BIT ĆE NAPETO

Iznenađenje na Eurosongu, nakon prve probe svi pričaju o ljepotici s juga: ‘Očarala nas je...‘

Naša dugogodišnja izvjestiteljica s Eurosonga analizira favorite ovogodišnjeg natjecanja i jednog ‘dark horsea‘

Marina Satti

 Sameer Al-doumy/Afp/Profimedia/Sameer Al-doumy/Afp/Profimedia

Eurosong ove godine, za razliku od prethodnih, nema izvođača odnosno pjesmu koja bi slovila kao istaknuti favorit. Prema eurovizijskim kladionicama, za pobjedu će se boriti pet zemalja: Švicarska, Hrvatska, Italija, Ukrajina i Nizozemska. U vodstvu je trenutačno Švicarac Nemo s pjesmom "The Code", koji je s prvog mjesta na kladionicama nakon trideset i dva tjedna svrgnuo našeg Baby Lasagnu i "Rim Tim Tagi Dim". Međutim, njegova kvota za pobjedu je, u trenutku dok ovo pišemo, 24 posto, dok je, prema kladionicama, na petomu mjestu Ukrajina s 8 posto, dakle, razlika između Švicarske i Ukrajine je 17 posto. Zvuči puno, ali kad se uzme u obzir kako je lani Loreen iz Švedske na kladionicama imala kvotu od 50 posto, dok je drugo mjesto uoči Eurosonga držao Kaarija iz Finske s 24 posto (kojem je pobjeda u Liverpoolu izmakla doslovno za "dlaku"), postaje jasnije da se spornih 17 posto itekako lako može nadoknaditi već ovih dana, kada se pojave video zapisi proba iz Arene u Malmöu i kada postane jasnije kako natjecatelji uistinu zvuče i izgledaju na eurovizijskoj sceni.

To se prije svega odnosi na Švicarca. Nemo Mettler (24), reper, pjevač i multiinstrumentalist (svira violinu, klavir i bubnjeve) svoju pjesmu "The Code" na eurovizijskim nastupima suvereno je izveo uživo, no kako se radi o vokalno iznimno zahtjevnoj skladbi s elementima opere, rapa i mjuzikla, svašta bi tu još moglo poći po zlu. Nemo se, naravno, nada da se tako nešto neće dogoditi.

image

Nemo Mettler

Christine Olsson/tt/Afp

- Dat ću sve od sebe na svoju zemlju predstavim u najboljem mogućem svjetlu. Nevjerojatna je čast moći predstavljati Švicarsku na Eurosongu jer to nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao queer osobi vrlo važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu. Pjesma ‘The Code‘ govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba - kaže Nemo koji će se na pozornici pojaviti u ružičasto-bijelom kostimu koji se dijelu fanova jako dopada, dok se drugi zgražaju.

- Najvažnije je da nisu ravnodušni - poručuje Švicarac kojem je nadraži natjecatelj na Eurosongu ikad Conchita Wurst, koja je Eurosong osvojila 2014. sa skladbom "Rise Like A Phoenix".

- U svojim se pjesmama bavim važnim stvarima, temama kao što su rodni identitet, mentalno zdravlje i pronalaženje vlastitog mjesta u ovom svijetu - naglašava Nemo, koji je u svojoj zemlji popularan i zbog sudjelovanja u showu ‘Masked Singer‘ u kojem je nastupao prerušen u pandu.

Originalni glazbenik, kojem je moda izuzetno važna u životu, voli i tetovaže, pa na tijelu ima tattoo bubamare koja drži cvijet i kornjače na skejtbordu.

Tetovaže voli i Angelina Mango (22). Simpatična Talijanka na desnoj ruci tako u počast pokojnom ocu ima gliciniju, a tijelo joj krase i tetovaže medvjeda, svinje, miša i cvijeta.

Angelina je inače kći pjevačice Laure Valente i poznatog talijanskog glazbenika Giuseppea Pina Manga, koji je preminuo 2014. godine u 60. godini, na sceni, srušivši se od srčanog udara. On je te kobne večeri u prosincu nastupao u talijanskom Policoru, a kada je pozornici je počeo pjevati svoju hit-pjesmu "Oro", podignuo je ruku i publici rekao "Oprostite" te se samo srušio. Preminuo je nešto kasnije u lokalnoj bolnici.

image

Angelina Mango

Promo/

Pino Mango vrhunac svoje karijere doživio je tijekom osamdesetih godina, a bio je prepoznatljiv po tome što je talijansku mediteransku glazbu komponirao zajedno s pop-trendovima u svijetu. Snimio je više od dvadeset albuma u karijeri, a Angelina je od njega naslijedila ljubav prema glazbi u kojoj ona već odavno nije nepoznato ime, što zahvaljujući vlastitoj kvaliteti, što sposobnoj menadžerici. Jer Angelina, što nije nezanimljivo, već godinama radi s Martom Donom, jednom od najuspješnijih osoba u talijanskoj pop-industriji. Marta Dona poznata je po suradnji s dosadašnjim pobjednicima Sanrema i talijanskim eurovizijskim predstavnicima Marcom Mengonijem (lani se u Liverpoolu plasirao na visoko četvrto mjesto) i skupinom Maneskin (pobjednici Eurosonga 2021. godine). Sama Angelina iza sebe uz pobjedu na Sanremu, već ima četiri platinaste i dvije zlatne ploče, rasprodanu turneju i mnogobrojna glazbena natjecanja na kojima je pobijedila.

Alyona Alyona i Jerry Heil iz Ukrajine također su po kladionicama među top pet ovogodišnjeg Eurosonga. U pjesmi "Teresa & Maria" pjevaju o majci Terezi i djevici Mariji i ističu kako su svi sveci jednom hodali zemljom, rođeni kao ljudi.

- Nitko nije rođen kao svetac - kažu Ukrajinke koje se nadaju sjajnom plasmanu na Eurosongu.

Jerry je inače kantautorica koja je karijeru počela otvorivši YouTube kanal, na kojem je u kratkom roku prikupila 35 milijuna pregleda. Za Eurovision World je pojasnila kako je zbog rata u Ukrajini postala veganka.

- Moji majka i tata bili su mesari, pa sam svaki dan čula vrisak druge svinje u dvorištu. Jela sam to meso do prije par godina, a onda se u meni nešto promijenilo. Kad se dogodila velika invazija na moju zemlju, rekla sam majci da bih voljela da prestanu ubijati životinje jer je već dovoljno nasilja u svijetu. I na moje veliko iznenađenje, pristali su! Moj tata danas je turistički vodič, a mama se bavi glazbom, kao i ja - rekla je Jerry.

Njezina suradnica Alyona (inače jedna od osnivačica najveće diskografske kuće u Ukrajini u kojoj objavljuje i Kalush Orchestra) otkrila je kako je prije nego što se počela baviti glazbom radila kao teta u vrtiću.

- To je možda najodgovorniji posao na svijetu. Puno je lakše repati nego odgajati djecu - naglasila je Alyona, koja i dalje obožava djecu, premda zbog glazbene slave više ne stiže raditi u vrtiću.

image

Joost Klein

Fredrik Sandberg/Afp

Jedan od eurovizijskih favorita svakako je i Nizozemac Joost Klein koji u pjesmi "Europapa" opisuje svoju ljubav prema pokojnom ocu.

- Stihovi pjesme ‘Europapa‘ su moje pismo ocu koji je preminuo od raka i rekao mi da nema granica za ono što mogu postići. ‘Europapa‘ govori o siročetu koje putuje svijetom kako bi pronašlo sebe i ispričalo svoju priču. Isprva ga ljudi ne prepoznaju, ali on nastavlja grabiti svaku priliku da bude viđen. Pjesma je posveta mom ocu. Odgajajući me, prenio mi je širok pogled na svijet - kaže 26-godišnji glazbenik i reper čiji spot za Eurosong završava zapaljenom obiteljskom fotografijom.

- Radi se o kopiji fotografije nastale na obiteljskom odmoru u Norveškoj. To paljenje fotografije doživljavam kao dio terapije koja počinje tako da ispričaš što te tišti, a onda sve te tegobe spališ kako bi otvorio prostor za novu životnu energiju. Time želim svima poručiti da ne dopuste da traume ostanu teret, da treba krenuti dalje. Ja sam rano ostao bez svojih roditelja: tata mi je umro od raka, majka od srčanog udara, pa su me odgajali stariji brat i sestra. Ali, uza sve što mi se dogodilo, ja nisam klonuo, nego sam uspio nastaviti dalje kročiti kroz život. Ako sam mogao ja, možete i vi - poručuje 27-godišnji Joost s kojim se slaže i Marina Satti iz Grčke, koja bi mogla biti eurovizijski "dark horse".

image

Marina Satti.

Alain Robert/Sipa Press/Profimedia/Alain Robert/sipa Press/profimedia

38-godišnja glazbenica i glumica u Švedskoj pjeva skladbu "Zari" kojom spaja moderne, tradicionalne i etno elemente. Stihovi govore o ljubavi, ali i o rizicima koje ponekad moramo preuzeti; poput kocke koju bacamo, iako nikad ne znamo što će nam donijeti. Marina je rođena u Ateni, tata joj je iz Sudana, mama s Krete, a obožavatelji je nazivaju Disneyevom princezom, aludirajući na to da je svoj glas dala liku Moane u grčkoj sinkronizaciji Disneyeva filma, te Ariel u grčkoj sinkronizaciji "Male sirene". Na kladionicama je trenutačno osma, ali mnoge je očarala na prvoj probi u Areni Malmö, pa bi se to moglo i izmijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:37