PODUZETNA U SVEMU

Karijerni zaokret zgodne ruske špijunke o kojoj je cijeli svijet pisao 2010.: ‘Pokažite patriotizam‘

Pohvalila je sunarodnjake zbog ‘vala domoljublja‘ usred ruske invazije na Ukrajinu, zahvalila što podržavaju rat - a zatim ih pozvala da kupe njezinu odjeću

Ana Čapman

 Profimedia

Ruska špijunka Ana Čapman pohvalila je svoje sunarodnjake zbog 'vala domoljublja i vjere' usred ruske invazije na Ukrajinu te im zahvalila što su podržali rat Vladimira Putina - a zatim ih pozvala da kupe njezinu liniju odjeće.

40-godišnja manekenka, koja je protjerana iz SAD-a 2010. godine pod optužbom da je uključena u tajne operacije obavještajne službe. Nakon što je priznala krivnju za špijunažu, tijekom godina uspjela je u Moskvi izgraditi karijeru utjecajne modne dizajnerice.

"Nikad u svom životu nisam vidjela takav val domoljublja i vjere u našoj zemlji i među ruskim narodom... Hvala vam za ovo", napisala je na društvenim mrežama u opisu fotografije na kojoj pozira u zelenoj haljini bez naramenica i s cipelama na visoku petu u ruci.

"Na ovom valu domoljublja, željela bih vam predstaviti svoju brend odjeće koji sam stvorila iz ljubavi prema svojoj zemlji. Proizvodimo u Rusiji i sve naše tkanine predstavljaju rusku kulturu", dodala je lijepa špijunka.

Čini se da je u samo nekoliko dana dramatično promijenila svoje stavove i mišljenja, s obzirom da je početkom ožujka objavila antiratnu poruku na svom Facebook profilu. Bila je riječ o videu s jednog Tedx Talka, a u kojem govori: "Nažalost, mnogi danas zaboravljaju radost s kojom su se sovjetski i američki vojnici zagrlili tijekom susreta na rijeci Elbi. Ujedinjeni su uspjeli zaustaviti strašni rat i spriječiti Hitlera da stvori atomsku bombu. Koliko će nam još desetljeća konformacije trebati? Koliko ljudskih života? I koliko novca iz našeg proračuna dok konačno ne shvatimo da je međusobno ubijanje besmisleno?", rekla je tada Čapman.

Također je dodala da nije mogla 'mrziti' Amerikance ni nakon njezina uhićenja u SAD-u, a naziv videa je: 'S kim se borimo u svijetu?'

image

Ana Čapman

Social Media/Willwest News/Profimedia

Ana je diplomirala ekonomiju te je svoj prvi biznis pokrenula u Londonu kad joj je bila 21 godina. Nakon što je završila sa svojim špijunskim poslom, pokrenula je vlastitu TV emisiju 2010. i okušala se u ulozi voditeljice. Iako je bila javna osoba punih 10 godina, nikada nije dala intervju o tome što se dogodilo u New Yorku u ljeto 2010. godine. Na Zapadu su joj dali nadimak 'agentica 90-60-90'.

image

Ana Čapman

Maxim Online/Willwest News/Profimedia

Čapman je od svojih šefova u FSB-u dobila naredbu da zavee bivšeg američkog obavještajca i najpoznatijeg zviždača na svijetu Edwarda Snowdena, a cilj je bio zadržati ga što dulje u Moskvi kako bi ruski obavještajci iz njega izvukli što više informacija o programima za prisluškivanje.

Ana ga je čak i zaprosila, no Snowden se zabrinuo zbog toga kakve bi mogle biti posljedice tog braka.

Iako su se drugi sovjetski špijuni pritajili nakon povratka u Moskvu, to nije bio slučaj s Čapmanovom. Ona je postala model za donje rublje, glasnogovornica tvrtke i televizijska ličnost. Također je postala aktivistica prokremljanske stranke mladih i pružala otvorenu podršku bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev tadašnjim ruskim špijunima dodijelio je najviša ruska priznanja.

image

Ana Čapman

Maxim Online/Willwest News/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:25