NE ZADOVOLJAVAJU KRITERIJE

‘Eurosong 2023. ne može se održati u Ukrajini, počet ćemo pregovore s drugom zemljom‘

Eurosong je jedna od najsloženijih TV produkcija na svijetu, a s obzirom na okolnosti u Ukrajini, to vjerojatno neće biti moguće organizirati

Kalush Orchestra

 Jens Buttner/Dpa Picture-alliance Via AFP

Nakon njihove pobjede na natjecanju za pjesmu Eurovizije u svibnju, Europska radiodifuzijska unija (EBU) istražuje opcije vezane uz domaćina tog natjecanja sljedeće godine. Iako je poznata tradicija da pobjednik Eurosonga bude domaćin natjecanja sljedeće godine te da zadovolji određene kriterije, ovogodišnja pobjednica Ukrajina to ipak neće moći ostvariti te će EBU krenuti u pregovore s drugoplasiranom zemljom, Ujedinjenim Kraljevstvom.

S obzirom na rat koji je u tijeku, EBU je uzeo vremena da provede potpunu procjenu i provjeri sa stručnjacima je li to uopće izvedivo. Natjecanje za pjesmu Eurovizije jedna je od najsloženijih TV produkcija na svijetu, s tisućama ljudi koji rade na događaju te je potrebno oko 12 mjeseci pripreme. A s obzirom na okolnosti u Ukrajini, to vjerojatno neće biti moguće organizirati.

"Nakon objektivne analize, Referentna skupina Upravnog odbora ESC-a s dubokim je žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativna jamstva potrebna televizijskoj kući za domaćinstvo, organizaciju i produkciju natjecanja za pjesmu Eurovizije prema ESC pravilima ne mogu biti ispunjena od strane UA:PBC. EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u tjednima nakon pobjede Kalush Orchestre 14. svibnja u Torinu te podijeliti njihovu tugu i razočaranje što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini. Kao rezultat ove odluke, u skladu s pravilima i kako bi se osigurao kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore s BBC-jem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o Ujedinjenom Kraljevstvu kao potencijalnom domaćinu natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023.", stoji u njihovu priopćenju.

image

KALUSH Orchestra

Press
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 20:58