EKSKLUZIVNO

Legendarni Depeche Mode po peti put stižu u Hrvatsku: Otkriven datum koncerta u Zagrebu!

Ni nakon 42 godine na sceni, bend se evidentno nije zasitio svirke, koncerata i turneja

Depeche Mode ponovno u Areni Zagreb

 Promo

Depecheovci ponovo dolaze! Najuspješniji elektronski bend svih vremena koji je prodao 100 milijuna ploča diljem svijeta po peti put stiže u Hrvatsku. Detalje oko novog koncerta koji će se održati u zagrebačkoj Areni, 23. srpnja 2023., objavljeni su danas u 13.30 sati na ekskluzivnom eventu u Berlinu, kojem je prisustvovao i Jutarnji list. Na press konferenciji članovi Depeche Modea najavili su i novi studijski album koji se zove Memento Mori. Turneja kreće u ožujku naredne godine, a Hrvatska se ovoga puta našla na popisu destinacija, za razliku od prošle turneje u sklopu promocije albuma Spirit, kada nam je najbliži koncert bio u Ljubljani.

Dave Gahan i Martin Gore govorili su danas u kazalištu Berliner Ensemble u istočnom Berlinu o budućnosti benda, a ovo je ujedno prvi njihov javni nastup nakon tragične smrti člana i jednog od osnivača benda, Andyja Fletchera. Fletcher je u svibnju ove godine umro od posljedica disekcije aorte, a prijatelji i obitelj od njega su se oprostili na emotivnoj ceremoniji u Londonu.

image

Andy Fletcher tijekom posljednje europske turneje

Mediapunch/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Fletchu bi se svidio ovaj album. Zaista se veselimo što ćemo ga uskoro podijeliti s vama i jedva čekamo da vam ga predstavimo uživo na nastupima sljedeće godine - kazao je 60-godišnji Dave Gahan u Berlinu.

Nakon ovog tragičnog događaja, fanovi diljem svijeta strepili su hoće li Fletcherova smrt značiti i konačni kraj kultnog benda. No ipak nije ispalo tako. Naziv petnaestog albuma nosi simbolično ime Memento Mori što u prijevodu znači "sjeti se da moraš umrijeti", odnosno podsjeća na prolaznost života. O imenu albuma odlučili su prije smrti Andyja Fletchera.

image

Depeche Mode

Marijana Sever Tot
image

Članovi Depeche Modea najavili su novi studijski album

Jutarnji.hr

The Memento Mori Tour bit će njihova devetnaesta turneja, a prva nakon više od pet godina. Posljednji album "Spirit" objavljen je 2017., a prateća turneja završila je u srpnju 2018. Više od tri milijuna obožavatelja pogledalo je glazbeni show s ukupno 130 izvedbi, a turneja je zabilježena kao turneja s najvećom zaradom u godini.

- Na ovom smo projektu počeli raditi rano u pandemiji, pa su njegove teme izravno inspirirane tim vremenom. Nakon Fletcheve smrti, odlučili smo nastaviti jer smo sigurni da je to ono što bi on želio, a to je projektu doista dalo dodatnu razinu značenja - kazao je 61-godišnji Martin Gore.

image

Martin Gore tijekom posljednje europske turneje

Mediapunch/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ni nakon 42 godine na sceni, Gahan i Gore se evidentno nisu zasitili svirke, koncerata, turneje i novih pjesama. Posljednji put Depecheovci su svirali u Hrvatskoj 2013. pred 16 tisuća obožavatelja, također u zagrebačkoj Areni. Iako su poznati kao majstori fantastične atmosfere na stageu, te su hrvatsku publiku zapalili svaki put do tada, neki su tada komentirali kako je nedostajalo uzbuđenja među publikom. No zanimljivo, upravo se album Delta Machine, prema podacima Hrvatske diskografske udruge (HDU), našao na prvom mjestu inozemne i domaće top liste prodaje albuma u Hrvatskoj.

image

Dave Gahan tijekom posljednje europske turneje

Corrado Iorfida/Zuma Press/Profimedia

Dave Gahan i Martin Gore su otkrili da će turneja koju predstavlja Live Nation započeti posebnim i limitiranim brojem koncerata u sjevernoameričkim arenama, počevši 23. ožujka, prije nego krenu u Europu, na ljetni dio turneje koja će se održati na stadionima.

Koncerti u Sjevernoj Americi, između ostalih, uključuju i njujorški Madison Square Garden, čikaški United Center, Kia Forum u Los Angelesu te Scotiabank Arenu u Torontu. Bend potom kreće na europski, stadionski dio turneje, koja počinje 16. svibnja, a uključuje poznate lokacije kao što su Stade de France u Parizu, Olimpijski stadion u Berlinu, stadion San Siro u Milanu te stadion Twickenham u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:00