PROSVJEDNA AKCIJA

A onda je iz dekoltea izvukla kapsulu...: Prosvjednica u bojama Ukrajine zalila se lažnom krvlju na crvenom tepihu

Žena sređena poput svih zvijezda tamo, popela se na stepenice, okrenula fotografima i izvukla kapsulu iz haljine

Prosvjed u Cannesu

 Christophe Simon/Afp

Ni ovogodišnji crveni tepih Filmskog festivala u Cannesu nisu zaobišle prosvjedne akcije. Tako se sinoć žena odjevena u večernju haljinu u bojama ukrajinske zastave, sređena poput svih zvijezda okupljenih tamo, polila lažnom krvlju. Djevojka je posve smireno zakoračila na stepenice ususret premijeri filma "Acide" redatelja Justa Philippota i pozirajući fotografima iz dekoltea izvukla kapsulu lažne krvi, podigla je iznad glave i rasprsnula dok se smiješila okupljenima.

image

Prosvjed u Cannesu

Christophe Simon/Afp
image

Prosvjed u Cannesu

Christophe Simon/Afp

Nakon toga osiguranje, pomalo zbunjeno scenom, izvuklo je van prosvjednicu. Tijekom 15 mjeseci ruske agresije, prosvjednici diljem svijeta redovito su, piše Daily Mail, skretali pozornost na krvoproliće s kojim se suočava ukrajinski narod. Sličan prosvjed organiziran je i na prošlogodišnjem izdanju canneskog festivala i izgledao je puno brutalnije. Tada je jedna žena izašla na crveni tepih kako bi poslala osuđujuću poruku o akciji snaga Vladimira Putina, proletjela crvenim tepihom potpuno odjevena, prije nego što se skinula i pokazala natpis na tijelu "Prestanite nas silovati".

image

Prosvjed u Cannesu 2022.

Valery Hache/Afp

Prije otvaranja festivala ovog tjedna, šef Cannesa Thierry Frémaux rekao je novinarima da je festival solidaran s Ukrajinom i pokazao iglu s ukrajinskom zastavom na svom reveru, a prošle godine otvorio ga je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorom koji se prenosio uživo iz Kijeva.

Festival je također uveo opću zabranu sudjelovanja ruskih delegacija ili filmskih kompanija povezanih s Putinovom vladom. Zabrana vrijedi i ove godine. Ovogodišnji festival održava se u pozadini prosvjeda usred nemira diljem Francuske nakon odluke Emmanuela Macrona da produlji životnu dob potrebnu za odlazak u mirovinu. Zato je policija u Cannesu prošlog tjedna najavila da će suzbiti sve oblike prosvjeda u području oko festivala kako bi zajamčila javni red te su za vrijeme trajanja prestižnog događaja zabranjeni svi prosvjedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:44