalnu kolumnu jednog od najpoznatijih novinara na Otoku, Andrewa Neila, bivšeg glavnog urednika The Sunday Timesa, šefa na BBC-ju i GB News, danas urednika u vlastitom političkom magazinu na Channelu 4, "Andrew Neil Show". Neil je bio i suradnik, savjetnik Mohameda Al Fayeda, a u vrijeme kada je njegov sin poginuo u Parizu, prijatelj.

image

Andrew Neil

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Najprije se, kao urednik Sunday Timesa, sukobio s Al Fayedom koji se ljutio zbog nekog teksta o Harrodsu, luksuznoj robnoj kući kojoj je bio vlasnik do 2010. godine. Prijetio je da će povući sve oglase iz novina kojima je tada vlasnik bio Rupert Murdoch. Radilo se o tri milijuna britanskih funti od oglasa, a Murdoch je na kraju stao na stranu svojeg zaposlenika.

Godinama kasnije, Al Fayed je zatražio sastanak s Neilom kao medijskim stručnjakom. On je, kako je napisao u komentaru, u to vrijeme bio otišao iz The Sunday Timesa i bavio se raznim poslovima.

- Imao je cilj postati medijski mogul, bio je to dio njegove dugotrajne borbe s britanskim establišmentom. Trebao je moj savjet i nisam vidio ništa loše u tome da odem na sastanak u Pariz - piše Neil.

U detalje je opisao kako su ga smjestili u pariškom Ritzu (u vlasništvu Al Fayeda), kako ga je Al Fayed primio u svojem pariškom domu, kako su ga odveli i da vidi Vilu Windsor u blizini Bulonjske šume. Veličanstveno zdanje u vlasništvu grada Parica, u kojem su nekad živjeli princ Edward i Wallis Simpson, Al Fayedova obitelj i danas iznajmljuje.

Neil je prihvatio posao konzultanta i dobio veliki novi ured u zgradi preko puta Harrodsa.

- Ured je bio prepun igračaka za odrasle dečke, modela Formule 1 i privatnih zrakoplova. Nije bilo nikakvih mapa, papira. Nikakvog znaka da je ikada itko ovdje radio - napisao je Neil te se prisjetio kako je Mohamedu rekao da ne može uzeti ured njegova sina.

- Ne brini - odgovorio je Al Fayed - Nikad ga ne koristi. On nepotrebno zauzima prostor kada je u pitanju posao.

Neil piše kako Mohamed Al Fayed nije bio nježan kada je govorio o sinu. Žalio se kako Dodi provodi previše vremena Los Angelesu, uživajući uz golem mjesečni džeparac "koji nikad nije zaradio".

image

Diana i Dodi, snimljeni nekoliko sati prije tragične nesreće

Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

- Ljubav koju je pokazao prema sinu nakon njegove smrti, nakon gubitka koji mu je donio nepodnošljivu, trajnu bol, nije baš bila vidljiva dok je Dodi bio živ. - govori Neil koji je priznao da nije pretjerano poznavao sina Al Fayeda, no da se ovaj nikad nije požalio zbog "otimanja ureda".

- Bio je uvijek pristojan, čak i šarmantan. Doduše, jednom kada ste s njim obavili kurtoazni razgovor o zdravlju, iscrpili ste teme za razgovor. - prisjetio se u kolumni te dodao kako je zapamtio jednu stvar koja će kasnije dobiti jeziv prizvuk. Naime, Neil je svojem prijatelju, fotografu Terryju O‘Neillu, spomenuo kako mu se čini da je Dodi "simpatičan dečko".

- Terry, koji ga je poznavao mnogo bolje nego ja rekao je: "Da, dobar je, ali nikad nemoj sjedati u auto s njim. Jedino što radi je da viče na vozača da brže vozi. Zastrašujuće je".

Andrew Neil priznao je u kolumni i kako je uživao radeći s Mohamedom Al Fayedom. Nikad, rekao je, nije vidio njegovu ružnu stranu, samo onu dobrohotnu, duhovitu, pouzdanu... Pritom, bio je svjestan nekih apsurdnih ideja i poteza njegova šefa. Tako je, recimo, svaki put kada bi se našli u uredu na najvišem katu Harrodsa, Neil odlazio kući "s nekom pilulom ili napitkom koji će zasigurno jako popraviti moje seksualne performanse, ma koliko se ja bunio da mi ne trebaju" te s još jednim Harrodsovim plišanim medvjedićem.

image

Princeza Diana i Mohamed Al Fayed

Solo Syndication/Dmg Media/Profimedia/Solo Syndication/dmg Media/profimedia

Njegov je klijent bio ekscentričan, ali i paranoičan. Imao je zaštitu poput premijera, sve do blindiranih automobila i nekoliko tjelohranitelja - u jednom trenutku imao je zaposleno 80 raznih tjelesnih čuvara i zaštitara, a većina su bili bivši britanski vojnici. A sigurno je da je imao neprijatelja.

- Nosio je kravate na kopčanje, jer je želio biti siguran da je može otkinuti s vrata, ako ga netko napadne i počne daviti. I meni je poklonio nekoliko takvih kravata - napisao je Neil i dodao kako je Al Fayed redovito pretraživao svoju ured zbog prisluškivanja i bio uvjeren da ga prati MI6.

Iskusni novinar i urednik napisao je kao mu je vrlo brzo postalo jasno da Al Fayed nikada neće postati medijski mogul. Čovjek je stvorio previše neprijatelja. Mali mediji koje je imao u vlasništvu nisu mogli ni sanjati o nekom bitnijem utjecaju u društvu ili politici. A vlada njemu, milijarderu egipatskih korijena, koji je većinu bogatstva izgradio na Otoku, nije htjela dati britansku putovnicu.

- Uvijek sam to smatrao nepoštenim. Da, bio je pomalo otpadnik, no da je to glavni kriterij za odbijanje državljanstva, bilo bi puno manje britanskih putovnica u opticaju. Nikad nije napravio ništa protuzakonito u Britaniji, spasio je Harrods od propadanja, vratio mu status velikog britanskog ponosa i turističke atrakcije. Samo to trebalo je biti dovoljno za putovnicu. - kazao je Neil koji je svojem poslodavcu priznao kako ne vjeruje da može išta učiniti za njega, rekavši mu da može pametnije trošiti novac nego za njegov honorar. Razišli su se prijateljski i ostali u kontaktu.

image

Spomen-obilježje Diani i Dodiju u Harrodsu

John D Mchugh/Afp/Profimedia/John D Mchugh/afp/profimedia

- Tada je došla ta strašna noć u Parizu prije 26 godina, u kojoj je izgubio i sina i svoj san, ma koliko bio nemoguć, da postane svekar majke budućeg kralja. - piše Neil - To bi bila njegova ultimativna osveta establišmentu koji ga nikad nije prihvatio i onima koji su ga otvoreno prezirali.

Kada je Andrew Neil došao izraziti saučešće, Mohamed Al Fayed bio je potpuno izgubljen, pritisnut bolom i patnjom. Nije bilo nikakvih teorija zavjere koje će kasnije početi iznositi.

- Umjesto toga ispričao mi je nešto što nikad nisam zaboravio. - napisao je novinar.

Naime, Dodi je smislio plan da se otarasi paparazza tako da s Dianom izađe kroz stražnji ulaz hotela Ritz. No, osiguranje mu je reklo da ne rade za njega, te da će hotel napustiti kako on želi pod uvjetom da dobije očevo odobrenje. Dodi je nazvao oca, otac je razgovarao s osiguranjem. Zatim je rekao Dodiju da bi se on i Diana trebali opustiti u Ritzu. Sigurni su i mirni u jednom od luksuznijih apartmana u na svijetu. Pitao je zašto žele otići umjesto da naruče večeru u sobu i gledaju film? Dodi mu je rekao kako je Diana uznemirena zbog gomile paparazza koji su se skupili pred hotelom. Željeli su im pobjeći i sakriti se u njegov stan na Champs-Elysées. Bila im je to zadnja večer prije Dianina povratka u London i on je želio da joj ostanu samo lijepa sjećanja. Tata Al Fayed je popustio.

image

Mohamed Al Fayed na sprovodu princeze Diane

Photoshot/Avalon/Profimedia/Photoshot/avalon/profimedia

- Pogledao me sa suzama u očima dok se prisjećao te večeri i rekao: "Nikad si neću oprostiti što sam pristao na Dodijev plan. Još uvijek bi bio živ i uz mene." - napisao je Neil dodajući da je sin, a ne otac postavio scenu za svoju smrt i smrt princeze Diane. Odluku da odu iz Ritza, donijeli su u posljednjem trenutku, kao i odluku o ruti kroz kobni tunel.

- Prema svemu što mi je rekao, nitko nije mogao čekati u zasjedi da ih smakne jer nitko nije unaprijed znao što će napraviti i kako. Na kraju priče, omiljena princeza umrla je tragičnom, ali prozaičnom smrću, zbog pijanog vozača koji je prebrzo vozio - rekao je Neil i zaključio - Možemo se samo pitati jesu li posljednje riječi izgovorene u automobilu bile Dodijeve i je li se čulo kako govorio vozaču: "Vozi brže, brže".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:31