PREDVIĐANJA

BBC-jev pogled u budućnost: Kritičar očekuje pobjedu Švedske ili Francuske na Eurosongu, evo gdje je Hrvatska

Od 37 pjesama koje će biti izvedene u Liverpoolu favoriti glazbenog kritičara BBC-ja su i Španjolska, Finska, Norveška i Austrija

Francuska, Hrvatska i Švedska - predstavnici na Eurosongu

 AFP/Cropix/Profimedia

Još je 40 dana ostalo do ovogodišnjeg Eurosonga, do početka glazbenog natjecanja u Liverpoolu koje ima milijunsku publiku. Kao i svake godine, BBC-jevi glazbeni kritičari sjednu poslušaju sve pjesme i pogledaju nastupe, prouče stanje na kladionicama i bace se na predviđanje uspjeha. U tome su vješti, profesionalni, a prije svega duhoviti. Ove se godine opsežnim zadatkom pozabavio glazbeni kritičar te televizijske kuće Mark Savage koji smatra da je kod Eurosonga najbitnija činjenica da svi mogu biti kritičari i da ničije mišljenje nije važnije od tuđih, a kada je eurovizijsko natjecanje u pitanju sve je moguće. On je među 37 pjesama, u kojima ima svega - od duhova i rata do ljubavi i posveta precima i u moru stihova i nota našao neke bisere i razne promašaje.

Albanija: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Zgodna je igra slova da Albaniju predstavlja Albina, te da ima isto ime kao bivša Hrvatska predstavnica na Eurosongu s kojom dijeli i sudjelovanje u The Voiceu. Dramatična balada o razdvojenim obiteljima i utjecaju toga na djecu, prema BBC-ju završit će na donjem dijelu bodovne liste.

Armenija: Brunette - Future Lover

Brunette je umjetničko ime 21-godišnje Elen Yeremyan koju u Armeniji jako vole. Balada u kojoj žudi za ljubavnikom kojeg tek treba sresti napisana je specifično za eurovizijsko natjecanje. BBC joj predviđa plasman u Top 10.

Australija: Voyager - Promise

Australcima je ovo, prema ugovoru, moguć zadnji nastup na Eurosongu, a ovogodišnji pokušaj donosi pop-metalni kvartet Voyager koji su osam godina pokušavali pobijediti. Kritičar BBC-ja smatra je kombinacijom glazbe Duran Durana i glazbe iz Beverly Hills 90210, koja će se mnogima svidjeti. Pjesmi predviđa sredinu bodovne tablice.

Austrjia: Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar?

Austrijska pjesma, prema BBC-ju, pravi je favorit iz sjene. U stvari je to kritika o društva koja kroz priču o opsjednutosti duhom Edgara Allan Poea govori kako je teško uspjeti ženama, autoricama pjesama, u glazbenoj industriji. Zato je će, pjevaju, više pohvala dobiti ako tvrde da su opsjednute duhom pjesnika iz 19. stoljeća. Zbog svega, prema BBC-ju pjesma ulazi u prvih pet i jedan je do favorita ovogodišnjeg Eurosonga.

Azerbajdžan: TuralTuranX - Tell Me More

TuralTuranX su braća blizanci Tural i Turan Bağmanov koji se od djetinjstva bave glazbom a njihova pjesma u kojoj ima glasovnih poruka, nježnih riječi i rapa, nije baš sjela glazbenom kritičaru BBC-ja koji smatra da će braća ispasti u prvom polufinalu.

Belgija: Gustaph - Because Of You

Gustaph svojom pjesmom vraća u 90-e, u kombinaciji klupske glazbe, klavira i synthesizera, a posvećuje je "svim prijateljima i saveznicima koji čine njegovu odabranu obitelj " što se često događa u queer svijetu. Savage smatra da će se plasirati negdje pri dnu bodovne tablice.

Cipar: Andrew Lambrou - Break A Broken Heart

Andrew Lambrou prošle je godine želio predstavljati Australiju, no nije uspio, no svidio se Cipranima, pa su mu ponudili da pjeva za njih u Liverpoolu. Prema BBC-jevom kritičaru njegova pjesma je standardna, obična balada u "ustajanju iz pepela". Predviđaju joj ispadanje u polufinalu.

Češka: Vesna - My Sister‘s Crown

Češko-slovačko-ruski bend Vesna, mogao bi prekinuti niz osrednjih i loših nastupa predstavnika Češke. Pjesma o seksualnoj jednakosti i osnaživanju žena. Glazbeno, pjesma ima "jak balkanski prizvuk" i kritičaru je jako zanimljiva. Također, na uspjeh Češke mogao bi utjecati scenski nastup benda, koji je bio dosta blijed na domaćem natjecanju u Pragu. Prema BBC-ju, bit će zasigurno u top 10.

Danska: Reiley - Breaking My Heart

Pjesma ima dugu i zamornu povijest stajanja u ladicama, zbog nje su Danci izmijenili pravila o tome da na nacionalnu izbor pjesme mogu doći samo pjesme koje nisu nikad izvedene, i na kraju je Reiley pobijedio. Kritičar smatra da će moderna pop-pjesma "kakvu bi rado izvodili Jonas Brothers" neće baš rasturiti u Liverpoolu. Predviđa joj borbu za ulazak u finale.

Estonija: ALIKA - Bridges

"Postoji trenutak u ovoj pjesmi u kojem Alika Milova uzdiše, i čini se da je to najtužniji trenutak na cijeloj Euroviziji 2023.", piše kritičar o estonskoj pjesmi koja potom postaje još jedna od pjesama o osnaživanju, gradnji mostova i nadvladavanju demona. Predviđa joj donji dio ljestvice.

Finska: Käärijä - Cha Cha Cha

Pjesma koja odgovara na pitanje "Što je Gangnam Style ali na finski način?" i ovdje je među favoritima. Izvodi je 29-godišnji Jere Pöyhönen, a prema kritičaru ta kombinacija "žlice u blenderu, loših gitara, jeftinih synthesizera, blesavog euro-rapa i J-pop melodije koja se odmah uvuče u uho lako osvaja publiku, koja se odmah priključuje pjevač,u posebno na refrenu". Pjesma je jedan od favorita na kladionicama, a BBC joj predviđa mjesto u top 5.

Francuska: La Zarra - Evidemment

Pjesma koja bi, prema mišljenju kritičara BBC-ja mogla prekinuti francuski gubitnički niz dugo čak 45 godina. "Ova 25-godišnjakinja dočarala je opojnu mješavinu zadimljenog jazz vokala i prigušenih disco ritmova za svoj nastup na Euroviziji. Prekrasna je na neki miran način, poput svojevrsne nedjeljne jutarnje Dua Lipe", piše Savage i predviđa joj pobjedu.

Gruzija: Iru - Echo

Iru Khechanovi pobijedila je u petoj sezoni gruzijskog The Voicea, 2012. pjevala s Loreen pjesmu Euphoria. Sada ona pjeva svoju pjesmu za svoju zemlju, a Loreen nastupa za Švedsku. Kritičare nije oduševila, kaže da djeluje kao da ju je napisao AI i predviđa joj donji dio tablice.

Hrvatska: Let 3 - Mama ŠČ!

Shock-rock bend Let 3, piše kritičar BBC-ja - dobro je poznat diljem Balkana po svojim provokativnim, avangardnim nastupima. Za pjesmu kaže da je "slabo prikrivenom napada na Vladimira Putina, što zasigurno do krajnjih granica testira eurovizijsku zabranu političkih tekstova". Nije baš oduševljen glazbom: "Glazbeno, međutim, to je travestija. Prva minuta je zapravo Macarena lišena bilo kakvog šarma ili prijevare. Nakon toga slijedi zbunjujući operni dio i kakofonično finale koje zvuči kao 10 pjesama koje se sviraju odjednom dok nekome, jednu po jednu, čupaju dlake na prsima", napisao je Mark Savage. Pjesmu vidi u finalu i to na jedvite jade.

Grčka: Victor Vernicos - What They Say

Victor Vernicos kritičaru zvuči kao netko tko "žvače samoglasnike za doručak", a glazba ga iritira, pa predviđa da neće uspjeti izboriti mjesto u finalu.

Iseland: Diljá - Power

Pjesma za koju Savage kaže da je odzvanja "pulsirajućim skandi-pop synth ritmom" i govori o spoznaji da samo vi, i nitko osim vas, imate moć nad svojim životom. Njezinu uspjehu neće pomoći ni namjerno naglašen refren. Predviđa joj sam kraj tablice.

Irska: Wild Youth - We Are One

BBC-jevom kritičaru nije se dopala pjesma koja predstavlja Irsku. Kaže da je to vrsta glazbe pisana za reklamu nekebanke, dojmljiva, aspirativna himna posvećena zajedništvu, sa stihovima "koje bi Coldplay odbacio jer su previše sentimentalni". Band koji se naziva "divlja mladost", po njemu je divlji poput ručnika za lice. Zato će Irci ispasti u prvom polufinalu.

Izrael: Noa Kirel - Unicorn

Noa Kirel, trenutno najveća izraelska pop zvijezda, trebala bi isprati sramotu nakon što se (četverostruki pobjednik) Izrael nije probio ni do finala. Noa je prihvatila ponudu da zastupa svoju zemlju, a prema Savageu, zvuči kao "Katy Perry nakon što popije previše votke s Red Bullom". Ipak, bonus bodove donosi joj zvuk galopirajućeg jednoroga te osmišljavanje riječi "femiminal" zbog rimovanja s "phenomenal". Sve to, po BBC-ju moglo bi joj donijeti mjesto u gornjoj polovici tablice.

Italija: Marco Mengoni - Due Vite

Marco Mengoni je velika stvar u Italiji. Otkako je pobijedio u X Factoru 2009., sedam je puta bio na vrhu ljestvice albuma i postigao 29 najboljih 40 singlova. On je i čovjek koji otvoreno govori o svojim borbama s mentalnim zdravljem i tjelesnom dismorfijom. Due Vite (Dva života). Otpjevana s gorljivom iskrenošću, jedna je od ovogodišnjih najmoćnijih balada. Ipak, Savage joj predviđa samo sredinu tablice.

Latvija: Sudden Lights - Aijā

Aijā je latvijska riječ za "uspavanku", no Savage ne vidi kakvu vezu pjesma prepuna gitara i udaraca bubnjeva "koji zvuče kao da netko gura ormar s posuđem preko litice" ima s uspavankom. Pjesma je dovoljno dobra za ulazak u finale, ali ima slabe šanse za dobar plasman.

Litva: Monika Linkyte - Stay

Monika Linkyte je već predstavljala svoju zemlju na Eurosongu, 2015. godine, a ovogodišnja njezina pjesma govori o vremenu kada se "nije ugodno osjećala u svojem tijelu". Kritičaru su pjesma sviđa, jer je Monika jako uvjerljiva u svojoj izvedbi. To je, po njemu dovoljno za mjesto blizu prvih 10 na tablici.

Malta: The Busker - Dance (Our Own Party)

Savage pjesmu opisuje kao čudni disco funk, pomaknut na zabavan način. No, s obzirom na to da ni fanovi ni kladioničari ne vide potencijal u njoj, mogla bi ispasti u polufinalu.

Moldavija: Pasha Parfeni - Soarele si Luna

Pasha Parfeni drugi je put na eurovizijskom glazbenom natjecanju - 2012. bio je na 11. mjestu. Njegova pjesma je, prema Savageu - pjesma za vjenčanja s prizorima iz prirode koji simboliziraju sklad između mladenaca. Smatra da će završiti negdje u donjem dijelu tablice.

Nizozemska: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight

Za jedini duet u ovogodišnjem natjecanju, BBC-jev kritičar kaže da je tipična eurovizijska balada s klavirom. Autori imaju iskustva, pjesma govori o pobjedni nad depresijom. Mia Nicolai i Dion Cooper su 2014. s The Common Linnets bili drugi u finalu. Predviđa im neko od mjesta u sredini tablice, bliže desetki.

Norveška Alessandra - Queen Of Kings

Još jedna pjesma o prihvaćanju samog sebe, euro-pop s baroknim refrenom "za koji bi većina umjetnika ubila", prema Savageovim riječima. Pjesmi predviđa mjesto "negdje oko prvih pet".

Njemačka: Lord Of The Lost - Blood & Glitter

Turobna thrash-metal tužbalica, smatra kritičar vjerojatno je namijenjena potkopavanju sjajne, sretne estetike Eurovizije, a i već je viđeno 2006. s Lordima. Ipak radi se o iskusnim izvođačima koji jako dobro kotiraju u Njemačkoj. Predviđa im sredinu tablice i to u najboljem slučaju.

Poljska: Blanka - Solo

Iako je pjesma simpatična, a pjevačica i model Blanka Stajkow zgodna, Savage smatra da nije bila najjači vokal na poljskom izboru pjesme za Eurosong i da će prije odlaska u Liverpool morati poraditi na glasu. Poljska će, smatra, ispasti u polufinalu.

Portugal: Mimicat - Ai Coarcao

Marisa Isabel Lopes Mena ili Mimicat donosi na eurovizijsku pozornicu dašak Moulin Rougea, raskošnu kabaretsku točku o ljubavi koja tjera u ludilo. S obzirom na to da je Mena imala upalu grla, a pobijedila u Portugalu, zasigurno će pravu snagu glasa pokazati u Liverpoolu. Na plasman će, zasigurno, utjecati sličnost s francuskim predstavnicima.

Rumunjska: Theodor Andrei - DGT (Off and On)

Theodor pjeva o toksičnim odnosima i borbi između strasti i samoočuvanja. Dijelovi pjesme, jedine u stilu valcera za Savagea su "uznemiravajući". Smatra da će mladi Rumunj ispasti u polufinalu.

San Marino: Piqued Jacks - Like An Animal

"Uspijete li ignorirati riječi, pjesma je solidan glam pop. Ali riječi je teško ignorirati", piše Savage i pritom misli na stihove poput "leptira u mojim ušima". Zbog toga, smatra, ispada u polufinalnoj večeri.

Srbija: Luke Black - Samo Mi Se Spava

Pjesmu Lukea Blacka, BBC-jev glazbeni kritičar naziva "uznemirujućim elektro-hitom". Kaže kako je jasno da pjesma datira iz 2020. godine. "Posljednje sam godine proveo vrlo otuđen od svijeta, pogotovo tijekom pandemije", citira Lukeove riječi za web stranicu Eurovision Fun. "Uronio sam u svoj krevet, videoigre i anime i tako je nastala pjesma.". Savage smatra da glazbeno, predstavnik Srbije koji dobro stoji na kladionicama, savršeno prenosi ograničenja izolacije. Ipak, pita se nije li pjesma previše eksperimentalna za Eurosong i smatra da će se plasirati "odmah iza top 10".

Slovenija: Joker Out - Carpe Diem

Slovenska pjesma nije baš ostavila moćan dojam na Marka Savagea. Kaže da zvučio poput rocka, ima rock pokrete, a kada završi "kao da se nije ni dogodila". Zbog toga joj predviđa mjesto među zadnjih pet na tablici.

Španjolska: Blanca Paloma - EAEA

Jedan od Savageovih favorita, jedna od glazbeno najintrigantijih pjesma ove godine, mješavina flamenca, arapskih glasovnih linija, synthesizera... Pjesma je posvećena ženskim precima, točnije baki izvođačice koja ju je uvela u svijet flamenca. Smatra da će EAEA biti među prve tri pjesme u Liverpoolu.

Švedska: Loreen - Tattoo

Povratak bivše pobjednice Loreen (2012), riskantna je taktika. Loreen je priznala da je dugo razmišljala hoće li se opet okušati na eurovizijskoj pozornici i ima li što novo za dati publici.

"Odgovor je - apsolutno da", kaže Savage. Pjesma je po njemu "žestoka trance himna koja vas pokupi poput orkana", mudro se referira na ABBA-ini "The Winner Takes It All", a nastup je spektakularan. Švedska jako dobro kotira na kladionicama, a Tatoo je za njega potencijalna pobjednička pjesma.

Švicarska: Remo Forrer - Watergun

Iako Remo Forrer iskreno interpretira ovu antiratnu baladu, pjesma po BBC-jevom kritičaru pati od brojnih nedostataka i nenadahnute produkcije. Smatra da će ispasti u polufinalu.

Ukrajina: TVORCHI - Heart Of Steel

"Nije iznenađujuće da je pjesma ovog dvojca obojena ratom. Član benda Andrii Hutsuliak napisao ju je nakon gledanja videa opsade Azovstala, crpeći inspiraciju iz vojnika i civila koji su branili čeličanu", piše Savage i dodaje kako su i nastup i pjesma opravdano mračni, ali teško da će Ukrajinici pobijediti na temelju "glazbenih zasluga". Smatra da će mnogi glasači ipak htjeti dati podršku Ukrajini, pa pjesmu vidi u Top 10.

Velika Britanija: Mae Muller - I Wrote A Song

Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine ne mora se bojati slabih ocjena, smatra BBC-jev kritičar. "I Wrote A Song je iskrena i duhovita pjesma osvete, gorko-kisela kao vreća limuna i zaraznija od obične prehlade.", napisao je. Smatra, doduše, da je pjesma previše obična i prestandardna za sam vrh ljestvice. Prognozira joj sedmo mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:52