TKO JE IDUĆI?

Kakva sudbina čeka novog Jamesa Bonda?: Uloga nosi veliku odgovornost, ali i ‘prokletstvo‘

Svi su se morali suočiti sa surovom stvarnošću te uloge koja im brzo oduzima kontrolu nad vlastitim životima

Modeli glumaca koji su tumačili ulogu Jamesa Bonda

 Madame Tussauds London/Ferrari/Profimedia/Madame Tussauds London/ferrari/profimedia

Posljednjih nekoliko tjedana nagađa se kojem će glumcu pripasti uloga Jamesa Bonda, a jedno od najprominentnijih imena koje se nameće pri izboru idućeg tajnog agenta 007 je Aaron Taylor Johnson. Prema britanskom novinaru Garthu Pearceu, ova uloga nudi brojne opasnosti glumcima koji je prihvate, a to najbolje zna on koji je imao privilegiju intervjuirati svakog od prethodnih glumaca koji su utjelovili kultnog agenta. Takva velika uloga nosi i veliku odgovornost, a glumac kojem ona pripadne može se vrlo brzo izgubiti pod svjetlima reflekora.

image

Sean Connery

sunset Box/Allpix Press/Profimedia/ sunset Box/allpix Press/profimedia

Naime, Sean Connery, koji je postao prvi Bond u filmu "Dr. No" iz 1962., dao je otkaz nakon šest filmova jer je mislio da nije bio dovoljno plaćen, dok se George Lazenby, model koji je postao glumac i Conneryjev nasljednik, nije mogao nositi sa slavom. Nažalost, odbačen je nakon samo jednog filma i brzo je nestao iz filmske industrije.

image

George Lazenby

cineliz/Allpix Press/Profimedia/ cineliz/allpix Press/profimedia

Šarmantan i graciozan, Sir Roger Moore, je sa svojom verzijom Jamesa Bonda "pretjerao", a prema mišljenju mnogih, pritom je izgubio dio svog ponosa i šarma. Imao je 57 godina i bio je jako našminkan te možda i prestar za tu ulogu kad je snimio "Pogled na ubojstvo", posljednji od svojih sedam filmova o Bondu.

image

Roger Moore

cineliz/Allpix Press/Profimedia/ cineliz/allpix Press/profimedia

Timothy Dalton, vrhunski kazališni glumac, oduševio je svojom izvedbom, ali je bio užasnut kad se suočio s publicitetom i svjetskim turnejama za promociju svoja dva filma, "Dah smrti" i "Dozvola za ubojstvo".

image

Timothy Dalton

Frank Hempel/United Archives/Profimedia/Frank Hempel/united Archives/profimedia

Pierce Brosnan, za kojeg Garth Pearce tvrdi da je "istinski fin momak", prihvatio se posla muževno i karizmatično, ali je na kraju okrutno izbačen nakon četiri filma kada je očekivao peti, najvjerojatnije zbog slabije kvalitete nastavaka prvog filma, kultnog "Goldeneyea".

image

Pierce Brosnan i Izabella Scorupco

Ifa Film/United Archives/Profimedia/Ifa Film/united Archives/profimedia

Daniel Craig je nakon svog četvrtog filma slavno najavio da će prije "prerezati zapešća" nego ponovno glumiti Bonda, a onda je to na kraju učinio još jednom, ujedno i posljednji put.

image

Daniel Craig

Doug Peters/Pa Images/Profimedia/Doug Peters/pa Images/profimedia

Svi su se morali suočiti sa surovom stvarnošću koja im brzo oduzima kontrolu nad vlastitim životima. Naime, James Bond daleko je veći od njihovih glumačkih sposobnosti, karijera i imidža, a može itekako nauditi nabrojenim stavkama, krucijalnima za njihovu daljnju karijeru.

Kako piše Garth Pearce, redovito se mijenjaju scenariji filmova, i prije prvog dana snimanja i tijekom njega.

Imidiž je vrlo bitan

Najveće promjene dogodile su se tijekom snimanja "Sutra nikad ne umire", drugog filma Piercea Brosnana, 1997. godine. Na kraju, ostalo je manje od jedne desetine originalnog scenarija.

image

Image: 652040564, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: LANDMARK MEDIA/Alamy/Alamy/Profimedia

Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia

Zatim, tu su frizure koje uvijek moraju pristajati imidžu Bonda. Connery, koji je već izgubio kosu kad je prvi put postao Bond s 32 godine, morao je nositi ekstenzije. Isto tako, Brosnanova kosa ošišana je i preoblikovana kako bi glumio 007 u njegovom prvom filmu, ‘GoldenEye‘, 1995. nakon rasprava oko dizajna frizure koje su trajale tjednima. Odjeća čini agenta u ovom slučaju, a producentica Barbara Broccoli morala je Timothyju Daltonu, koji se uvijek ležerno odijevao, kupiti novo odijelo za turneju predstavljavanja filma novinarima 1988.

image

Timothy Dalton James Bond (Timothy Dalton) jagt den suedamerikanischen Drogenkoenig Sanchez, der seinen besten Freund auf dem Gewissen hat. *** Local Caption *** 1988, 1980er, 1980s, Film, James Bond, Licence To Kill, Revolver, James Bond 007 - Lizenz Zum Toeten,Image: 144972236, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Pictured: John Glen, Credit line: IFA Film/United Archives/Profimedia

Ifa Film/United Archives/Profimedia/Ifa Film/united Archives/profimedia

Ako je neki poseban dizajner odabran za film, fokus na odjeću je evidentan. Daniel Craig, poput Daltona, nikad nije bio osobito čovjek za odijela, i to se vidjelo na njemu, kako tvrde obožavatelji. Prema njihovu mišljenju, odijela su na Craigu izgledala premaleno i tijesno. Zatim, tu su lokacije, koje mogu uzrokovati brojne probleme. Donesena je odluka da se Daltonov drugi film,"Dozvola za ubojstvo", preseli u Meksiko kako bi se smanjili troškovi. Doduše, to nije ostvareno i doprinijelo je stresu na setu.

Brosnanov prvi film konačno je snimljen nakon što su producenti šest godina vodili pravne bitke oko franšize o Bondu, a htjeli su napraviti i ženskog lika, odnosno, Jane Bond.

image

Roger Moore

-/Dpa/Profimedia/-/dpa/profimedia

Doduše, producentica Babara Broccoli je isključila tu mogućnost jer inzistira na tome da je "špijun pisca Iana Fleminga bio muškarac". Što se tiče lokacija, serijal je kroz vrijeme izgubio Pinewood studios, pa je bivša tvornica Rolls Roycea u Leavesdenu, u blizini Watforda, morala biti iznajmljena i uz velike troškove pretvorena u studio, s rastućim troškovima i problemima. Ista lokacija postala je dom za sve filmove o Harryju Potteru od 2000. godine.

Također, ako je glumac koji igra Bonda bolestan, ozlijeđen ili ima slobodan dan, nema mu spasa. George Lazenby djelovao je posebno izolirano, a smatrao je da mu se nije ukazivalo dovoljno poštovanja. S druge strane, producent Cubby Broccoli bio je nezadovoljan što nije dovoljno poštovao Bonda. Ali najteži zadatak često dolazi kada je film gotov. Nakon svih vratolomija, ozljeda i ostalih nepogodnosti sa snimanja, slijedi svjetska turneja da se ispromovira film.

Ova uloga je prokletstvo?

Tijekom tih promocijskih turneja, svaki Bond glumac mora biti dotjeran i posjećivati ​​premijere u nizu velikih gradova, uz iscrpljenost od leta i brojne ostale poteškoće. Težak ritam davanja intervjua stranim televizijskim kanalima i novinama bio je iscrpljujuć za mnoge, a uz sve to su morali itekako hvaliti film.

Sean Connery je jednom opisao Bonda kao "prokletstvo". Čak je i Roger Moore, koji je uvijek podržavao Bonda i redatelje filma, rekao da je "gotovo nemoguće krenuti dalje" nakon uloge Bonda koja obilježi pojedinca.

Pierce Brosnan, koji je učinio toliko da oživi Bonda, nikada nije prebolio otpust. Kada ga je njegov agent nazvao i upozorio da su pregovori za peti film prekinuti, tvrdi da je bio itekako potresen.

- Bio sam potpuno šokiran, potonuo u potpunosti - priznao je nekoliko godina kasnije i dodao je da je bio "vrlo ljut i gnjevan".

Unatoč toj kletvi, bijesu, teškim odlukama i odricanjima, podrazumijeva se da je ime James Bond vječno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:44