ISTRAGA SE NASTAVLJA

Kralj Charles želi razriješiti misterij star 539 godina: Hoćemo li napokon doznati tajnu ubojstva ‘prinčeva u kuli‘?

Kralj Charles veliki je zaljubljenik u arhelogiju i za razliku od svoje pokojne majke, vjerojatno će pristati da se istraže ostaci kostoju

Kralj Charles III., Edward V. i Richard,vojvoda od Yorka

 Marco Bertorello/Afp

Zloglasna, 539 godina stara tajna ubojstva "prinčeva u kuli‘ mogla bi uskoro biti riješena. Kako piše Daily Mail, kralj Charles III. navodno podržava ideju DNK testiranja kostiju za koje se vjeruje da pripadaju nesretnim dječacima, sinovima kralja Edwarda IV.

Za života, kraljica Elizabeta II. odbijala je dati dopuštenje da se ostaci istraže, međutim novi monarh, veliki obožavatelj arheologije koju je u mladosti studirao na Cambridgeu, navodno želi da se ispitaju kosti za koje se vjeruje da pripadaju prinčevima Edwardu i Richardu.

image

Kralj Charles III.

Richard Heathcote/POOL/AFP

Priča kaže da su 12-godišnji Edward, koji je trebao postati kralj nakon očeve smrti i njegov mlađi brat 9-godišnji Richard, zatočeni u londonskom Toweru 1483. što je naložio njihov stric koji se kao Richard III. želio dočepati engleskog prijestolja.

Dvojica braće, koje je Richard, tada vojvoda od Gloucestera, dok su bili u zatvoru proglasio nezakonitim nasljednicima, nikada više nisu viđeni živi. Legenda glasi da su dječaci ubijeni na Richardov zahtjev.

Ta teorija, koju je popularizirao William Shakespeare u svojoj drami ‘Richard III.‘, postala je klasik, iako neki povjesničari sugeriraju da je ta priča jednostavno bila dio Tudorove propagande koja se širila nakon Richardove smrti kako bi se okaljala njegova ostavština. Ali bez dokaza, nestanak braće tek je misterij, legenda na razini trača.

Godinama su stručnjaci i ljubitelji povijesti željeli provesti testove na ostacima četvero djece. Dvoje je pronađeno u londonskom Toweru i dvoje u dvorcu Windsor sto godina kasnije. Budući da su tijela sada pokopana u kraljevskim kriptama, stručnjacima je potrebno dopuštenje monarha za provođenje testova. Prema Tracy Borman, glavnoj kustosici Historic Royal Palaces, Charles "ima sasvim drugačiji stav" od svoje majke i navodno podržava DNK testiranje.

"Rekao je da bi želio da se istraga nastavi, tako da možemo utvrditi, jednom zauvijek, kako su mladi članovi kraljevske obitelji umrli", izjavila je Borman na književnom festivalu Sandon u Staffordshireu.

image

Richard III.

-/World History Archive/Profimedia/-/World History Archive/Profimedia

Richard na kojem sva ova stoljeća leži sumnja da je organizirao otmicu i ubojstva svoja dva nećaka, zasjeo je na prijestolje 1483. Vladao je tek dvije godine, a život je izgubio u odlučujućoj bitci Rata ruža. Bio je posljednji kralj iz dinastije York, a krunu je preuzeo Henry VII. iz dinastije Tudor. Richardovo tijelo je odvezeno u obližnji Leicester i pokopano bez ceremonije, da bi tek 2012. bilo pronađeno ispod parkirališta. To otkriće potaknulo je ponovno zanimanje za priču o prinčevima u kuli.

Međutim, Engleska crkva uz potporu kraljice i ministara, opetovano je odbila dopustiti forenzičko testiranje kojim bi se utvrdilo jesu li kosti pokopane u Westminsterskoj opatiji one nestalih prinčeva.

Prošle su godine istraživači tvrdili da su pronašli dokaze da Richard III. možda nije ubio prinčeve, već je dopustio starijem dječaku, Edwardu V., da živi u tajnosti pod lažnim imenom u zabačenom selu u Devonu. Vjeruju da je Edwardova majka Elizabeth Woodville sklopila tajni pakt s Richardom III., vjerojatno kako bi spasila svoju djecu.

Ti nalazi dio su projekta istrage sudbine nestalih prinčeva, koji vodi Philippa Langley, povjesničarka odgovorna za iskopavanje u kojem su pronađeni ostaci Richarda III. na parkiralištu u Leicesteru 2012. godine. Langley i njezine kolege slijedili su trag u stilu "Da Vincijeva koda" koji je uključivao proučavanje srednjovjekovnih dokumenata koji su ih doveli do sela Coldridge u Devonu i župne crkve Sv. Matej. Tamo otkriveni tragovi upućuju kako je postojao tajni dogovor sklopljen između majke dječaka i Richarda III., koji je navodno omogućio Edwardu V. da živi svoj život pod lažnim imenom John Evans.

U crkvi se nalazi lik "Johna Evansa" koji gleda izravno u vitraj koji prikazuje Edwarda V., što sugerira da su bili jedna te ista osoba. Pored toga na praznoj grobnici Johna Evansa nalazi se štit na kojem se nalazi ime John EVAS, što bi moglo biti trag do Edwarda V. pod inicijalima (EV) i (AS) na latinskom u svetištu. Također u velikoj kruni koja se nalazi iznad prikaza Edwarda V. u vitraju naslikani su jeleni, a lord John Evans imao je imanje jelena u Coldridgeu.

image

Edward V.

-/World History Archive/Profimedia/-/World History Archive/Profimedia

Unutar crkve nalazi se gravura koja prikazuje riječ kralj naopako ispisanu na grobu Johna Evansa, kao i devet izrezbarenih lavova koji mogu simbolizirati godinu u kojoj je Edward V. možda uspio vratiti prijestolje od Richarda III. 1509. godine. Postoji i maleni simbol uklesan na stropu crkve svetog Mateja koji prikazuje dio simbola kuće York koja je povezana s prinčevima. Unutar dijela staklenog prozora nalazi se misteriozno lice za koje se smatra da prikazuje samog Johna Evansa, s ožiljkom i deformiranim ustima. Nosi jaknu od hermelina i krunu. Istraživači su našli i mnogobrojne druge tragove koji cijelu misteriju još produbljuju i iz kojih se mogu izvući različiti zaključci, no tek bi DNK testiranje moglo dokazati što je na kraju od svega toga istina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:17